Conclusies / tips
Van 6 tot en met 12 april 2012 zijn we met Marius, Dawn en hun kinderen naar het strand van Playa del Carmen (Cancún) geweest. De eerste helft van deze vakantie viel in de Semana Santa waardoor het erg druk was en we voor alles de hoofdprijs moesten betalen. Verder was dit de eerste keer in ons leven dat we een echte strandvakantie hadden en dat we in een volpension hotel zaten.

Voor een overzicht van waar we deze vakantie precies geweest zijn en wat we zoal gedaan hebben, kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

Het hotel

We zaten tijdens onze vakantie in het Iberostar Tucan & Quetzal hotel. Formeel zijn dit twee verschillende hotels, maar ze liggen naast elkaar en hebben alleen een aparte lobby, voor de rest is het eigenlijk gewoon één hotel.

Aan de ene kant vinden we het een prima hotel, nette ruime kamer, prima zwembaden en redelijk tot goed eten. Aan de andere kant is dit een vijf sterren hotel waar we ongeveer 275 euro per nacht voor een kamer voor twee volwassen en twee kinderen betalen, en dan verwachten wij wel wat extra. En vooral dat extra misten wij. Er was geen wekker op de kamer, geen pen, geen schrijfblok, geen internet en voor allerlei activiteiten moesten we alsnog bijbetalen. Vooral het internet was erg onder de maat, er was alleen internet in de lobby en dat was vreselijk duur. Maar bij de buren was het net zo duur, dus dat lijkt dus gewoon een probleem van deze regio te zijn.

Ons hotel lag een eindje buiten het centrum van Playa del Carmen waardoor we voor dingen als autoverhuur en excursies min of meer afhankelijk waren van de bureautjes / bedrijfjes die in de lobby van het hotel zaten. Er zat genoeg, maar de prijzen die ze rekenden waren veel (± 100%) hoger dan wat we bij vergelijkbare bedrijfjes in het centrum van Playa del Carmen hebben gezien. Oftewel, als je behoorlijk wat geld wilt besparen moet je de eerste dag een taxi nemen (of een fiets huren) en naar het centrum van Playa del Carmen gaan en daar al je excursies boeken.

We hebben bijna alle keren van het buffet van het hotel gegeten. Doordat er heel veel mensen van dit buffet eten wordt het regelmatig aangevuld en is het eten redelijk vers en daarmee, zeker voor een buffet, prima van smaak. We hebben één keer in een van de à-la-carte-restaurant gegeten. Dit moet je van te voren reserveren. Het eten was daar niet veel beter dan bij het buffet en we moesten wel veel meer wachten, iets dat de kinderen niet zo tof vonden.

Wat ons flink tegenviel was het drinken. Je kunt behoorlijk wat sterke drank krijgen (zit gewoon in het volpension), maar er was nergens iets van vers sap te bekennen. Het sap dat er wel was kwam uit pakken en was behoorlijk zoet.

De attracties

De grootste toeristische attractie in Playa del Carmen is het strand, maar net als zoveel mensen lagen wij vooral in en rond de zwembaden, we hebben het strand amper gezien. Het strand heeft wel mooi wit zand en helder water, maar voor de rest viel het een beetje tegen. De kust loopt namelijk redelijk steil naar beneden waardoor het voor kleine kinderen niet geschikt is. Aan de andere kant waren er vrijwel geen golven waardoor het voor grotere kinderen / volwassenen niet zo interessant is. Wij vonden het strand van Akumal veel leuker.

Naast het strand hebben we twee archeologische sites bezocht, Tulum en Chichén Itzá. Tulum is redelijk dichtbij en wat ons betreft net zo aardig als de meeste andere archeologische sites in Mexico. Aardig om te bekijken als je in de buurt bent maar niet veel meer dan dat.
Chichén Itzá is verder weg en leuker / indrukwekkender. Het is dan ook een van de meest bezochte archeologische sites in Mexico. Dat merk je meteen als je een kaartje gaat kopen, het is veruit de duurste site die we tot nu toe bezocht hebben. Omdat het meer dan 2,5 uur rijden is, is Chichén Itzá een dagprogramma terwijl Tulum meer iets voor een paar uurtjes is.

Voor de rest zijn er rond Playa del Carmen allerlei parken waar je naar toe kunt om te snorkelen, met dolfijnen of schildpadden te zwemmen, te tokkelen, etc. Wij hebben geen van deze parken bezocht.

Het weer

Voor een strandvakantie hadden we prima weer. Overdag was het zo heet dat het water in het zwembad rond 17.00 uur gewoon warm was. Het grootste probleem was voorkomen dat we zouden verbranden en er voor zorgen dat we genoeg dronken. We hebben 's avonds een enkele keer een spatje regen gevoeld.

Algemene indruk

Strandvakanties en volpension hotels zijn niet ons ding. Dat dachten we al, en nu weten we het zeker. Wij kunnen deze vakantie alleen aanraden aan mensen met kleine kinderen die verder geen gedoe willen en het niet erg vinden om daarvoor extra te betalen.
Volgens ons zijn er in Playa del Carmen veel interessantere hotels, maar die bieden meestal geen volpension. Mocht je iets bijzonders willen, dan is Tulum wellicht een optie, daar kan je namelijk op diverse plaatsen cabañas (een soort trekkershutten) aan het strand huren.
Mocht je een zee met flinke golven willen, dan kan je beter ergens in Oaxaca gaan kijken. Mensen die vooral komen om te duiken kunnen beter op Cozumel gaan zitten, dat scheelt veel gereis en kosten.

Websites

Mocht je van plan zijn om op vakantie te gaan in Playa del Carmen, Cancún of ergens anders aan de Riviera Maya, dan heb je misschien wat aan onderstaande websites:
Aventuras Mayas, zomaar een reisbureautje
Atlantis Submarines Cozumel, duiken in een onderzeeër (kinderen vanaf 4 jaar)
Cancún Shuttle, taxiservice van en naar het vliegveld
Centro Ecológico Akumal (van mei tot oktober schildpadden kijken)
Coba Mayan Village (Coba archeologische site, een Maya dorp en cenotes)
Crococun Zoo, een krokodillen dierentuin
Dolphin Discovery, zwemmen met dolfijnen (afhankelijk van het pakket geschikt voor alle kinderen)
Dresseldivers, de duikschool van ons hotel (Iberostar)
Mexico Waterjets, de veerboot van Playa del Carmen naar Cozumel
Rio Secreto, grotten (kinderen vanaf 4 jaar)
Xcaret ecological park, een attractiepark met van alles en nog wat
Xel-Há, waterpark (o.a. zwemmen met dolfijnen en snorkelen)
Xplor, grotten en tokkelbaan (minimum leeftijd 6 jaar)