Dag 2: Naar de archeologische site Tulum en het strand van Akumal
Als Marius om 8.30 uur op onze deur klopt, liggen wij nog in bed. Meike ligt nog lekker te slapen en dus gaan zij zonder ons ontbijten. Even later wordt Meike wakker en staan wij ook op. Als we bij het ontbijtbuffet komen zijn de anderen al bijna klaar met ontbijten. We eten een prima ontbijtje, we missen alleen de verse sapjes.

De rest van de ochtend hangen we in en rond het zwembad en zijn we druk met het regelen van allerlei uitstapjes voor de komende dagen. Zo willen we vanmiddag naar de archeologische site Tulum, maandag naar de archeologische site Chitchén Itzá en willen Marius, Dawn en Kai een dagje gaan duiken.

Het duiken kost met een gratis oefenuurtje in het zwembad van het hotel 220 USD per persoon voor een dag met twee duiken, volgens de kenners niet raar duur. De andere excursies die in het hotel worden aangeboden vinden we wel erg duur. Zo kost een tripje naar Chitchén Itzá 106 USD per volwassene en 69 USD per kind. Alleen Meike van vier mag gratis mee. Gelukkig vinden we een Thrifty autoverhuur en daar reserveren we voor 1.900 pesos (± 140 USD) een Chrystler Town & Country, een bak waar we prima met z'n allen in kunnen.

Het zwembad van ons hotel
Het zwembad van ons hotel

Bij de belboy vinden we een bord met de taxitarieven voor ritjes naar diverse attracties in de buurt en daar staat ook een telefoonnummer bij. Dat bellen we zelf en dankzij het goede Spaans van Gabrielle rolt er een redelijke deal uit, we kunnen vanmiddag voor 2.000 pesos met z'n allen heen en weer naar Tulum inclusief een bezoekje aan een strand.

Omdat we om 13.00 uur buiten de poort van het hotel moeten staan, ja buiten de poort, dan is de taxi namelijk goedkoper, gaan we rond 12.00 uur eten. We moeten even zoeken naar het juiste restaurant / buffet, maar verder gaat alles goed en om iets over 13.00 uur stappen we in een prima Ford Transit met een prima chauffeur is ons in een klein uurtje naar Tulum brengt.

De archeologische site Tulum
De archeologische site Tulum

Als we uitstappen vragen we ons af of dit zo'n verstandig tijdstip is om dit soort dingen te doen. We zagen onderweg ergens 35° C staan en in de zon is het dus nog veel heter. Vanaf de taxistandplaats is het ruim een halve kilometer lopen naar het kaartjesloket, kaartjes kosten 57 pesos per stuk, en volgens nog een paar honderd meter naar de ingang. Gelukkig kunnen we dit hele stuk een beetje onder de bomen lopen.

De archeologische site Tulum
De archeologische site Tulum

Op de archeologische site zelf lopen we en half uurtje rond. Ondanks dat we inmiddels behoorlijk wat archeologische sites in Mexico hebben gezien is deze van Tulum onze eerste Maya site. Het is een vrij kleine, maar wel interessante site. Het is de eerste site van die wij zien met een duidelijke buitenmuur, je ziet wat meer de structuur van een dorp dan we meestal zien en ook de ronde pilaren die we hier zien hebben we nog niet vaak gezien. Op een enkele wat verhoogde plek heb je redelijk uitzicht op de omgeving en op meerdere plaatsen heb je een perfect uitzicht op zee.

Een strandje bij de archeologische site Tulum
Een strandje bij de archeologische site Tulum

Terug bij de taxibus gaan we eerst even een restaurantje in om een ijsje te eten / wat te drinken. Rond 15.50 uur zitten we weer in de bus en brengt de taxichauffeur ons naar het strand van Akumal, volgens hem is dit een beter strand dan het strand bij Tulum.

Voor zover wij het kunnen beoordelen is dat ook zo, tenzij je van flinke golven houdt, die zijn hier namelijk helemaal niet. Voor de kinderen is dat juist erg prettig. Dat er geen golven zijn komt doordat er een paar honderd meter voor het strand iets van een rif in zee ligt dat alle golven tegenhoudt. Dit zorgt er ook voor dat er tussen het rif en het strand heel veel vis(jes) zitten. Zelfs als je gewoon een stukje het water in loopt heb je een reële kans om wat aardige visjes te zien. Het is dus niet raar dat hier veel wordt gesnorkeld.

Het strand van Akumal
Het strand van Akumal

Tegen 18.00 uur vinden we het allemaal wel prima en brengt onze chauffeur ons weer terug naar ons hotel. Terwijl wij weg waren zijn de spullen van Marius en zijn gezin naar een andere kamer gebracht. Zij hebben voor 300 USD voor de rest van de vakantie een upgrade genomen naar een Jr. Suite. Dit is een beetje een tegenvaller omdat het niet een echte suite is, het is gewoon een wat grotere kamer, maar wel met uitzicht op zee.

Als je uitzicht op zee hebt, kan je rond 6.30 uur de zon zien opkomen
Als je uitzicht op zee hebt, kan je rond 6.30 uur de zon zien opkomen

Nadat iedereen zich eerst wat heeft opgefrist gaan we weer naar het buffet. We doen wat rustiger aan dan gisteren en het is bijna 21.00 uur voordat we van tafel gaan. Wij stoppen Meike in bed waarna we nog een poosje in één van de twee bars in de lobby van het hotel gaan zitten.