Ondanks dat we inmiddels meer dan een jaar in Mexico wonen hebben we in de indruk dat we niet bijzonder veel verstand hebben van de Mexicaanse media. Daarvoor maken we er veel te weinig gebruik van. Toch hebben we inmiddels wel wat aardige ervaringen opgedaan die we hier graag willen delen.

Radio

Hier weten we echt heel weinig van. Thuis luisteren we al jaren geen radio meer. Alleen in de auto luisteren we soms naar de radio maar dat is echt te weinig om er een mening over te hebben.

Televisie

Mexico schijnt wereldberoemd te zijn voor de telenovelas oftewel de soapseries die hier gemaakt worden. Vooral Televisa schijnt een grote producent van deze soapseries te zijn en ze naar heel veel andere landen te verkopen. Wij hebben er eigenlijk nog nooit eentje echt gekeken maar we hebben niet de indruk dat ze zo veel beter zijn dan de Nederlandse soaps. Maar ja, Spaans is natuurlijk wel een wat bekendere taal dan Nederlands dus is het verkopen van een Mexicaanse soap vast een stuk eenvoudiger dan het verkopen van een Nederlandse soap.
Jacob is vorig jaar met de ACD (Asociación de Cónyuges Diplomáticos, oftewel de club van partners (lees: vooral vrouwen) van diplomaten in Mexico Stad) naar een studio van Televisa geweest. Ondanks dat dit de nieuwsstudio's waren ging het ook hier vooral over de telenovelas.

De studio waar de sport programma's van Televisa worden opgenomen
De studio waar de sport programma's van Televisa worden opgenomen

Zelf hebben we een kabelabonnement waarbij we ook een aantal buitenlandse zenders, zoals CNN en de BBC, kunnen kijken. Maar je kunt ook pakketten krijgen met een hele berg filmzenders zoals HBO en AXN. Dit zijn over het algemeen Engelstalige films met Spaanse ondertitels. Vorig jaar hadden wij een abonnement genomen op zo'n pakket, maar toen we in maart naar China verhuisden hebben we alles opgezegd en toen we terug kwamen hebben we voor een wat goedkoper pakket gekozen.
Wat we op televisie het meest missen zijn sportuitzendingen en we schijnen niet de enigen te zijn. Zo ging er tijdens de afgelopen winterspelen binnen de Nederlandse gemeenschap in Mexico een mail rond over hoe en waar je het beste het schaatsen kon volgen. Internet blijkt hiervoor vaak de beste oplossing. Toen was wat ons betreft de website met de officiële uitzendrechten voor Mexico in combinatie met het commentaar van Radio 1 de beste oplossing.

Internet

Het internet dat wij hebben is niet erg snel, maar meestal net snel genoeg om niet te zwaar film materiaal te kunnen kijken. Wat we vooral via internet willen zien zijn sportwedstrijden die wel in Nederland maar niet in Mexico worden uitgezonden, zoals schaatsen en wielrennen.
In principe zou je dit via de website van Studio Sport kunnen. Maar zoals wij al lang wisten en veel Nederlanders afgelopen zomer tijdens het WK-voetballen achterkwamen, kan je de live beelden op de website van Studio Sport alleen bekijken als je computer in Nederland staat.

Gelukkig hebben we hier inmiddels een oplossing voor gevonden. Helaas is deze oplossing niet gratis, maar over de 4 tot 5 euro per maand die dit kost hoor je ons niet klagen. Wat erger is, is dat onze verbinding regelmatig net iets te traag is om de live beelden goed te kunnen streamen. Hierdoor gaat het beeld stotteren en vooral bij sportuitzendingen is dit heel erg vervelend.

Kranten

We hebben regelmatig gezocht naar Engelstalige Mexicaanse kranten maar konden nooit wat vinden. Ook als we bij andere mensen informeerden kregen we vaak te horen dat die er niet waren. Tja, dachten we dan, iedere buitenlander hier spreekt kennelijk Spaans dus zal er wel geen markt zijn voor een Engelstalige Mexicaanse krant. De enige Engelstalige krant die wij vonden was de Guadalajara Reporter, maar dat is min of meer een regionale krant waarvan de sectie nationaal Mexicaans nieuws nogal mager is.

Maar toen we op zoek gingen naar programmaatjes voor op onze iPad vonden we het programmaatje van The News. En wat bleek, het programmaatje was niet geweldig, maar The News is wel een echte Engelstalige Mexicaanse krant. De krant richt zich wel vooral op Amerikanen die in Mexico (lees: Monterrey) wonen, dus je kan het Amerikaanse honkbal etc. gewoon volgen via deze krant, maar hé, het is beter dan niets. En wat nog beter is, ze bezorgen niet alleen in Monterrey maar ook in Mexico Stad en dus hebben wij voor iets minder dan 100 euro een halfjaar abonnement genomen. Nu maar hopen dat dit gaat bevallen.

Aanvulling: Inmiddels hebben we een half jaar een abonnement op The News en ondanks dat er meer nieuws over de VS dan over Mexico in staat zijn we toch redelijk tevreden. In het begin waren er wel wat problemen met de bezorgen, we kregen de krant de eerste vier weken gemiddeld twee van de beloofde vijf dagen, maar na wat bellen is dit een stuk beter geworden. Nu gebeurt het nog wel eens dat we geen krant krijgen, maar we bellen tegenwoordig meteen en dan missen we meestal maar één dag. Al met al hebben we besloten om ons halfjaar abonnement te verlengen.

Nu we het trouwens toch over kranten hebben, de krant die we het meest lezen is het NRC. Het NRC heeft namelijk een prima programmaatje voor de iPad. Wanneer je dat combineert met een digitaal abonnement (36 euro per kwartaal voor het eerste jaar) kan je iedere dag de volledige NRC van die dag (of van gisteren een andere oude krant als je interesse hebt) lezen waar ter wereld je ook maar bent. Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding om de nieuwe krant te downloaden. Kijk dat vinden wij een prima deal.