Excursies in en rond Peking, Eunuch Tian Yi & Fahai Temple
Vandaag, zondag 26 oktober 2008, zouden we eindelijk weer eens een keertje gaan wandelen in de omgeving van Peking. Helaas zat dat er niet in, maar we wilden wel naar buiten om van het weer te genieten. Dus besloten we om eens bij de Fahai Temple (Fǎhǎi Sì / 法海寺) te gaan kijken waar we mei vorig jaar ook geweest zijn. Toen werd deze tempel echter nog volop verbouwd, dus nu gaan we kijken wat men er van gemaakt heeft.

Het verkeer zit vandaag mee en binnen drie kwartier rijden we naar de andere kant van Peking waar we rond 12.30 uur onze auto parkeren. Deze keer parkeren we hem echter niet bij de Fahai Temple, maar bij de graftombe van de eunuch Tian Yi ( / 田义墓). In ons boekje met excursies in en rond Peking hebben we gezien dat deze graftombe wel heel dicht bij de Fahai Temple ligt en vandaag gaan we ze allebei bekijken.

We betalen per persoon 8 RMB entree en lopen het terrein van de graftombe op. Tja, wat zullen we zeggen, het stelt allemaal niet zo heel veel voor. Men is wel bezig om met name de gebouwtjes die bij de tombe staan te restaureren / uit te breiden, maar wanneer je geen Chinees kunt lezen is er, op het eerste gezicht, niet zo veel te zien.
Als we iets verder lopen komen we in een soort tuin waarin zich enkele graven bevinden. Tot onze verrassing is er een graftombe open. We nemen de trap naar beneden en komen in een ruimte zoals we die bijvoorbeeld ook bij de Ming Tombes en de Eastern Qing Tombes hebben gezien. Echter deze tombe is wel een stuk kleiner en buiten de ruimte zelf is er niet veel te zien.

Als we uitgekeken zijn besluiten we om voordat we richting de tempel lopen eerst nog een stukje door de omliggende wijk te lopen. Dit wijkje is er een van het soort dat je buiten Peking heel veel maar in Peking zelf niet zo veel meer ziet. We genieten van het weer en alles wat we op straat en in de winkeltjes en restaurantjes zien.
Op ons gemak lopen we richting de tempel. Hierbij komen we langs een markt die duidelijk aan het sluiten is. Jammer dat we niet iets eerder zijn, je moet hier dus duidelijk voor 13.00 uur zijn.

Als we bij de Fahai Temple aankomen is het duidelijk dat men klaar is met de verbouwing. Alles ziet er strak uit en we mogen naar binnen, 20 RMB per persoon. We willen een beetje rondkijken maar vooral ook de bekende buddha tekeningen zien. Dat laatste is dus een probleem.
Wanneer je de buddha tekeningen wilt zien moet je 100 RMB per persoon plus 100 RMB per groep betalen. Dat vinden we net duur zat. Aan de ene kant is dit natuurlijk heel vervelend, maar aan de andere kant doet men dit ook om de tekeningen te beschermen tegen daglicht etc. Dus er is wel iets voor te zeggen.
Gelukkig hebben de Chinezen wel een alternatief verzonnen. Zo kan je in diverse gebouwen replica's van de echte tekeningen zien. Tja, wij zien het verschil toch niet, dus voor ons is dit goed genoeg. Verder is er in een gebouw met een TV waarop een film draait over de tempel en de buddha tekeningen die er te zien zijn.

Rond 14.30 uur zijn we wel uitgekeken en lopen we naar de theetuin waar we de vorige keer ook een potje thee hebben gedronken. Dat doen we ook deze keer weer. Na de thee lopen we nog een klein ommetje door de bergen / heuvel wat een verrassend uitzicht op de graftombe van eunuch Tian Yi oplevert.

Tegen 16.00 uur zijn we weer bij onze auto waarna we redelijk voldaan weer naar huis gaan. Alles bij elkaar, de graftombe, het wijkje, de tempel, de theetuin en de heuvels is het de moeite waard om hier eens naar toe te gaan. Echter geen van deze dingen is afzonderlijke de rit van een half tot een heel uur waard. Wanneer je zorgt dat je wat eerder bent heb je meer tijd om door de heuvels te lopen wat het geheel wat ons betreft zeker meer de moeite waard maakt.

Tijdens het verwerken van het boven staande verhaal is het voor het eerst een probleem dat we meer dan een half jaar achter lopen met het uploaden van verhalen. We weten zeker dat we foto's hebben gemaakt, maar we kunnen ze nergens meer vinden. Dus helaas is dit nu een verhaal zonder foto's. Mocht je toch wat foto's willen zien, dan is deze website een aardige optie.