Excursies in en rond Peking, de Western Qing Tombes
Na de Ming Tombes (Shísān Líng / 十三陵) en de Eastern Qing Tombes (Qīng Dōng Líng / 清东陵) wilden we altijd nog eens naar de Western Qing Tombes (Qīng Xī Líng / 清西陵). Echter er is een groot nadeel aan deze tombes, ze zijn nogal ver weg. De afstand is nog wel te overzien maar we moeten eerst naar het zuid westen van Peking en dat kost meestal behoorlijk wat tijd omdat het verkeer vaak niet meezit. Echter in augustus 2008 doet zich een buitenkansje voor.

Gabrielle haar ouders logeren vier weken bij ons in verband met de Olympische Spelen. Vanwege deze Olympische Spelen is het verkeer in Peking lekker rustig, de meeste auto's mogen om de dag op de weg waardoor de dagen dat je mag rijden lekker kunt opschieten. Dus wanneer we iets zoeken waar we op vrijdag 22 augustus 2008 naar toe zouden kunnen gaan, denken we al snel aan de Western Qing Tombes, het is nu of nooit.

Het zit allemaal mee, we rijden rond 10.00 uur weg en na een dik half uur rijden we vanaf de vierde ringweg de Jingshi snelweg op en even na 12.00 uur komen we in de buurt van de tombes. De bewijzering is niet helemaal helder en we hebben ook geen goede kaart / beschrijving van waar we precies heen moeten.
Achteraf blijken we precies goed gereden te zijn en om 12.15 uur stoppen we bij iets wat een tempel, de Yongfu Temple (Yǒngfú Sì / 永福寺), blijkt te zijn. Daar moeten we 15 RMB entree betalen of 122 RMB voor iets wat een kaartje voor meerdere attracties lijkt te zijn. De meerderheid beslist dat we het goedkope kaartje kopen. Hier kijken we een half uurtje rond en zien een aardige tempel waarbij het ons vooral opvalt dat er enkele monniken zijn die iets doen met bezoekers, net alsof zij begeleid worden in het bidden of zoiets.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Buiten kijken we nog even in een standje en zien daar een Chinees boekje met een geschetst kaartje waar de verschillende tombes op staan. Dat lijkt ons wel wat, want zo hebben we tenminste iets van een idee waar we heen moeten. Voor de 10 RMB die het boekje kost kunnen wij het niet laten liggen.
Op basis van de beschrijving uit ons excursie boekje willen wij in ieder geval naar de Tai Tombe (Taì Líng / 泰陵) en de tombe met de "wispering wall / fluistermuur". Maar we besluiten om eerst naar de tempel met het grootste plaatje op onze nieuwe kaartje te gaan. Als we daar aankomen eten we eerst wat voordat we op stap gaan.

Vervolgens gaan we een kaartje kopen en dan blijkt dat een kaartje hier 47 RMB kost, dus besluiten toch maar het kaartje van 122 RMB te kopen, met dit soort prijzen is dat al snel goedkoper.
Als we hier rond 13.15 uur naar binnen gaan blijkt dit de Chong Tombe (Chóng Líng / 崇陵) te zijn. Dit blijkt eigenlijk best een bijzondere tombe te zijn. Het is namelijk de laatste voor een Chinese keizer gebouwde tombe. Voor de laatste keizer is namelijk geen tombe gebouwd, dus na deze tombe komt de tombe van Sun Yatsen die we in Nanjing hebben gezien en vervolgens komt het mausoleum van Mao dat op het Plein van de Hemelse Vrede staat.
In de eerste hal bij deze tombe is een kleine tentoonstelling ingericht die gaat over de bouw van deze tombe. Dit is echt even wennen want deze tombe is even na 1900 gebouwd en daar zijn dus foto's van. Dit maakt dat je echt het gevoel krijgt dat deze tombe nog niet zo oud is.
Vervolgens lopen we verder en blijken we deze keer ook in de kelder te kunnen waar nog enkele grafkisten staan. Om een of andere reden staat in deze kelder echter ook water en vooral voor Jacob is dat een probleempje. Hij heeft namelijk een blaartje op zijn hak en loopt daarom op zijn slippers en heeft nu dus natte sokken. Aan de grafkisten in de kelder is niet zo veel te zien. Wat echter wel fraai is, zijn de afbeeldingen op de deuren.
Hierna lopen we nog een rondje rond de grafheuvel en vervolgens weer terug naar de auto. We doen dit allemaal trouwens erg op ons gemak, het is veel te heet om ons druk te maken.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Al met al duurt het ongeveer een uur voordat we weer in de auto zitten en op weg zijn naar de volgende stop. Deze keer rijden we naar de oprijlaan met beelden die we al bij veel meer tombes hebben gezien. Hier bij de Western Qing Tombes staan de beelden echter een behoorlijk eind van de bijbehorende tombe vandaan en het zijn er eigenlijk ook niet zo veel. Maar ze zien er wel netjes uit en staan heerlijk in het groen wat het geheel erg aantrekkelijk maakt om even rond deze beelden te lopen.

