Op zondag fietsen in Mexico Stad
Toen we nog maar net in Mexico woonden, hoorden we van een aantal mensen dat fietsen op zondag erg leuk was. Wij snapten daar niets van, wat is er nu leuk aan om op zondag een beetje over een afgezette straat ergens midden in Mexico Stad te gaan fietsen. Inmiddels zijn we helemaal om.
Fietsen op zondag heeft helemaal niets te maken met gewoon fietsen in Mexico Stad en eigenlijk ook niet met op zondag een stukje over de Veluwe (of zo) fietsen. Voor de meeste mensen heeft het nog het meeste weg van op de fiets naar een park gaan waar van alles te doen is.

Verkeersregelaars moeten op zondag de fietsers en de auto's van elkaar scheiden
Verkeersregelaars moeten op zondag de fietsers en de auto's van elkaar scheiden

Vrijwel iedere zondag, maar bijvoorbeeld niet op Eerste Paaszondag, wordt van 8.00 uur tot 14.00 uur enkele grote wegen in Mexico Stad afgezet zodat daar gefietst, geskilerd, gerolschaatst, gestept en/of gewandeld kan worden. Hierbij wordt altijd de Paseo de la Reforma van Bosque de Chapultepec tot aan het centrum afgezet. Vrijwel altijd wordt er nog een extra stuk weg afgezet, maar daar zijn enkele variaties in.

Over het algemeen is het allemaal erg goed georganiseerd. Op diverse plaatsen vind je stalletjes waar je je fietst kunt repareren en/of wat te drinken kunt krijgen. Op alle wat grotere kruisingen staan vrijwilligers en/of politie om het verkeer te regelen.

Voor veel mensen is het stuk van de Paseo de la Reforma het leukst omdat daar ook van alles en nog wat georganiseerd wordt. Regelmatig speelt er een bandje of heeft een bedrijf er een promotie actie. Ook kan je altijd wel ergens iets aan fitness doen.

Op zondag kan je niet alleen fietsen op de Reforma, je kunt er ook bommen (Bewegen Op Muziek)
Op zondag kan je niet alleen fietsen op de Reforma, je kunt er ook bommen (Bewegen Op Muziek)

Iedere laatste zondag van de maand is er echter de Ciclotón. Dan wordt er een grote route van bijna 35 kilometer afgezet. Wij hebben onze eerste Ciclotón in december 2009 gereden. Dat vonden we toen wel aardig voor een keer. Om het vaker te doen zit er echter een te lang saai stuk over een hele grote weg in. Maar sinds januari 2011 heeft Jacob is nieuws bedacht, hij fietst de Ciclotón nu op zijn racefiets. Zo komt dat ding ook nog eens buiten en dit is eigenlijk de enige mogelijkheid om op een racefiets een beetje een aardig stuk door Mexico Stad te fietsen zonder dat het echt levensgevaarlijk is.

Zo ziet het zuidelijkste deel van de Ciclotón er uit, niet echt gezellig, maar je kunt er wel lekker met je racefiets fietsen
Zo ziet het zuidelijkste deel van de Ciclotón er uit, niet echt gezellig, maar je kunt er wel lekker met je racefiets fietsen

Inmiddels hebben we ook een aantal keer met bezoek op zondag gefietst en het is een perfecte manier om een keer op je gemak naar / door het centrum te kunnen fietsen. Voor meer informatie over fietsen op zondag in Mexico Stad kijk je op deze website of deze Facebook pagina.

In het begin, 2008 en 2009, was er veel meer variatie in de routes dan in 2011, en in 2013 was de route iedere zondag, met uitzondering van iedere laatste zondag van de maand, hetzelfde. Wij vinden dat wel jammer omdat we dan veel meer delen van de stad op de fiets hadden kunnen verkennen. In 2011 heeft men wel iets nieuws bedacht, fietsen op zaterdagavond. Wij hebben dit nog nooit gedaan, maar zijn zeker van plan om dit nog een keertje te doen.

Op de laatste zondag van april 2014 ging Jacob voor het eerst sinds een jaar weer eens de Ciclotón fietsen. Dit leverde een flinke teleurstelling op. Het oostelijke en zuidelijke deel van de route bleek volledig veranderd waardoor juist het stuk waar je met je racefiets lekker kon doortrappen was verdwenen. In de nieuwe route zaten om de paar honderd meter stoplichten.

Op de laatste zondag van mei 2014 heeft Jacob, op zijn gewone Gazelle, de nieuwe route nog een keer gefietst om goed te kunnen zien wat er veranderd was. Zo bleek de nieuwe route bijna vijf kilometer korter, 27,3 kilometer in plaats van 32,0 kilometer (gemeten vanaf het begin van de parallelweg bij Bosque de Chapultepec). Deze keer heeft hij ook de stoplichten geteld. Op de genoemde 27,3 kilometer kwam Jacob 102 stoplichten tegen waar hij voor zou moeten stoppen als ze op rood zouden staan. Dat is gemiddeld één stoplicht per 268 meter. Gelukkig stond een flink aantal op groen toen hij langs kwam, maar toch heeft hij tijdens zijn fietstocht, volgens zijn gps, in het totaal ruim 10 minuten stil gestaan voor stoplichting die wel op rood stonden.

Naast de bovenstaande foto's hebben een speciaal fotoalbum met 22 foto's en één filmpje over fietsen (op zondag en in het algemeen) in Mexico Stad gemaakt.

De fietsroutes:
Reforma
Reforma & Centro Histórico
Reforma & Gustavo A. Madero (GAM)
Ciclotón, tot en met februari 2014
Ciclotón, sinds maart 2014
Ciclotón, sinds maart 2014, de stoplichten