Excursies in en rond Peking, de Longqing Gorge
Op vrijdag 18 mei 2007, de vrijdag na Hemelvaartsdag, zijn we naar de Longqing Gorge geweest. Het is niet echt een "must see", maar op een mooie zomerse dag is het zeker een optie.

Het is 12.15 uur als we de vierde ringweg oprijden en ongeveer anderhalf uur later staan we op de parkeerplaats. De route is eigenlijk heel eenvoudig, je neemt de Badaling snelweg en vervolgens afslag Yanqing en daarna is het gewoon een kwestie van de borden volgen. Op het laatste bord staat nog 1 kilometer en linksaf, alleen die weg heeft men afgezet. Wel is pal naast deze weg een parkeerplaats met slagbomen. Als we daar even stoppen om te kijken staan er meteen twee mannetjes bij onze auto te roepen. Onze indruk is dat men de weg heeft afgezet en een parkeerplaats heeft ingericht zodat mensen zoals wij met een busje of een golfkar tegen betaling naar het park gebracht kunnen worden. Daar hebben wij even geen zin in.
Om van het gezeur af te zijn rijden we verder, misschien is er nog wel een ingang. Die is er dus niet en vijf minuten later parkeren we onze auto voor 5 RMB op de parkeerplaats. Daar is het lekker rustig en dat heeft zeker ook nadelen. Nu worden we besprongen door alles en iedereen die ons naar het park wil brengen. Soms kunnen we daar prima tegen, maar vandaag even niet.

Aangezien het maar één kilometer is lopen wij richting het park. Eigenlijk weten we helemaal niet of we richting het park lopen, maar we vermoeden dat de weg tussen alle winkeltjes met de gebruikelijke spulletjes wel de weg naar het park zal zijn. En dat klopt.
Wat nu wel en niet precies het park is, weten we nu eigenlijk nog steeds niet. We zien nergens een voor ons te begrijpen kaart. Wel hebben we de indruk dat er meer te doen is dan wij hebben gedaan.

Wij beschouwen een groot plein voorbij de eerste stuwdam maar als het begin van het park. Daar is ook een loket waar je kaatjes kunt kopen. Er zijn allerlei soorten en maten. Een gewoon toegangskaartje kost 40 RMB en een all-in kaartje kost 110 RMB. Omdat we nog steeds geen idee hebben wat we allemaal wel en niet gaan doen, kopen we alleen een toegangskaartje.

Door deze 'draak' loopt en enorme roltrap waarmee je boven op de stuwdam uitkomt
Door deze "draak" loopt en enorme roltrap waarmee je boven op de stuwdam uitkomt

Vervolgens lopen we verder en zien we een grote roltrap omhoog waar Jacob op internet al over had gelezen. We nemen de roltrap en die brengt ons boven op de tweede stuwdam waarachter het echte meer ligt.
Aangezien we verder niets zien dat ons de moeite waard lijkt, nemen we de boot die hier vertrekt, 60 RMB per persoon. We moeten even wachten totdat de boot ongeveer vol is en dan vertrekken we. En eerlijk is eerlijk, de omgeving is echt schitterend. Het water is kraakhelder en de rotsen komen recht omhoog het water uit. We genieten van het weer en de omgeving. Helaas is het boottochtje een beetje kort. Binnen twintig minuten moeten we alweer van de boot af. En de muziek die men tijdens de boottocht afspeelde had ook niet gehoeven.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


We zijn nu aangekomen bij de hoofdattractie of zoiets. Via een paar trappen lopen we een stukje omhoog en daar kan je dan bungee jumpen, een (nieuw) klooster / tempel bezoeken, met een tokkelbaan naar de overkant en de gebruikelijke spulletjes kopen.
Een stuk hoger heeft men een kabel over het water gespannen waar we wel iets van activiteiten zien, een fiets met twee mensen, maar dat gaat allemaal zo traag dat je ze amper ziet bewegen.
Als laatste is er volgens het informatiebord ook nog een paviljoen. Aangezien we de rest vrij snel bekeken hebben gaan we daar maar eens heen. Dit is een flinke klim (180 meter) via een trap van rotsblokken. Onderweg komen we lang het punt waar de kabel van de acrobaten begint. Als we boven zijn (bijna 900 meter boven zeeniveau) hebben we een schitterend uitzicht over het water en de bergen.

De binnenplaats van de tempel
De binnenplaats van de tempel

Vervolgens lopen we weer terug en door naar de steiger waar we met een andere boot weer terug kunnen naar het beginpunt. Ongeveer anderhalf uur nadat we zijn uitgestapt zitten we weer in de boot. Nu moeten we helaas wat langer wachten voordat de boot vertrekt. Het is 17.00 uur geweest als we weer uitstappen.
Vervolgens is het weer onduidelijk wat we kunnen doen. Er is een kabelbaan die omhoog gaat, maar waarheen is ons niet duidelijk. Ook is er een tunnel waar vrijwel iedereen doorheen loopt en er staat een bord over een grot waarvan we geen idee hebben waar die is.
Wij besluiten om de massa maar te volgen en de tunnel te nemen. Halverwege deze tunnel komt er een autootje omhoog rijden. Die blijkt de gasflessen van de boten te vervangen. Op ongeveer dezelfde plek is er ook een tunnel naar buiten. Die lopen we even is en dan komen we uit op de stuwdam. Wanneer je dus niet met de boot wilt zou je dus via de roltrappen en deze tunnel bij het begin van de stoeltjes lift kunnen komen.

Het 'paviljoen'
Het "paviljoen"

We lopen we terug en aan het eind van de tunnel kan je verder met een rodelbaan (20 RMB per persoon) naar beneden. Maar ja, wanneer je de roddelbaan bij Mutianyu hebt gedaan, vind je dit wel een heel kinderachtig baantje. Dus wij lopen verder en komen uit bij het plein. Daar staan nu weer allemaal mensen die ons terug naar onze auto willen brengen. Helaas voor deze mensen, wij vinden het prima te lopen.

Even voor 18.00 uur zitten we weer in de auto. Helaas verloopt de terugweg iets minder spoedig dan de heenweg. Met name op de vierde ringweg is het erg druk waardoor de terugweg ongeveer twee uur duurt.

Voor meer foto's van de Longqing Gorge kijk je in dit fotoalbum met 16 foto's van de Longqing Gorge, dat is inclusief de bovenstaande foto's.