Help jezelf Chinees leren
Sinds ik in China woon probeer ik, een beetje, Chinees te leren. Om dit makkelijker en leuker te maken heb ik een tool "Zhongwen" (Chinees voor Chinees) gemaakt. Hieronder vind je wat Zhongwen is en hoe je een demo kunt downloaden. Verder heb ik allerlei info op internet gevonden die, voor zover ik die nuttig vind, hieronder heb weergegeven.
 

Zhongwen

Screenshot Zhongwen
Klik op het bovenstaande scherm voor meer en grotere schermen
Zhongwen is een Excel-sheet die je helpt met het leren van woordjes, klikt op de afbeelding hiernaast voor enkele voorbeeld schermen. Zhongwen is niet bedoeld als het middel om Chinees te leren, maar als een hulpmiddel bij het leren van de woordjes. Hiervoor kan je gebruik maken van de woordjes uit één (of meerdere) van de in Zhongwen opgenomen boeken of zelf een lijst met woorden toevoegen.

Zhongwen biedt de volgende mogelijkheden, voordelen:

Om Zhongwen te kunnen gebruiken moet je computer aan een aantal eisen voldoen. Ook is er een overzicht van de in Zhongwen opgenomen boeken beschikbaar.


Je kunt hier een gratis demo van Zhongwen downloaden. Voor de prijzen van een volledige versie klik je hier. Heb je interesse in of vragen over Zhongwen? Stuur dan een mailtje met je vragen en / of wensen naar learn.chinese@mac.com.
 

Radiolessen

CRI Radio zendt in China een taalcursus uit voor Engelstaligen die Chinees willen leren. Zij hebben deze lessen ook op hun website staan. Dit zijn erg aardige lessen vooral voor mensen die de taal willen leren spreken. Verder worden er een aantal dingen uitgelegd waardoor het een aardige aanvulling is op de Zhongwen waarmee je alleen woordjes leert. Een nadeel van deze website is echter dat:
Het is mij gelukt op al deze nadelen op te lossen. Via wat trucs is het mij gelukt om de lessen 1 tot en met 120, zowel de tekst als het geluid, te downloaden en het geluid om te zetten naar mp3. Hierbij heb ik alleen les 1 in zijn geheel omgezet. Van alle andere 119 lessen heb ik het eerste stukje met het welkom en het laatste stukje met de quiz verwijderd. Het afluisteren van alle 120 lessen duurt hierdoor drie uur korter.
Wat ik in de aanbieding heb ik een CD-rom met zowel de tekst als de geluid (in mp3) van deze 120 radiolessen.

Je kunt de gratis demo van de radio uitzendingen hier (met geluid) downloaden of hier (zonder geluid) online bekijken, een volledige versie, les 1 tot en met 120, (op CD-rom) kost 100 RMB (of 10 euro) exclusief verzendkosten.

Heb je interesse in of vragen over deze radiolessen? Stuur dan een mailtje met je vragen en / of wensen naar learn.chinese@mac.com.
 

Websites

Er zijn heel veel websites die iets over het leren van Chinees zeggen, maar niet zo veel websites die je daadwerkelijk helpen bij het leren van Chinees. Ik heb de volgende gevonden: