Excursies in en rond Peking, het Plein van de Hemelse Vrede
Op 5 oktober 2005 hebben we een bezoekje gebracht aan het Plein van de Hemelse Vrede of Tiān'ānmén (天安门) zoals de Chinezen zeggen. Het plein is voor indrukwekkend door zijn enorme omvang. Verder was hadden deze dag veel Chinezen vrij waardoor het gezellig druk was met allemaal Chinezen die ook een uitje hadden.

Het Plein van de Hemelse Vrede met daarachter de Verboden Stad
Het Plein van de Hemelse Vrede met daarachter de Verboden Stad (helaas uit een boekje)

Over het plein zelf hebben we niet zo veel te melden, zie hiervoor onder ander deze link. Wat je er kan doen is een rondje lopen, een aantal van de gebouwen aan het plein bezoeken en (sinds 1988) het zogenaamde Rostrum bezoeken. Het Rostrum is het gebouw met het bordes waar de leiders van China staan als er parades gehouden worden in Peking. Achter het Rostrum heb je een plein en aan de andere kant van dat plein begint de Verboden Stad.

Wij hebben het Rostrum bezocht en dat is zijn entree zonder meer waard. Het geeft je namelijk een perfect uitzicht op het plein. Al werd dat toen wij er waren wel een beetje beperkt doordat het zicht die dag niet zo geweldig was, maar het kon nog veel erger. In het Rostrum zijn ook wat dingen te zien maar die zullen over het algemeen alleen interessant zijn als je Chinees kent. Er draaiden ook twee video's waarvan er een was waarop te zien was hoe blij mensen waren toen ze hun huis uit mochten zodat het platgeschoven kon worden om het plein te vergroten.

Het Rostrum, gezien vanaf het Plein van de Hemelse Vrede, vanaf de andere kant kan je erop en heb je perfect uitzicht over het plein zelf
Het Rostrum, gezien vanaf het Plein van de Hemelse Vrede, vanaf de andere kant kan je erop en heb je perfect uitzicht over het plein zelf

Verder hebben we wat staan wachten, want toen we tegen 17.00 uur weer onder het Rostrum door wilden mocht dat niet. Er was een wisseling van de wacht (denken we) en als gevolg daarvan waren de poorten onder het Rostrum en de middelste vijf bruggen over het water voor het Rostrum gesloten.
Toen iedereen weer naar buiten kon bleef een groot deel van de Chinezen buiten staan. Alsof er binnenkort iets te zien zou zijn. Wij denken dat ze stonden te wachten op het laten zakken van de vlag. Achteraf gezien zijn we blij dat we na een poosje gewacht te hebben toch maar verder gegaan zijn. In een boekje dat we gekocht hebben bleek achteraf een schema voor het hijsen en laten zakken van de vlag te staan (zie ook helemaal onderaan deze pagina). Op 5 oktober zou dat om 17.52 uur moeten gebeuren, oftewel hadden we nog meer dan een half uur moeten wachten.

Het uitzicht vanaf het Rostrum op het Plein van de Hemelse Vrede zoals wij dat zagen
Het uitzicht vanaf het Rostrum op het Plein van de Hemelse Vrede zoals wij dat zagen, we hebben ook een grotere versie van deze foto beschikbaar

Wij vonden het een erg aardig bezoek. Als je niet van plan ben om het plein rond te lopen heb je het in een uurtje wel bekeken. Maar wij vonden het erg aardig om ook even naar de andere kant van het plein te lopen. Op die manier krijg je een goed gevoel van hoe enorm groot het wel niet is.

In de periode dat wij in China woonden hebben wij, en familie en vrienden die bij ons op bezoek waren, niet alleen de bovenstaande foto's van het Plein van de Hemelse Vrede gemaakt. Voor een selectie van deze foto's kijk je in dit fotoalbum met 30 foto's van het Plein van de Hemelse Vrede.

tabel met tijden voor het hijsen en strijken van de vlag op het Plein van de Hemelse Vrede