Excursies in Mexico Stad, Tlatelolco (archeologische site)
Als het gaat om archeologische sites in Mexico Stad zijn er twee namen waar de meeste mensen aan zullen denken, als eerste natuurlijk Teotihuacan, maar die site ligt niet in de stad en vervolgens aan Templo Major dat in hartje centrum, net naast de kathedraal, ligt.

Een veel minder bekende archeologische site is, Tlatelolco. Wij kwamen de naam Tlatelolco een keer ergens tegen en nadat het een onderdeel bleek van de dagtocht van Rini en Ella naar Teotihuacan, wilde Jacob daar ook wel eens gaan kijken. Hij wilde er graag op een zondag heen, want de site ligt vlak langs de weg richting de Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe die op zondag tot 14.00 uur is afgezet voor auto's. Zo zou hij er makkelijk op de fiets heen kunnen. Uiteindelijk is hij er op zondag 6 april 2014 heen geweest.

De archeologische site Tlatelolco
De archeologische site Tlatelolco, we hebben ook een grotere versie van deze foto

Voor een leek, zoals wij, is er op de archeologische site Tlatelolco niet zo veel te zien. Er is een net pad, je mag helaas nergens op klimmen, en na 20 minuten ben je er helemaal uitgekeken.

Toch zijn er ook hier enkele aardige dingen te zien. Ten eerste kan je hier, net als bij de Templo Major, goed zien dat men meerdere keren de grote piramide heeft uitgebreid. Het verschil met Templo Major is echter dat hier de afstanden tussen de muren waar je deze uitbreidingen aan kunt zien (de nieuwe versie werd gewoon op / over de oude versie gebouwd), iets verder uit elkaar staan. Een aardige bijkomstigheid is dat alle borden hier tweetalig (Spaans en Engels) zijn, iets wat je in Mexico redelijk bijzonder is.

Verder kan je heel goed zien dat de kerk naast de archeologische site, Iglesia de Santiago, gebouwd is van stenen van de archeologische site. Iets wat de Spanjaarden toen ze hier aankwamen veel deden.

Die 'trappen' zijn de verschillende stadia van uitbreiding van de piramide, op de achtergrond zie je Iglesia de Santiago die gebouwd is met stenen van de piramide
Die 'trappen' zijn de verschillende stadia van uitbreiding van de piramide, op de achtergrond zie je Iglesia de Santiago die gebouwd is met stenen van de piramide

Mocht je een keer naar de archeologische site Tlatelolco willen, maar overdag geen tijd hebben, dan is dat geen probleem. Je kunt de site namelijk ook prima vanaf de weg die langs de site loopt bekijken, dus het hek hoeft echt niet open te zijn op min of meer alles te kunnen zien.

Voor meer foto's van de archeologische site Tlatelolco kijk je in dit fotoalbum met 7 foto's van de archeologische site Tlatelolco, dat is inclusief de bovenstaande foto's.