Excursies in en rond Peking, de Ming Tombes
Op 9 oktober 2005 zijn we naar de Ming Tombes geweest. Dit was aardig, maar niet meer en ook anders dan we verwacht hadden. De Ming periode kent iets van 13 keizers waarvan er ongeveer 10 ten noorden van Peking zijn begraven (in tombes). De getallen weten we niet zeker, maar zijn via internet zo te achterhalen.

De graftombe van ChangLing De graftombe van DingLing
Een plattegrondje van de ChangLing (links) en de DingLing (rechts) tombe. Klik op de plattegrond voor een vergroting.

Wij hadden verwacht dat al deze tombes in één groot park zouden liggen, nou dat ik dus niet zo. Ze liggen op verschillende locaties op maximaal zo'n 8 kilometer van elkaar. Je zou het dus kunnen lopen, maar dan ben je wel de hele dag zoet. Verder schijnen niet alle tombes voor het publiek open te zijn, er schijnen er maar drie open te zijn. Wij hebben er twee bekeken (de ChangLing en de DingLing) en gezien de grote overeenkomsten tussen de tombes vonden we dat ook meer dan genoeg. Voor een kaartje met alle tombes klik je hier.

De graftombe van de DongLing
De graftombe van de DongLing

Ondanks de grote overeenkomsten was het wel leuk om beide tombes te bezoeken. Er zitten namelijk ook enkele grote verschillende tussen deze twee tombes. Zo staat bij de ChangLing tombe vrijwel alle originele bovengrondse gebouwen er nog. Je mag daar alleen niet op / bij de grafheuvel. De belangrijkste bezienswaardigheid hier is "the Hall of Eminent Favour".
Bij de DengLing tombe staat vrijwel niets meer van de originele gebouwen. Wel zijn ze hier en daar wat aan het knutselen zodat het over een paar jaar misschien anders lijkt. Bij de DengLing mag je echter wel op de grafheuvel en ook erin zodat je door wat gangen etc kan lopen en een beetje een beeld krijgt hoe het er daar uitziet.

De oprijlaan met stenen beelden
De oprijlaan met stenen beelden

Aan het eind zijn we nog even naar de oprijlaan met stenen beelden geweest. Dit was erg aardig. Het was erg lekker weer en bij een bezoek aan de Ming Tombes loop je veel buiten, dus hebben we erg genoten. Zelfs de lunch die we aten in een restaurant bij de ChangLing tombe was erg goed te eten.
Verder hadden veel Chinezen de afgelopen week vrij en waren die nu net weer aan het werk. Hierdoor was het lekker rustig.

Voor meer foto's van de Ming Tombes kijk je in dit fotoalbum met 13 foto's van de Ming Tombes, dat is inclusief de bovenstaande foto's.