Wandelen in en rond Peking, de Silver Pagoda Loop
De Silver Pagoda Loop is de eerste wandeling uit ons wandelboekje "Hiking around Beijing". Het plan was om hem op zaterdag 5 november 2005 te lopen. Maar toen we wakker werden was het uitzicht, zoals voorspeld, heel erg slecht. En dan kan je wel naar de bergen gaan, maar dan zie je niets van de omgeving. Dus besloten we een dag te wachten. De voorspellingen voor de volgende dag waren een stuk beter.
En inderdaad op zondag was het zicht niet perfect, maar wel veel beter dan op zaterdag. En achteraf zijn we heel erg blij dat we een dag gewacht hebben want bij goed zicht levert deze wandeling een aantal erg mooie uitzichten op.
Omdat we al een keer eerder in dit gebied waren geweest kende we de weg naar het startpunt van de wandeling voor het grootste deel. Hierdoor reden we er in een keer heen. We waren mooi op tijd waardoor het nog niet zo druk was op de weg en we binnen een uur bij het startpunt waren. Om 10.30 uur waren we aan de wandel.

Een ezeltje in Haizi omringd door brandhout
Een ezeltje in Hǎi zi omringd door brandhout

Het eerste stukje van de Silver Pagoda Loop gaat door een dorpje (Hǎi zi), waar de route start en eindigt. Het is erg aardig om te zien dat men volop bezig is om brandstof te verzamelen voor de winter. We zien erg veel takken, maïsstengels, omhulsels van kastanjers en hier en daar wat dikkere blokken hout.
Verder is het zo'n dorpje zoals je dat in deze omgeving veel meer ziet. Wel hebben we de indruk dat het een wat rijker dorpje is. Zeker aan het begin van het dorp staan relatief veel nieuwe gebouwen van bakstenen.
De route is in het dorpje is goed beschreven, maar je moet wel goed opletten. Dit geldt trouwens voor deze hele wandeling. Als je goed oplet en de beschrijving goed leest is de route te vinden. Voor zover wij weten zijn we niet fout gelopen.

Wat het hutje nu precies is weten wij ook niet, maar met die boom erbij vonden wij het wel een mooi plaatje
Wat het hutje nu precies is weten wij ook niet, maar met die boom erbij vonden wij het wel een mooi plaatje

Na het eerste dorpje lopen we een stuk door de bergen met als hoog(s)te punt een soort kapelletje onder een boom. Een erg fraai gezicht. Vervolgens gaat het pad weer naar beneden naar het volgende dorpje (Wang Bao Chuan / 望宝川).
Onderweg zien we ook hier de rekenen van de vooruitgang in China. Een mooi pad van beton waar een jaar geleden waarschijnlijk nog een zandpad liep. Hier zien we trouwens ook weer dat water een issue is in China. Veel kanaaltjes en een aantal grote waterreservoirs.

In het dorpje zelf twijfelen we erg aan de te nemen route. Het boekje schrijft over een weg en een grote kruising. Wij zien alleen een weg die eigenlijk meer op een steegje lijkt en een kruising met nog zo'n paadje. Maar uiteindelijk blijkt dit toch de goede weg te zijn.

Na Wang Bao Chuan gaat het pad weer omhoog. Eerst naar een steengroeve en vervolgens naar het hoogste punt van de dag, een uitzichtpunt. Wij klimmen erheen via een behoorlijk steil bergpaadje. Het laatste stukje is echter een net aangelegde trap. Ook het uitzichtpunt is netjes aangelegd met een stevig hek. En het geeft een schitterend uitzicht op de Silver Pagodas en de omgeving. Klik hier voor een (grote) panorama foto.

De Silver Pagodas gezien vanaf het uitzichtpunt

Borden in China, het blijft leuk
Borden in China, het blijft leuk
De weg naar beneden is ongeveer een half uur over de aangelegde trap, met (on)regelmatig een stukje zonder traptreden. En dan staan we ineens bij de Silver Pagodas.
Nu snappen we ook de oorsprong van dit pad. Het is een manier om zonder entree te betalen de Silver Pagodas te bezoeken.

De Silver Pagodas zijn restanten van een oude boeddhistische tempel. Het is eigenlijk best een aardig ding om te bezoeken. Niet dat zo verschrikkelijk veel te zien is, maar je kunt er wel lekker rond lopen en er zijn allerlei bewegwijzerde paadjes naar (restanten van) tempeltjes, uitzichtpunten, etc.

Het laatste stukje van de route is nu nog over een soort zandpaadje. Maar er zijn een aantal mannetjes hard bezig om er met rotsblokken een verhard pad van te maken. Nu is het nog een soort illegaal paadje tussen Hǎi zi en de Silver Pagodas. Maar wij vermoeden dat ze er binnen een half jaar een echte entree van maken met onder andere een hokje waar je een kaartje moet zal kopen.

Om 14.30 uur zijn we weer terug bij de auto. Volgens het boekje zou het ongeveer vier uur lopen zijn. Volgens ons is de netto wandeltijd eerder drie uur en als het pad over het laatste stuk klaar is zal het nog iets korter zijn.

Voor meer foto's van deze wandeling kijk je in dit fotoalbum met 17 foto's van deze wandeling, dat is inclusief de bovenstaande foto's.