Excursies in en rond Peking, Beijing Wildlife Park
Op zondag 30 september 2007 is het weer eens tijd voor een bezoekje aan iets buiten Peking. Sinds onze laatste wandeling in mei hebben we dat niet meer gedaan. Op de kaart die wij van de Provincie Peking hebben, hebben we drie bossen (Banbidian Forest Park / 半比店森林公园, Wanmu Forest / 完亩林 en Yufa Forest Park / 揄垡森林公园) uitgezocht waar we eventueel wel heen willen. Deze bossen / parken liggen volgens onze kaart redelijk dicht bij elkaar en ten zuiden Peking stad. Voordat we weggaan hebben we nog even gegoogled en het Banbidian Forest Park lijkt in ieder geval te bestaan.

Vlinders zien we wel vaker, maar deze zijn wel erg klein
Vlinders zien we wel vaker, maar deze zijn wel erg klein
Rond 11.45 uur zitten we in de auto, we nemen de vierde ringweg om bij de Jingkai Expressway te komen en daar de tweede afslag te nemen. Vanaf deze afslag rijden we nog iets naar het zuiden en daar zien we zowaar een bordje waar ons bos op lijkt te staan.
We nemen een brug naar de andere kant (oostkant) van de snelweg en slaan bij de volgende T-kruising rechtsaf. Achteraf weten we dat we hier beter linksaf hadden kunnen gaan. Maar ja, dat doen we dus niet en vervolgens komen we op allerlei kleine weggetjes uit. Op zich is het wel aardig om zo over het Chinese platteland te rijden, je ziet nog eens wat. Het nadeel is echter dat wij op deze manier maar zelden daar komen waar we willen zijn.
Op een gegeven moment rijden we zelf over een zandweg. Maar door stug vol te houden komen we uiteindelijk toch op een wat grotere weg. Vervolgens begint het grote heen en weer rijden. We zien alle wat grotere wegen in de buurt van waar volgens onze kaart het Banbidian Forest Park zou moeten liggen. Maar we zien geen borden of iets dergelijks van het park zelf.

Nadat we zo'n beetje alle grotere wegen in de buurt hebben gehad gaan besluiten we dat we het niet gaan vinden, en rijden we naar het zuiden, richting de andere twee parken. Ook daar zien we geen borden van. Maar we komen wel langs het Beijing Wildlife Park. Het eerste bord daarvan hadden we al op de snelweg gezien. We besluiten hier maar heen te gaan.

Het is inmiddels 14.00 uur geweest als we op de parkeerplaats van het Beijing Wildlife Park (北京野生动物园) staan. We besluiten daarom eerst op ons gemak onze boterhammetjes op te eten en volgens het park (80 RMB per persoon) in te gaan.
Tja, het Beijing Wildlife Park wat is het en wat vinden we ervan. Het doet ons erg denken aan het centrum voor de Siberische Tijger in Harbin waar we bijna twee jaar geleden zijn geweest. Aan de ene kant is het leuk, maar soms zie je ook dingen waarvan wij denken moet dat nu zo. Zoals een enorme roofvogel in een kooi die meer geschikt is voor parkieten.
Maar er is ook een grote kooi met een aantal verschillende soorten vogels waar bezoekers gewoon in de kooi kunnen rondlopen. Dit is wat ons betreft een van de beter geslaagde delen van het park.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Het opmerkelijks is echter de tocht met de vrachtwagen (10 RMB per persoon) die we maken door een soort safari park. Hierbij zien we onder andere bruine beren, tijgers, leeuwen, kamelen, diverse soorten herten, gnoes, struisvogels, hyena's, giraffen en zebra's. In bijna alle gevallen zijn de verschillende diersoorten van elkaar gescheiden door grote hekken waarbij onze vrachtwagen met kooi soepel door de verschillende sluizen rijdt.
Maar dit is China dus moet het volk vermaakt worden. Hiervoor zitten er aan de buitenkant van de kooi waar wij inzitten twee kleine kooitjes waar wat vlees in zit. En dat weten vooral de bruine beren. We zijn nog niet door het hek of ze beginnen al tegen onze kooi aan te springen om bij het vlees te komen. En ja, zo'n volwassen bruine beer is best groot. Maar omdat de leeuwen ook nog wat moeten hebben rijdt onze vrachtwagen door. Nu lukt het de beren om ongeveer de helft van het vlees op te eten en als hij was gaan stil staan hadden ze het waarschijnlijk binnen een halve minuut allemaal te pakken gehad.

Van een heel andere categorie zijn alle herten etc. Die mogen we zelf voeren. Daarvoor liggen er allemaal wortels in de kooi die we vervolgens door het gaas heen aan de op ons af komende herten etc. kunnen voeren. Zowel de bezoekers als de dieren lijken dit erg prettig te vinden.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Na dit uitje lopen we weer verder door het park. Het is lekker weer op buiten te lopen en er zijn bijzonder weinig mensen. Hier genieten we extra van de ruimte en het buiten zijn.
Hoe het allemaal precies zit weten we niet maar we hebben de indruk dat er op diverse plaatsen shows met dieren zijn die het vandaag even niet doen. Misschien dat het seizoen een beetje op een einde loopt of misschien dat met voorbereidingen aan het treffen is voor de komende week, de grote oktober vakantie.

Al met al vinden we het een aardig park met hier en daar wat mooie vogels en vooral het ritje met de vrachtwagen vinden wij de moeite waard. Grote dierenliefhebbers kunnen hier beter niet naar toe gaan, zij zullen hier niet vrolijk worden.

Even voor 17.00 uur zitten we weer in de auto. En omdat we nu de kortste weg naar huis nemen, het park ligt aan de Jingkai Expressway, zijn we binnen een uur weer thuis.