Excursies in en rond Peking, de Fahai Temple
Eigenlijk hadden we vandaag, 20 mei 2007, ergens anders heen gewild, maar het is al wat laat, 12.30 uur, voordat we weg zijn en dus kiezen we voor iets dat niet zo ver rijden is. De Fahai Temple ligt echt aan de rand van de stad, in het westen net buiten de vijfde ringweg.

Eigenlijk is het eenvoudig te vinden, maar je moet wel even volhouden. We nemen de Fushi Lu en volgen die tot deze van onze kaart van Peking afgaat. Dan rijden we nog een klein stukje verder en zien we een bruin bord waarop drie toeristische attractie, waaronder de Fahai Temple, in Chinese karakters staan aangegeven.
We slaan hier rechtsaf een klein straatje in. Vanaf dit punt is het vooral rustig doorrijden. Het begint met twee enorme betonblokken waar onze auto maar net tussendoor past. Vervolgens door een klein straatje en vervolgens linksaf. Dan lijkt de weg te stoppen bij een bruggetje. Maar we rijden nog iets door en waarachtig we kunnen met de auto over dit bruggetje. Vervolgens komen we bij een nog kleiner bruggetje waar we ook over kunnen en dan is daar een T-kruising.
We snappen niet helemaal wat er op de borden staat en gaan op de gok rechts af. Na iets van honderd meter staan we bij de tempel. Het ziet er allemaal erg bijzonder uit, er is eigenlijk niet eens een parkeerplaats. We zetten de auto langs de weg en gaan maar eens kijken.

De Fahai Tempel ligt in het groen van de eerste bergen in het westen van Peking. Links boven zie je nog net een enorme schoorsteen van een van de meerdere energiecentrales die in deze omgeving staan.
De Fahai Tempel ligt in het groen van de eerste bergen in het westen van Peking. Links boven zie je nog net een enorme schoorsteen van een van de meerdere energiecentrales die in deze omgeving staan.

Volgens onze boeken zouden in deze tempel mooie fresco's van ruim 500 jaar oud te zien moeten zijn. Ook staat er dat er tot nu toe weinig aan onderhoud is gedaan. En daar is men nu dus iets aan het doen.
Men is de tempel volledig aan het renoveren / restaureren. Wij kunnen er dus ook niet in. We lopen wel door de eerste poort waar we door de bouwvakkers worden aangestaard en een enkele zijn hand opsteekt om te zeggen dat we niet verder mogen. We lopen nog iets verder zodat we wat foto's kunnen maken van de werkzaamheden. Dit is eigenlijk best interessant want zo krijgen we een beetje een idee hoe men dit soort dingen aanpakt.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Het bezoeken van de tempel is op dit moment dus niet echt een optie. Maar achter de tempel beginnen de bergen met bossen etc. en daar lijken wat paden te lopen. Dus maken we op de gok een wandeling door de bergen achter de tempel.
Dit is eigenlijk een erg leuke wandeling. Niet alleen omdat we zo nog wat extra dingen van de tempel zien, maar als je bovenop de bergen / heuvels staat (en het is redelijk helder weer zoals vandaag) dan heb je een geweldig uitzicht over de stad. Verder zou het mogelijk moeten zijn om hier een veel langere wandeling te maken, maar wij houden het vandaag bescheiden op een uurtje of twee.

Onderweg zien we nog wel iets heel bijzonders, namelijk allemaal hopen zand met daarop papiergeld met een steen erop om te voorkomen dat het wegwaait, soms bloemen en een enkele keer een grafsteen. Wij vermoeden dat dit een soort illegale begraafplaats is. In het totaal hebben we rond de 30 van dit soort graven gezien.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Uiteindelijk komen we via een hek weer in de bewoonde wereld en via een paar straatjes lopen we weer richting de auto. We hebben de indruk dat hier en daar wat dingen opgeknapt worden. Dit zal ongetwijfeld te maken hebben met het opknappen van de tempel. Wanneer de tempel klaar is hoopt men natuurlijk op meer toeristen en die moeten natuurlijk netjes ontvangen worden zodat ze wat geld gaan uitgeven.

Ook wij geven nog wat geld uit, maar op een totaal onverwachte plek. Als we op de laatste T-kruising komen lopen we namelijk nog een stukje naar links. De weg gaat daar behoorlijk steil omhoog, maar dan heb je ook wat. Boven blijkt namelijk een theetuin (Cui Yin Tea Garden) te zijn. Later lezen we ergens dat dit een oude tempel zou zijn en dat zou best kunnen.
Het pandje waar men de thee verkoopt is netjes opgeknapt en men heeft er (een iets minder net) terras. Wij vinden dit zo geinig dat we besluiten om hier een potje thee (80 RMB) te drinken.

Hier kan je echt van Chinese thee genieten
Hier kan je echt van Chinese thee genieten

Na de thee lopen we terug naar de auto. Het is inmiddels 17.00 uur geweest. Ondanks dat de middag totaal anders was dan verwacht, vonden we het erg leuk. Als we tijd hebben gaan we zeker nog een keer terug om te zien wat men van de tempel heeft gemaakt.

Voor meer foto's van de Fahai Temple kijk je in dit fotoalbum met 17 foto's van de Fahai Temple, dat is inclusief de bovenstaande foto's.