Excursies in en rond Peking, Marco Polo Brug & Tanzhe Temple
Op 27 november 2005 hebben we met de auto een ritje gemaakt ten zuidwesten van Peking. We wilden iets buiten doen, maar hadden even geen zin om een lange wandeling te gaan maken. Dus werd het een bezoek aan de Marco Polo Brug.
Dat was een heel gezoek, want de Marco Polo Brug staat dus op geen enkele kaart en staat ook niet aangegeven op de borden langs de weg. We wisten echter wel dat er een museum in de buurt moest zijn en een rivier, anders zou je namelijk geen brug hebben. Na wat zoeken en het gebruikelijke omrijden zagen we de brug vanaf een andere brug liggen en zijn we er heen gereden.
Over wat onverharde weggetjes kwamen we aan de westkant van de brug uit. De meeste mensen zullen de brug vanaf de oostkant betreden, want daar ligt ook het bijbehorende museum. Echter toen wij eerder bij het museum waren zagen we niets staan over de brug en dus zijn we toen doorgereden.

Uiteraard weten we inmiddels veel beter. De Chinezen noemen deze brug namelijk niet de Marco Polo Brug maar Lugou Bridge (芦沟桥), en die staat dus wel overal aangegeven.

Het verhaal van de Marco Polo Brug is dat er allemaal verschillende leeuwtjes op zitten. Dit is zonder meer geinig om te zien. Het is ook bijzonder om te zien dat de brug aan de ene kant een soort monument is, maar aan de andere kant door Chinezen met een fiets nog gewoon als brug over de rivier wordt gebruikt.
Verder vond bij deze brug in 1937 een incident plaats met de Japanners wat het begin van het Chinees - Japanse deel van de Tweede Wereldoorlog betekende.

Een foto van de Marco Polo Brug zoals iedere tourist die neemt
Een foto van de Marco Polo Brug zoals iedere tourist die neemt

Na een keer over de brug heen en weer te zijn gelopen vertrekken we weer. Het museum over de Chinees - Japanse oorlog lijkt ons niet zo bijzonder omdat er volgens onze Lonely Planet geen Engelse toelichtingen zijn.
We besluiten om via weg nummer 108 richting het zuidwesten te rijden. Deze weg loopt een beetje door de bergen en volgens onze kaarten zitten er wat toeristische attracties langs deze weg. Afhankelijk van hoe snel het rijdt willen we naar een paar grotten (verder weg) of een tempel (dichter bij) gaan.

Het begint al goed. De 108 is voor een deel nieuw aangelegd, een mooie 4-baans weg. Alleen valt het niet mee om een oprit te vinden. Volgens Gabrielle moeten we een klein hobbelig weggetje in. Dat lijkt Jacob niets en die rijdt dus een andere weg in. Na meer dan een half uur rijden, draaien en zoeken zijn we weer op hetzelfde punt en rijdt Jacob toch dat kleine weggetje in. En ja hoor, uiteindelijk komen we op de 108 uit.
Na een klein stukje gaat de 108 over in een gewone slingerweg door de bergen en is het afgelopen met het opschieten. Dus wordt het een van de tempels die we op de borden zien staan. Op de gok kiezen we voor de Tanzhe Temple (潭柘寺).

De Tanzhe Temple is een van de wat grotere tempelcomplexen die we tot nu toe gezien hebben. Het ziet er allemaal erg aardig uit en heeft een Engelstalig informatiebord. Je kunt er ook wat rond lopen waarbij de omgeving erg mooi is. Het complex ligt helemaal tussen de boven op een helling.
Uitzicht op de Tanzhe Temple
Uitzicht op de Tanzhe Temple

Een paar honderd meter voor de Tanzhe Temple staan een aantal pagodes die we na afloop ook nog even gaan bekijken. Uiteraard moet je daar wel apart entree voor betalen net als voor het pad om de tempel heen. Maar aan deze wijze van entree heffen zijn we inmiddels wel gewend. En, ja ja, ook hier een Engelstalig informatiebord. Voor ons is dit een soort graadmeter van het touristische gehalte van iets. Echte attracties hebben ook informatie in het Engels.

De terugweg gaat redelijk voorspoedig, in ongeveer drie kwartier rijden van de pagodes naar de vijfde ringweg van Peking. Het lijkt erop dat de grotten die nog een stuk verder weg liggen ook in één dag te bezoeken zijn.

Voor meer foto's van de Marco Polo Brug en de Tanzhe Temple kijk je in dit fotoalbum met 16 foto's van de Marco Polo Brug en de Tanzhe Temple, dat is inclusief de bovenstaande foto's.