Excursies in Mexico Stad, een stadswandeling door Coyoacán
Op zaterdag 25 juni 2011 was het weer eens tijd om een volgend stukje van Mexico Stad te verkennen. De keer zijn we naar Coyoacán geweest. Dit was wat ons betreft zeer de moeite waard.

We hebben twee reisgidsen, de Lonely Planet van Mexico Stad en de Eyewitness Travel Guide van Mexico, die allebei een wandeling in Coyoacán beschrijven. Wij vinden die van de Lonely Planet veel beter beschreven etc. dus besluiten we om deze wandeling als basis voor ons bezoek te gebruiken.

Er zijn veel mensen die op zaterdagochtend een stuk(je) hard lopen in Viveros de Coyoacán
Er zijn veel mensen die op zaterdagochtend een stuk(je) hard lopen in Viveros de Coyoacán

We kunnen met de metro naar Coyoacán, maar dat vinden we met Meike iets te veel gedoe en dus nemen we toch de auto. Die brengt ons in dik 20 minuten ongeveer waar wezen willen. We parkeren vlak bij een park, Viveros de Coyoacán, en nemen eerst een kijkje in dit park.

Viveros de Coyoacán is best een groot park en op zaterdagochtend joggen daar heel veel mensen. Daar is het park prima geschikt voor. Tijdens ons rondje door dit aangename park zien we niet alleen veel joggers, maar ook heel veel eekhoorns en een paar groepen mensen die yoga (of zoiets) aan het doen zijn.

Een geinig pandje ergens in Coyoacán
Een geinig pandje ergens in Coyoacán

We verlaten het park aan de oostkant en lopen een beetje kriskras richting de twee centrale pleinen van Coyoacán. Daar zien we een bazaar waar we even gaan kijken en aangenaam verrast worden. Hier hebben de best wel mooie spulletjes voor als je op zoek bent naar souvenirs of een cadeautje of zo. We hebben nog niet veel winkels / markten gezien waar ze zoveel mooie spulletjes hebben.

Lunchen gaat vandaag prima, we vinden al snel een restaurantje met belegde broodjes en een terrasje. Later zien we aan de zuidkant van Jardín del Centenario nog veel meer leuke terrasjes.

Jardín del Centenario is echt een gezellig plein / park
Jardín del Centenario is echt een gezellig plein / park

Na de lunch verkennen we de twee erg leuke centrale pleinen, Jardín del Centenario en Plaza Hidalgo, en de bijbehorende kerk, Parroquia de San Juan Bautista. Op het eerste plein staat onder andere een erg mooie fontein met twee wolven en op het tweede plein staat uitaard een beeld van Hidalgo. Bij de kerk is ook wat te doen, er lopen allemaal jongens en meisjes in witte pakjes rond. Wat er precies aan de hand is, wordt ons niet duidelijk. Verder zien we ook enkele toeristische trams staan / rijden, maar vandaag komt het er niet van om daar een ritje in te maken.

Dit staat bij de ingang van Museo de Culturas Populares
Dit staat bij de ingang van Museo de Culturas Populares
Hierna wordt het tijd om de wandeling die in de Lonely Planet staat te lopen. We lopen hem in de omgekeerde richting en houden ons niet helemaal aan de route. Zo komen onder andere langs een bekende koffiewinkel (Café El Jarocho) waar ze nog zelf koffiebonen branden, een aantal min of meer bekende musea (Casa Azul / Mueso Frida Kahlo, Museo Léon Trotsky en Museo de Culturas Populares), een markt en een grote taartenwinkel.

Wat ons tijdens deze wandeling opvalt is dat er in deze buurt veel gedaan wordt om het fietsen te promoten. Zo zien we overal borden dat fietsers voorrang hebben en zien we zelfs een weg waar men een rijbaan heeft opgeofferd aan een fietspad. Wat hierbij ook opvalt is dat we vrijwel geen fietsers zien, het is trouwens sowieso niet zo druk met verkeer zodat we een heerlijk rustige wandeling hebben.

Tegen de tijd dat het eind van onze wandeling in beeld komt gaan we nog even wat drinken bij Casa de Cultura Jesús Reyes Heroles. Terwijl Gabrielle met Meike in een restaurant naar de wc is, leest Jacob in de Lonely Planet dat ze daar een leuke binnentuin met een café / restaurant met een terras zouden moeten hebben, en dat is dus zo.

Als we rond 16.45 uur weer bij onze auto zijn vallen net de eerste druppels van de regen die we de hele dag al hadden verwacht, prima, wij hebben er geen last van. Al met al zijn we meer dan vijf uur in Coyoacán geweest zonder ook maar één museum van binnen te bekijken. Het mag dus duidelijk zijn dat wij het allemaal meer dan de moeite waard vonden.

Voor meer foto's van Coyoacán kijk je in dit fotoalbum met 30 foto's van Coyoacán, dat is inclusief de bovenstaande foto's.