Excursies in en rond Mexico Stad, Teotihuacan (de piramide)
Teotihuacan is de grote archeologische site vlak bij Mexico Stad. Wij beschrijven hier niet de site zelf, dat laten we graag over aan de Nederlandse, Engelse of Spaanse Wikipedia. Wij beschrijven hier vooral onze ervaringen met / bezoeken aan Teotihuacan.

Teotihuacan, de Weg van de Doden met links de Piramide van de Zon, gezien vanaf de Piramide van de Maan
De Weg van de Doden met links de Piramide van de Zon, gezien vanaf de Piramide van de Maan

Alles bij elkaar zijn we samen of afzonderlijk met vrienden of familie inmiddels vijf keer bij Teotihuacan geweest. De eerste keer was samen met Henk en Ina in december 2009. De laatste keer was met Jan en Erik in juli 2012.

Als wij gaan, gaan we gewoon met onze eigen auto. We rijden er normaal gesproken één tot anderhalf uur over. Als we meer bezoek hebben dan er in onze auto past, regelen we een taxi. Het is even wat gedoe, maar dan lukt het wel om een taxibedrijf met een busje of een MPV te vinden. Er schijnt ook een openbare bus vanuit Mexico Stad naar Teotihuacan te rijden, maar daar weten wij verder niets van.

Georganiseerde excursies


In de gevallen dat wij niet met onze vrienden meegingen hebben wij hen naar een van de grote hotels in de stad gestuurd. Daar kan je eenvoudig, en snel, voor de volgende dag een tripje naar Teotihuacan regelen. In de meeste gevallen wordt dit gecombineerd met een bezoekje aan de basiliek van Guadalupe (ligt in Mexico Stad) en het Paleis van Tepantitla (ligt min of meer naast Teotihuacan). Deze extraatjes zijn best aardig en voor de prijs, 400 - 700 pesos, hoef je het ook niet te laten.

In het Paleis van Tepantitla kan je onder andere enkele van dit soort muurschilderingen zien
In het Paleis van Tepantitla kan je onder andere enkele van dit soort muurschilderingen zien

Bij welk hotel of bureautje je de excursie naar Teotihuacan boekt maakt volgens ons niet zo veel uit. Van onze vrienden die dit gedaan hebben kregen we de indruk dat groepen regelmatig gecombineerd worden en dat men iedere keer vrijwel hetzelfde doet. Verder gaat er met deze excursies een Engels sprekende gids mee. Hij/zij vertelt niet alleen over de dingen die je bezoekt, maar ook diverse andere dingen die met het (dagelijks) leven in Mexico te maken hebben.

Een aandachtspuntje bij deze excursies is dat ze pas na afloop van alle bezoeken gaan lunchen. Meestal is dat pas rond 15.00 uur. Aangezien je meestal rond 8.00 uur wordt opgehaald of ergens moet zijn, is het wel handig om een broodje of zo mee te nemen want anders kon je wel eens flink honger krijgen. Verder is het aan te bevelen voldoende water mee te nemen.

Wanneer te gaan


Afhankelijk van wanneer je gaat zal je Teotihuacan totaal anders kunnen ervaren. Zo is de omgeving rond Teotihuacan in de periode juli - oktober over het algemeen lekker fris en groen. In de periode januari - april zal de omgeving er dor, droog en bruin uitzien. Kijk maar eens in ons fotoalbum.

De Piramide van de Maan gezien vanaf de Piramide van de Zon
De Piramide van de Maan gezien vanaf de Piramide van de Zon

Als je met een excursie gaat heb je wat betreft de tijd weinig keus, als wij zelf gaan proberen we rond 10.30 uur bij Teotihuacan te zijn. In het regenseizoen is het 's morgens vrijwel altijd droog en buiten het regenseizoen kan het 's middags onprettig warm worden. Er is vrijwel nergens schaduw en de zon kan er gemeen branden.

Wat te doen, zien


Op basis van de keren dat wij geweest zijn hebben we een route getekend waarbij je alles ziet, zie het Google Maps kaartje hieronder. Als je deze route zo efficiënt mogelijk loopt, loop je 9,5 km. Oftewel, als je alles wilt zien en zowel de Piramide van de Zon (de hoogste) als de Piramide van de Maan (de lagere) wilt beklimmen ben je drie tot vier uur onder de pannen. De meeste mensen doen dit niet, en wij hebben dit ook nog nooit gedaan.