Dag 4: Naar de archeologische site Chichén Itzá
We hebben met Marius afgesproken om rond 8.30 uur bij de autoverhuur te zijn om de auto op te halen en dus hebben wij gisteren de wekker op 7.30 uur gezet. We hebben geen zin om ons te haasten en komen iets te laat. Maar als we bij de autoverhuur aankomen zijn we de eersten. Gelukkig zit de autoverhuur vlak naast de bar en tegen de tijd dat we eindelijk weg gaan hebben we ons tweede kopje koffie op en is het bijna 10.30 uur.

De grote piramide (El Castillo) waar Chichén Itzá bekend om is
De grote piramide (El Castillo) waar Chitchén Itzá bekend om is

We hebben vanochtend drie problemen, ten eerste komt de familie Marius bijna een uur te laat. Ten tweede heeft Kai vlak voordat ze er eindelijk zijn een ongelukje, ze scheurt een vingernagel voor meer dan de helft los, en moet dus naar een dokter voor wat verband. En als we eindelijk onze auto willen ophalen, blijkt die er niet (meer ??) te zijn. De autoverhuur heeft nog wel twee gewone auto's en kan eventueel een 12 persoonsbus regelen. Maar we betwijfelen of we wel met die bus mogen rijden, de autoverhuur zegt van wel, en omdat we de verzekering die Marius zijn credit card biedt willen gebruiken, kiezen we toch voor de twee auto's, totale kosten 2.300 pesos.

De archeologische site Chichén Itzá, the ballcourt
De archeologische site Chitchén Itzá, the ballcourt

De reis naar de archeologische site Chitchén Itzá verloopt soepel. We rijden eerst min of meer terug naar Cancún en komen vervolgens op de snelweg (tolweg) naar Mérida terecht. Dit is een vreselijk saaie, vrijwel lege snelweg, dus we kunnen lekker opschieten. Ondanks de rust moeten we bij de tolpoort (kosten 241 pesos) toch nog wachten voordat we aan de beurt zijn.

Om 12.30 uur hebben we een aangename verrassing. We moeten op dat moment nog een ruim 30 kilometer en komen de eerste benzinepomp sinds Cancún tegen en daar blijkt ook een Italian Coffee te zitten. Dus we stoppen om te tanken en om bij de Italian Coffee te lunchen, waarna we het laatste stukje rijden. Bij de afrit van de tolweg zit de tweede tolpoort voor vandaag, kosten 59 pesos.

Kijk, toen deden ze ook al aan boter, kaas en eieren
Kijk, toen deden ze ook al aan boter, kaas en eieren

Nadat we door het dorpje Piste (met diverse winkeltjes, wat restaurantjes en enkele hotels) zijn gereden, rijden we om even na 14.00 uur de parkeerplaats van de archeologische site Chichén Itzá op. De parkeerplaats kost 22 pesos en de entree de standaard 57 pesos. Echter, dit is de eerste archeologische site in Mexico die wij bezoeken (en onze teller staat inmiddels ruim boven de 10), waar we een lokale belasting moeten betalen. Afhankelijk van wie je bent en wat voor dag het is varieert deze belasting van 0 pesos (voor Mexicanen op zondag) tot 120 pesos (voor buitenlanders).

De archeologische site Chichén Itzá
De archeologische site Chitchén Itzá

Ondanks dat het behoorlijk warm is, in de zon is het heel erg warm, en dat we het nog nooit zo druk hebben gezien bij een archeologische site, vinden we het hier heel aardig. Er schijnt hier behoorlijk wat opgeknapt te zijn en wij vinden dat helemaal niet erg, nu is er tenminste wat te zien. En dan bedoelen we niet de kraampjes met koopwaar die overal staan. Wij hebben nog nergens anders gezien dat de stalletjes met zooi voor de toeristen op het terrein van de archeologische site stonden.

Wij volgen min of meer de voorgeschreven wandelroute en zien zo niet alleen de grote piramide (El Castillo), waar de archeologische site Chichén Itzá bekend om is, maar vooral ook allerlei andere gebouwen die zeer zeker ook de moeite waard zijn.

De archeologische site Chichén Itzá
De archeologische site Chitchén Itzá

Al met al lopen we hier iets meer dan twee uur rond. Dat het ruim 17.00 uur geweest is voordat we weer in de auto zitten, komt niet alleen omdat er wat onduidelijkheid was rond de kaartjes verkoop, maar ook omdat we na afloop nog even wat willen drinken en snacken voordat we weer voor ruim 2,5 uur in de auto stappen.

Tegen 20.00 uur rijden we het terrein van het hotel weer op. Het is dan al meer dan een half uur donker waardoor we vooral het laatste stukje naar het hotel een beetje moeten zoeken. Maar alles gaat goed, en met een tevreden gevoel parkeren we de auto.

De archeologische site Chichén Itzá
De archeologische site Chitchén Itzá

We frissen ons snel een beetje op, gaan naar het inmiddels bekende buffet en tegen 22.00 uur stoppen we Meike in bed. Zelf gaan we nog even op ons balkon zitten, onder andere om op ons gemak de foto's van vandaag te bekijken. Helaas krijgen we vanavond, voor het eerst deze vakantie, bezoek van redelijk wat muggen.