Hierna rijden we weer een stukje terug naar de Tai Tombe van keizer Yongzheng. Dit (b)lijkt de oudste van de westelijke Qing Tombes te zijn. Dit is wat ons betreft een redelijk standaard tombe zoals we die ook bij de oostelijke Qing Tombes hebben gezien. Gelukkig is ook hier in de eerste grote hal informatie te vinden over de hier begraven keizer waardoor we weer iets leren over de geschiedenis van China. Al met al zijn we hier na een dik half uur wel uitgekeken en lopen we terug naar de auto.
Het is op zich wel raar om te zien dat deze tombe wat ons betreft een stuk minder aantrekkelijk is om te bekijken dan de Chong Tombe maar dat hier toch veel meer handel, zowel qua souvenirs als drinken, aangeboden wordt. Misschien heeft dat toch te maken met het feit dat de Tai Tombe samen met de Chang Tombe (Chāng Líng / 昌陵) de kern van de westelijke Qing Tombes lijken te vormen.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Nadat we weer in de auto zitten gaan we op zoek naar de tombe met de fluistermuur. Welke tombe dat is weten we niet, maar nadat we eerst een ommetje dat we op de kaart hebben gezien, gereden hebben verschijnen er borden die de weg naar de fluistermuur wijzen. Doordat de weg hier behoorlijk slingert, onze kaart niet veel meer dan een schets is en we verder ook niet precies weten hoe het hier allemaal in elkaar zit, blijkt achteraf dat we zonder het te weten vlak langs de Chang Tombe zijn gereden. Maar ja, als we het wel hadden geweten waren we waarschijnlijk toch niet gaan kijken want het is inmiddels bijna 16.30 uur en zo heel veel puf hebben we niet meer.

Met een klein gelukje vinden we de fluistermuur. De borden wijzen namelijk naar een tombe die er een beetje verwaarloosd uitziet. Maar ja, je weet maar nooit dus parkeren we de auto en gaan we toch maar even kijken. En wat blijkt, de tombe waar we zijn, de Changxi Tombe (Chāngxī Líng / 昌西陵), blijkt inderdaad de tombe met de fluistermuur te zijn. Buiten deze fluistermuur is deze tombe vooral heel anders dan wat we vandaag tot nu toe gezien hebben. Dat komt omdat dit niet de tombe van een keizer maar "slechts" van een keizerin is, en ja, verschil moet er zijn. Nadat we wat rondgekeken hebben en wat tegen de muur gepraat hebben gaan we weer.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Het is inmiddels bijna 17.00 uur als we vertrekken en terug rijden richting Peking. Net als op de heenweg rijdt het overal lekker door. Wel worden we enkele keren aangehouden voor extra controles die op dit moment plaatsvinden in verband met de Olympische Spelen.

Al met al was dit een leuk dagje uit. Niet alleen omdat de tombes aardig zijn om te bekijken maar ook door de omgeving, het begin van de bergen en het mooie groen, waar ze in liggen. Wij hadden het geluk dat we er in ruim twee uur naar toe konden rijden, onder normale omstandigheden zal dit niet lukken en is het wellicht verstandiger om er twee dagen van te maken. Niet dat de tombes een bezoek van twee dagen rechtvaardigen, maar er zijn in de buurt nog wat meren en bergen en wat andere dingen die samen voor een aardig weekendje weg kunnen zorgen.

Voor meer foto's van de Western Qing Tombes kijk je in dit fotoalbum met 41 foto's van de Western Qing Tombes, dat is inclusief de bovenstaande foto's.