Excursies in en rond Peking, het BUPEC, de Drum en de Bell Tower
Het lijkt heel wat, toch hebben we het Beijing Urban Planning Exhibition Center (BUPEC), de Drum Tower en de Bell Tower op 6 augustus 2006 in één middagje bezocht. Over het Beijing Urban Planning Exhibition Center hadden we van diverse mensen al wat gehoord en het zou erg aardig zijn.

Dus wij op de fiets naar het Beijing Urban Planning Exhibition Center (entree 30 RMB). We zijn er ongeveer anderhalf uur binnen geweest en toen hadden we echt alles gezien. Behalve de 4-D film, maar die leek het niet te doen. Al met al vonden we het een beetje tegenvallen.
De maquette van Peking was natuurlijk leuk om te bekijken. Zeker omdat we een groot aantal dingen konden herkennen en er in de maquette al rekening was gehouden met een aantal nog te bouwen gebouwen. Zo was er al veel aandacht voor het nieuwe CCTV-gebouw dat door de Nederlandse architect Remco Koolhaas ontworpen is.
Van de plaats waar we zelf wonen was nog geen maquette, dit stuk van Peking moet het nog doen met foto's. Maar dat vonden we eigelijk net zo leuk omdat dit een foto van ongeveer 10 jaar geleden was (schatten we). Oftewel, nu konden we goed zien hoe het er 10 jaar geleden uitzag en welke gebouwen er allemaal gesloopt zijn om onze flat te kunnen bouwen.

De maquette van Peking in het Beijing Urban Planning Exhibition Center
De maquette van Peking in het Beijing Urban Planning Exhibition Center

Iedere half uur startte er een bandje met uitleg bij de maquette. Erg aardig, maar het was allemaal Chinees. Het bandje duurde nog geen kwartier dus was het volgens ons een gemiste kans dat men na het Chinese bandje niet een Engelstalig bandje startte.
Verder waren ook alle informatieborden in het Chinees dus daar begrepen we ook niets van.

De 3-D film (waar we apart voor moesten betalen, 10 RMB) had wel Engelse ondertitels. Vooral het eerste stuk was leuk, informatief (en overigens niet 3-D). Dit ging over de geschiedenis van Peking, wie er ooit begonnen was met bouwen, wie de stad veroverd hadden etc. Dit ging echter allemaal zo snel dat we er helemaal niets van konden onthouden.
Het tweede deel was een grote Peking promotiefilm over alle geweldige gebouwen die er gebouwd zullen worden voor de Olympische Spelen in 2008 of voor andere doeleinden. De film zag er erg gelikt uit, maar we (zeurpieten als we zijn) vonden het weinig informatief.

Naast de maquette en de film was er ook nog een tentoonstelling van allerlei beelden. Op de eerste verdieping was een ruime tentoonstelling ingericht en op de begane grond stonden nog veel meer beelden een beetje hutje mutje opgesteld. Met name de tentoonstelling op de eerste verdieping vonden we erg aardig.
We vragen ons overigens wel af of dit een permanente voorstelling is. Beneden hingen er naast de beelden ook allerlei posters waar diverse beelden in een veel grotere uitvoering opstonden. Hierdoor kregen wij de indruk dat het hier gaat kleine versies van beelden die in de Peking geplaatst zullen worden in het kader van de Olympische Spelen in 2008.

Even na 15.00 uur stonden we weer buiten. We besloten om de dag te verlengen met een bezoek aan Houhai. Daar zijn we echter niet aangekomen want we stonden ineens voor de Drum Tower en de Bell Tower. We hadden nog genoeg tijd dus besloten we om die eens nader te bekijken.

Actie in de Drum Tower
Actie in de Drum Tower

Eerst gingen we naar de Drum Tower (20 RMB per persoon) en vervolgens naar de Bell Tower (15 RMB per persoon). De Drum en de Bell werden, voor zover wij begrepen hebben, vroeger gebruikt om de tijd aan te geven. Het ziet er allemaal behoorlijk onderhouden uit. Beiden torens hebben trouwens wel een erg steile trap omhoog.
Op de Drum Tower is het meeste te zien. Daar kan je boven ook om de toren heen lopen wat een heel aardig uitzicht over dit deel van Peking biedt. Binnen in de Drum Tower liggen een stuk of acht drums waar eens in de zoveel tijd een paar Chinezen een voorstelling op geven.
Op de Bell Tower is het veel rustiger. Daar hangt een enorme klok en is verder niet zoveel te zien. Uiteraard hebben beide torens hun eigen souvenir handeltje waar je ook wat drinken kan kopen. En dat is best handig na het beklimmen van de steile trap bij meer dan 30° C.

De trap in de Bell Tower, die in de Drum Tower is overigens niet minder steil
De trap in de Bell Tower, die in de Drum Tower is overigens niet minder steil

Wat misschien wel het leukste aan de Drum en de Bell Tower is, is de omgeving. Wij vinden het er relatief rustig en er zitten volgens ons een paar geinige bars / restaurants / winkels. Op het dakterras van een van deze bars drinken wij een heerlijke Hoegaarden waarna we weer naar huis fietsen.
In de omgeving van de Drum en de Bell Tower barst het trouwens ook van de Chinese Riksja rijders. Dus wil je een toeristische rondje door Peking maken, dat vind je hier vast wel een mannetje dat jou wil rondrijden.

Voor meer foto's van het Beijing Urban Planning Exhibition Center (BUPEC), de Drum Tower en de Bell Tower kijk je in dit fotoalbum met 20 foto's en een filmpje van het Beijing Urban Planning Exhibition Center (BUPEC), de Drum Tower en de Bell Tower, dat is inclusief de bovenstaande foto's.