Excursies in Mexico Stad, een stadswandeling door San Ángel
Op zaterdag 28 september 2012 is het eindelijk weer eens zo ver, we gaan een (halve) dag op stap in Mexico Stad. De vorige keer is inmiddels meer dan een jaar geleden. In tussentijd zijn we wel een paar keer naar het centrum geweest, bijvoorbeeld op een mooie zondag om een stukje te fietsen / te lunchen, maar het bezoeken van nieuwe dingen in Mexico Stad heeft ruim een jaar stil gelegen.

Deze keer gaan we naar San Ángel, een buurt vlak bij Coyoacán in het zuiden van Mexico Stad. We willen ongeveer de wandeling lopen die in onze Lonely Planet van Mexico Stad staat. Om even na 11.00 uur parkeren we onze auto in de buurt van het meest oostelijke punt (= het beginpunt) van deze wandeling. Achteraf bedenken we dat we beter in de buurt van het eindpunt hadden kunnen parkeren en de wandeling andersom hadden kunnen lopen, dan hadden we wat minder met de auto hoeven rijden. Het is vandaag een redelijk mooie dag en op ons gemak lopen we een rondje door San Ángel.

Als eerste lopen we door de Jardín de la Bombilla met daarin het Monumento a Álvaro Obregón. Zowel het park als het monument stellen niet zo veel voor en we zijn er snel uitgekeken. Maar als we weer thuis zijn en de foto's van de ouders van Gabrielle nog eens bekijken, zij zijn hier in maart 2010 geweest, zien we dat zij in het monument konden. Toen wij er waren, waren de deuren dicht.

Het Monumento a Álvaro Obregón in de Jardín de la Bombilla
Het Monumento a Álvaro Obregón in de Jardín de la Bombilla

Onze volgende stop is de Templo de El Carmen, een kerk waar je onder andere wat mummies zou moeten kunnen zien. Als we in de kerk zijn begint na een paar minuten de mis en dus vertrekken we weer. Helaas zien we niets dat op mummies lijkt. We besluiten een rondje om de kerk te lopen, misschien is er een andere ingang. Hierbij komen we onder andere langs het Museo de El Carmen, dat is gratis en is vooral leuk als je van grote schilderijen van priesters, kardinalen, etc. houdt. Wij vragen hier hoe het met de mummies zit, die zijn er dus wel, maar liggen in het deel van de kerk dat op dit moment in verband met onderhoud gesloten is. Volgens de brochure die we even later vinden, zou je vanaf half oktober de mummies weer moeten kunnen zien.

De binnenplaats van het Museo de El Carmen
De binnenplaats van het Museo de El Carmen

Inmiddels is het bijna 12.00 uur en begint Meike te roepen dat ze wil eten. Wij lopen over de Plaza del Carmen richting de Plaza San Jacinto en kijken ondertussen een beetje naar de winkeltjes waar we langs komen en de zaterdagmarkt. Op de zaterdagmarkt zien we vooral schilderijen, beeldjes, etc. Onderweg zien we diverse restaurantjes maar we slaan ze allemaal over en komen uiteindelijk in de Bazar Sábado, die volgens ons gewoon de hele week open is, terecht.

De Bazar Sábado is zo'n vierkant pand, zoals je wel meer ziet in Mexico, met in het midden een pleintje met daar omheen een galerij. Deze keer zitten er in de galerij allerlei winkeltjes en op het pleintje een restaurant waar tot 13.00 uur een ontbijtbuffet is. Daar kunnen wij dus prima lunchen, kosten 170 pesos per volwassene en 110 pesos per kind.

De Plaza San Jacinto
De Plaza San Jacinto

Als we de lunch op hebben kijken we nog even naar de winkeltjes in de Bazar Sábado waarna we even naar het ernaast gelegen Museo Casa del Riso lopen. Daar zou een mooie fontein moeten zijn. We zien wel iets dat er voor door zou kunnen gaan, maar helaas zijn ze bezig om er een podium voor te bouwen, het ding goed bekijken zit er dus niet in.

Nu moeten we even zoeken naar de ingang van het Ex-Convento de San Jacinto, daar zou een mooie tuin moeten zijn. Als we in de bij dit ex-klooster horende kerk komen is er net een trouwdienst aan de gang. In de kerk zijn we dus niet geweest. De tuin is wel aardig, maar wat ons betreft niet echt bijzonder.

Een straatje ergens in San Ángel
Een straatje ergens in San Ángel

We gaan verder met onze wandeling uit de Lonely Planet en verlaten min of meer het centrum van San Ángel. We lopen door wat aardige straatjes, waarbij we onder ander langs het Casa de los Delfines komen. Als we langs het heel erg chique restaurant San Ángel Inn komen gaan we daar even naar binnen zodat Meike kan plassen, wel betalen! Hierna komen we bij het eindpunt van onze wandeling, het Museo Casa Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo

Als we het terrein van het Museo Casa Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo oplopen is het eerste wat ons opvalt een tafel met wat meisjes. Kijk, ze hebben hier een soort kinderoppasdienst. Dat lijkt ons wel wat. We moeten wel extra betalen, maar als we dat willen doen is het volstrekt onduidelijk waar we dat moeten doen, de bonnetjes zijn zoek of zo iets. Gelukkig kan Meike wel gewoon gaan schilderen en wij het museum in, dat laatste kost 12 pesos per persoon. Wij zijn hier behoorlijk snel uitgekeken, wij hebben niet zo veel met Frida en Diego.

La Casa de los Delfines
Het (of is het "de") Casa de los Delfines

Als we uitgekeken zijn is het mysterie rond de kinderopvang ook opgelost, wij betalen 20 pesos en krijgen een bonnetje dat men even later weer komt omruilen voor een ander bonnetje. Ja, soms moet je het gewoon niet willen begrijpen.

Nadat we Meike nog een poosje hebben laten kleuren lopen we via enkele straten met hele dure huizen, eentje heeft er zelfs een helikopterplatform, terug richting de auto. Maar voordat we daar zijn mag Meike nog een poosje spelen op het speeltoestel dat we op de heenweg in de Jardín de la Bombilla hebben gezien. Uiteindelijk is het bijna 16.00 uur als we met een voldaan gevoel weer in de auto stappen.

Voor meer foto's van San Ángel kijk je in dit fotoalbum met 20 foto's van San Ángel, dat is inclusief de bovenstaande foto's.