Excursies in en rond Peking, het Zomer Paleis
Op zaterdag 12 november 2005 zijn we voor de eerste keer naar het Zomer Paleis geweest. Het was een frisse, niet zo'n heldere dag. Zoals altijd moesten we ook deze keer weer zoeken waar we moesten zijn. Het Zomer Paleis (Yíhéyuán / 颐和园) is één van de grote attracties in Peking en staat voor Chinese begrippen goed aangeven, dus ook wij konden het vinden.

Het park van het Zomer Paleis bevat veel water
Het park van het Zomer Paleis bevat veel water
Het Zomer Paleis is vooral een heel groot park. Met zelfs een heuse berg (heuvel). Je kunt er prima een halve of een hele dag rond lopen zonder telkens op dezelfde plek uit te komen. In de zomer is deze plek dan ook erg populair bij mensen die op zoek zijn naar een stukje groen.

Nadat we eerst wat over de heuvel hebben gelopen willen we met de veerboot naar het eiland (zie kaartje). De veerboot doet het helaas niet. Wij begrijpen wel waarom, er staat maar een paar decimeter water in het meer. Dus lopen we maar richting het eiland.

Hierbij komen we langs een aantal grote gebouwen waar we niet in kunnen, die worden gerenoveerd. Wel vinden we ergens een soort cafeetje waar we een lekker bakkie koffie drinken. Helaas hebben ze er niets bij te eten, we hebben namelijk inmiddels wel een beetje trek.
We vinden eigenlijk nergens iets wat ons aanstaat, dus kopen we maar een paar warme worstjes en een soort broodje. Zoals zo veel dingen in China smaakt dit ook een beetje zoet, maar we hebben nu wel wat te eten.

En dan kunnen wij ons wel touristen in China voelen, maar voor Chinezen blijven lange westerlingen toch ook iets bijzonders. Zo waren er twee (kleine) Chinese meisjes die met Jacob op de foto wilden. Tja, als je zelf foto's maakt van Chinezen, kan je dat natuurlijk moeilijk weigeren. Helaas hebben we zelf geen foto van dit gebeuren.

Toen we het park ingingen hebben we de dure variant van de kaartjes gekocht. Hierdoor zouden we in twee dingen mogen waar anderen niet in zouden mogen. Ondanks dat we helemaal rond het meer gelopen zijn hebben we maar één van die twee dingen gevonden. En dat ene, het was in ieder geval wel bijzonder. Het waren een aantal restaureerde gebouwen waarbij enkele ingericht waren als museum en anderen als vergaderzaal. Op zich natuurlijk wel een leuke locatie voor een vergadering, het Zomer Paleis in Peking.
Verder was in dit gedeelte ook de start van een of andere loopwedstrijd in het kader van de Olympische Spelen. Gezien alles wat we nu al over de spelen zien en horen, vragen wij ons wel een beetje af of het wel zo leuk is om in 2008 in Peking te wonen.

Het meest opmerkelijke is echter de boot die Keizerin Cixi heeft laten bouwen. Ze heeft het geld dat bestemd was voor de marine niet alleen uitgegeven aan de aanleg / renovatie van het Zomer Paleis, maar ze heeft er ook nog een boot van laten bouwen. Helaas blijft zo'n marmeren boot niet drijven.

We zagen een schitterende zonsondergang
We zagen een schitterende zonsondergang

Al met al vinden wij het Zomer Paleis vooral een leuk park en we zullen er vast nog wel een keer vaker komen.

In de periode dat wij in China woonden hebben wij, en familie en vrienden die bij ons op bezoek waren, niet alleen de bovenstaande foto's van het Zomer Paleis gemaakt. Voor een selectie van deze foto's kijk je in dit fotoalbum met 62 foto's en één filmpje van het Zomer Paleis.