Excursies in en rond Mexico Stad, Bosque de Chapultepec
Eigenlijk wilden we vandaag (zondag 25 oktober 2009) een stukje gaan fietsen. We hadden gehoord dat op de laatste zondag van de maand diverse wegen worden afgezet zodat je daar kunt fietsen. Maar vanochtend lazen we op de website van Mexico Stad dat deze wegen maar tot 14.00 uur afgezet zijn. Daar hadden we even geen rekening mee gehouden en dus was het inmiddels te laat om te gaan fietsen. Daarom besloten we om maar eens in Bosque de Chapultepec te gaan kijken.

Na de lunch fietsen we op ons gemak richting Bosque de Chapultepec. Dit is voor ons iets van 10 minuutjes fietsen. Rond 13.30 uur parkeren we onze fietsen bij een parkeerplaats en gaan we op stap. We zien van alles en nog wat zien en uiteindelijk hebben we een veel leukere middag dan we verwacht hadden.

Bosque de Chapultepec is eigenlijk een heel gewoon park
Bosque de Chapultepec is eigenlijk een heel gewoon park

Bosque de Chapultepec

Bosque de Chapultepec is niet zo zeer een bos, maar wat ons betreft gewoon een park. Er is, zeker op zondag, van alles en nog wat te doen en het is er lekker gevuld met mensen en allerlei kraampjes. We hebben de indruk dat vooral het beschilderen van kindergezichten, naast het gebruikelijke eten en drinken, hier een veel voorkomende bezigheid is.
Naast bomen en wegen heb je in dit park ook enkele grote meren, inclusief roeiboten, waterfietsen, etc. en een aantal musea en andere attracties.

Museo Nacional de Antropología

Als eerste komen we langs het Museo Nacional de Antropología. Dit is voor zover wij hebben gehoord zo'n beetje het beroemdste museum van Mexico. Wij zijn zeker van plan om er nog eens naar binnen te gaan, maar vandaag lopen we er voorbij. Wij lopen verder richting de botanische tuin.

Een optreden in voor ingang van Museo Nacional de Antropología
Een optreden in voor ingang van Museo Nacional de Antropología

Jardín Botanico

Tegen de tijd dat we bij de botanische tuin aankomen begint het zachtjes te regenen. Daarom besluiten we hier niet te lang te blijven en verder te lopen richting een museum dat we gezien hebben, kunnen we mooi even naar binnen. Voor zover we gezien hebben stelt de botanische tuin trouwens niet zo heel veel voor.

Na wat zoeken komen we in een gebouwtje waarvan de denken dat het het Museo Nacional de Historia is. Het stelt allemaal niet zo veel voor. Er is één ruimte en daar hangen wat foto's. Later komen we er achter dat dit iets anders is geweest.

Ondertussen hebben we wel een aardig kasteel op een heuvel zien liggen waar we vervolgens heen willen. Dit gaat echter niet helemaal vanzelf. Omdat het zondag is mag je wel overal gratis in, maar deze keer mogen we onze rugzak niet meenemen. Ook onze bidon met water mag alleen mee als we hem leeg maken. Gelukkig zijn er wel kluisjes om je spullen in op te bergen. Hier moet je twee muntjes van vijf pesos in stoppen waarvan je er later eentje terugkrijgt.

Dat gebouwtje lijkt een museum, maar is het eigenlijk niet, daarvoor moet je naar dat gebouw op de heuvel
Dat gebouwtje lijkt een museum, maar is het eigenlijk niet, daarvoor moet je naar dat gebouw op de heuvel

Museo del Caracol

Nu mogen we verder. Tijdens onze wandeling naar boven komen we eerst langs het Museo del Caracol. Dit is het eerste museum in Mexcio dat wij bezoeken. Aan de ene kant is het wel een aardig museum, er worden allerlei tafereeltjes uit de geschiedenis van Mexico uitgebeeld en er hangen borden met informatie over deze belangrijke gebeurtenissen uit de Mexicaanse geschiedenis.
Echter er is nergens ook maar één woord in een andere taal dan Spaans te vinden. Oftewel, als je geen Spaans kunt of wilt lezen ben je redelijk snel uitgekeken. Wij lezen hier en daar wat, maar ons Spaans is nog niet zo goed dat we uitgebreid de borden gaan lezen.
Het museum is niet zo groot of eigenlijk best klein en loopt in een spiraal naar beneden. Je kunt en mag maar één kant op, wat het geheel wel overzichtelijk maakt. Wij staan na een dik kwartier weer buiten.

Een muurschilderij in Castillo de Chapultepec
Een muurschilderij in Castillo de Chapultepec

Castillo de Chapultepec / Museo Nacional de Historia

We lopen verder de heuvel op en komen bij Castillo de Chapultepec wat tevens het Museo Nacional de Historia blijkt te zijn. Het museum bestaat min of meer uit twee delen. Het ene deel dat gaat over de Mexicaanse geschiedenis en vertelt ongeveer hetzelfde verhaal als het Museo del Caracol. Alleen hebben ze hier geen leuke tafereeltjes, maar vooral schilderijen.
Het andere deel gaat min of meer over het gebouw en de mensen die er in gewoond hebben. De bekendste hiervan is wellicht Maximilian von Habsburg, een Oostenrijker die op verzoek van (en gesteund door) de Fransen een paar jaar keizer van Mexico is geweest. Dit deel doet erg denken aan wat je in Europa in allerlei kastelen uit de 19e eeuw kunt zien. Ook hier zien we trouwens alleen Spaanstalige informatie.

Dat grote gebouw is het WTC en daar in zit een ronddraaien restaurant
Dat grote gebouw is het WTC en daar in zit een ronddraaien restaurant

foto, alleen zichtbaar met javascript aan

Het museum is niet erg bijzonder en de tuin voor het kasteel is aardig maar niet erg bijzonder. Wat echter wel heel erg fantastisch is, is het uitzicht dat je hier hebt op Mexico Stad. Tegen de tijd dat we uitgekeken zijn in het kasteel is het weer redelijk opgeklaard en hebben we alle kanten op een geweldig mooi uitzicht over de stad. Alleen deze uitzichten maken een bezoek aan het Castillo de Chapultepec de moeite al meer dan waard.

Obelisco a los Niños Héroes

Als we uitgekeken zijn lopen we weer terug naar de kluisjes om onze spullen op te halen. Hierna lopen we nog iets verder en komen we bij een monument dat Obelisco a los Niños Héroes blijkt te heten. Wij bekijken het even en besluiten dat we het allemaal wel prima vinden en lopen terug richting onze fietsen.

Los Voladores de Papantla

Op de terugweg komen we weer langs de Voladores de Papantla die we op de heenweg ook al hebben gezien. Deze "paal" staat min of meer tegenover de ingang van het Museo Nacional de Antropología. Echter deze keer is er meer activiteit.
We wachten een paar minuutjes en daarna storten vier mannen zich al draaiend naar beneden. Het is net een soort bungeejumpen, alleen duurt het deze keer iets meer dan 4,5 minuut voordat de mannen beneden zijn.

Wij vinden dit een aardige toegift op deze toch al erg aardige middag en om iets over 17.00 uur stappen we tevreden op onze fiets richting huis.

Voor meer foto's van Bosque de Chapultepec kijk je in dit fotoalbum met 36 foto's van Bosque de Chapultepec, dat is inclusief de bovenstaande foto's.