Excursies in en rond Peking, Eastern Qing Tombes
In China heb je vele graftombes, die van Mao op het Tian'anmenplein is wellicht de bekendste. Inmiddels hebben wij de Ming Tombes in zowel Peking als Nanjing bezocht. Op zondag 10 september 2006 zijn we naar de Eastern Qing Tombes (ten oosten van Peking) geweest, zie ook de informatie uit de folder die we ter plekke hebben gekocht. Deze keer was het een uitstapje met z'n vieren, Lorens en Frank waren op bezoek en wilden wel mee.

Op de heenweg rijden we via de JingSheng snelweg, die onder andere ook naar Beidahe loopt. Dit op aanraden van ons nieuwe boek met beschrijvingen van één en tweedaagse uitjes in de omgeving van Peking.
Volgens Jacob is dit wel een stuk om, maar aangezien Gabrielle bij ons over de route gaat is dit niet echt relevant. Deze route rijdt makkelijk, op de meest cruciale afslagen staan borden (al vanaf de snelweg) al mogen er wel een paar meer staan om Gabrielle helemaal gerust te stellen.
We rijden er ongeveer twee uur over, de 125 kilometer die in het boekje staat klopt niet, die slaat op de kortere weg die we op de terugweg namen. De overige relevante info over deze route is dat we op de heenweg in het totaal iets van 80 RMB aan tol betalen en dat het laatste stuk (qua tijd ongeveer de helft van de reis) over provinciale / lokale wegen gaat.
Mocht je ook naar de Eastern Qing Tombes willen, we hebben een kaartje met de route bijgevoegd.

Een overzichtstekening van de Eastern Qing Tombs. Wij zijn naar de drie tombes in de gele ovaal geweest.
Een overzichtstekening van de Eastern Qing Tombs. Wij zijn naar de drie tombes in de gele ovaal geweest.

Zoals zo vaak weten we nu ook achteraf wat we hadden moeten doen. Maar toen we aankwamen wisten we dat nog niet. Dus volgen we op goed geluk een weg die (toevallig ?) uitkomt bij een parkeerplaats bij de tombes.
Bij de dichtstbij zijnde tombe kunnen we echter geen kaartje kopen. Eigenlijk is de verkoop van kaartjes hier (voor Chinese begrippen) heel raar geregeld. We worden naar een andere (grotere) tombe gestuurd en daar kunnen we wel kaartjes kopen. Daar betalen we 120 RMB per persoon plus 1 RMB voor de verzekering. Het rare is dat je met dit kaartje in alle tombes mag. Dus hoeven we niet zoals we inmiddels gewend zijn iedere attractie apart betalen. Gelukkig is er minimaal één uitzondering. In de Yu Ling tombe is een hal waarin je enkele lijken kunt bekijken en daarvoor moet je wel extra betalen. Wij hebben hier niet zo'n behoefte aan, maar Frank als echte toerist en fotograaf natuurlijk wel. Dus hebben wij het nu ook gezien wat er te zien is en we zijn van mening dat we niets gemist hebben.

We beginnen dus de bij tombe van Ci Xi om vervolgens de Yu Fei Tombe en als laatste tombe van Yu Ling te doen. Deze laatste is zonder meer de grootste van de drie en heeft ook de meeste informatie over het geheel. Dit komt waarschijnlijk omdat dit de enige tombe is die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Heerlijk toch om hier een beetje rond te kijken / lopen
Heerlijk toch om hier een beetje rond te kijken / lopen

De tombes zelf vinden we leuker dan de Ming Tombes waar we vorig jaar oktober zijn geweest. Het is er minder toeristisch en je kunt er van de ene naar de andere tombe lopen. Verder is hier lang niet alles gerestaureerd en zien we ook geen steigers staan om alles netjes te maken voor 2008. Dit geeft de tombes een heerlijk authentieke uitstraling. Samen met de ruime opzet en het ontbreken van grote groepen toeristen maakt dit een heerlijke plek om rond te lopen / kijken.

Het enige punt waarop de Eastern Qing Tombes niet zo goed scoren is de laan met stenen beelden. Bij de Ming Tombes ten noorden van Peking staan deze namelijk mooi in het groen, maar hier staan ze op een erg kale strook met aan beide zijden een betonweg die volgens ons niet alleen gebruikt wordt als toegang tot de Eastern Qing Tombes maar ook gebruikt wordt als lokale weg.

Het is erg kaal, maar dat geeft wel een speciaal effect
Het is erg kaal, maar dat geeft wel een speciaal effect

Op de terugweg nemen we de, volgens Jacob, kortere weg. Hij is wel korter maar de reis duurt meer dan een half uur langer. Dit omdat je voor het overgrote deel over provinciale wegen rijdt. Het stukje snelweg begint pas ergens in de buurt van de zesde ringweg. Daar was men nu ook nog volop bezig met de weg waardoor deze route over een half jaar waarschijnlijk wel een kwartiertje sneller zal gaan.
Als je iets van dorpjes en het verkeer in China wilt zien is deze route trouwens wel aan te raden. Je komt door allerlei dorpjes en wij mochten op een gegeven moment zelfs over de stoep verder.

Voor meer foto's van de Eastern Qing Tombes kijk je in dit fotoalbum met 52 foto's van de Eastern Qing Tombes, dat is inclusief de bovenstaande foto's.