Dag 13: Van Santa Rosa de Lima naar Acapulco, de rotsduikers
Deze nacht slapen we heel behoorlijk en worden we zoals zo vaak de afgelopen dagen om even na 7.00 uur door Meike gewekt. We blijven nog even liggen waarna Gabrielle ontdekt dat de douche alleen koud water geeft. Dat schijnt veel voor te komen in hotels in dit deel van Mexico. We pakken onze spullen in onze auto en rijden naar het restaurantje naast het restaurantje waar we gisterenavond hebben gegeten. Hier eten we voor 100 pesos een heel behoorlijk ontbijt. Achteraf durven we wel te stellen dat we vanochtend een beter restaurantje hebben dan gisteravond. Ondertussen kijken we regelmatig naar wat er op de weg voorbij komt en zo zien we onder andere een vrachtwagen met een stuk of 20 (school)kinderen in de bak langs komen.

De lokale schoolbus ? ! ?
De lokale schoolbus ? ! ?

Rond 9.15 uur stappen we in de auto om naar Acapulco te rijden, dat is nog een flinke rit. We hopen er ergens tussen 14.00 en 16.00 uur aan te komen. Een beetje afhankelijk van wat we precies met de lunch gaan doen. De weg zelf rijdt prima en is erg afwisselend. Er zijn lekkere rechte stukken, maar ook behoorlijk bochtige stukken waar de weg flink berg op of berg af gaat.
Onderweg zien we hier en daar een mango-, papaja- en kokosplantage en net voorbij Marquelia zien we een rivier met daarin een complete wasserette. Overigens staat het water in de meeste rivieren laag, of ze staan helemaal droog, het regenseizoen is al weer enkele maanden afgelopen en dat is te zien.

De wasserette van Marquelia
De wasserette van Marquelia

Uiteraard zijn er ook de beruchte topes, maar ondanks alle waarschuwende verhalen die we gehoord hebben, vinden we het wel mee vallen. Buiten de verschillende dorpjes etc. zijn er niet veel topes. Wat wel een beetje tegenvalt zijn de voorzieningen onderweg.

Na een dik uur rijden we Pinotepa Nacional binnen, maar dat is dus niet de bedoeling, Pinotepa Nacional heeft een rondweg. We keren want de rondweg heeft vast minder topes. Om even voor 11.00 uur verlaten we na dik ander halve week de staat Oaxaca en rijden we de staat Guerrero binnen. Ongeveer 50 minuten later rijden we het dorp Marquelia in. Daar tanken we en willen we eventueel wat eten. Maar als we door Marquelia rijden zien we niet direct een restaurant dat ons aanstaat en dus rijden we verder.

Cocina's Economica in Cruz Grande
Cocina's Economica in Cruz Grande

We besluiten dat we eigenlijk toch wel even fatsoenlijk willen lunchen en dus kijken we drie kwartier later in Cruz Grande even goed rond. We stoppen zelfs bij enkele Cocina's Economica maar ook die staan ons niet aan. Voor de rest zien we in Cruz Grande geen echte restaurants, maar wel een geinig busstation. Bij dat busstation zie je dus geen echte bussen, maar alleen overdekte pickup truckjes met in de bak twee banken (camionetas).

Het busstation van Cruz Grande, die witte pickupjes zijn de bussen
Het busstation van Cruz Grande, die witte pickupjes zijn de bussen