Wandelen in en rond Peking, de Round Tower Walk
Het eerste stuk over de muur loopt prima
Het eerste stuk over de muur loopt prima
Op vrijdag 4 mei 2007 hebben we wandeling nummer 12, The Round Tower Walk uit ons wandelboekje "Hiking around Beijing" gelopen. Het is zeker niet de mooiste / leukste wandeling uit ons boekje, maar het was zeker wel de moeite waard.

Deze keer gaan we met z'n vijven op pad. Ben & Carla zijn bij ons in Peking op vakantie en Magiel wil ook graag mee. Zo kunnen wij meteen Magiel zijn GPS benutten. Het is 9.30 uur wanneer we vertrekken om Magiel op te halen en 12.00 uur wanneer we eindelijk weer uit de auto stappen. Wel zijn we een klein stukje omgereden (een afslag te laat van de snelweg gegaan) maar dat is niet de belangrijkste reden waarom we 2,5 uur over de heenweg doen. Het is gewoon enorm druk. Op de terugweg is het een stuk rustiger en doen we er ongeveer 1,5 uur over om de vierde ringweg te bereiken.

Wij houden ons aan de beschrijving in het boekje maar alles wijst erop dat hier sinds 2003 veel veranderd is. Er is een extra parkeerplaats, er wordt in de verte een nieuwe weg aangelegd, de school waar we met de auto linksaf slaan lijkt vernieuwd, er is een net pad aangelegd en er wordt nu entree (25 RMB per persoon) geheven. Volgens ons kaartje betalen we entree voor het Beijing Yun Meng Mountain Great Wall Site Park. Het is maar dat je het weet.

Bij het beginpunt staat een bord dat je er niet door mag, maar daar trekken wij ons weinig van aan. Vanaf het beginpunt loopt er een paadje ophoog en na ongeveer 10 minuten komen we bij de muur. Daar moeten we even zoeken naar een paadje waarmee we op de muur komen, het geschetste kaartje in het boek geeft dit goed aan waardoor dit niet echt een probleem is. Voor de rest is de wandeling prima zonder het boekje te lopen. Vooral ook omdat we vanaf dit moment het keerpunt van de wandeling al kunnen zien.

Over de muur wandelen we richting Toren 2
Over de muur wandelen we richting Toren 2

We weten niet hoe het was toen men in 2003 het boekje drukte, maar inmiddels lopen er allerlei paden links en rechts van de muur. Maar als echte muurlopers willen we graag zoveel mogelijk over de muur wandelen. Er is echter niemand die 100% over de muur lopend de top haalt. Tot toren 2 gaat het goed, maar daarna wordt de begroeien steeds dikker waardoor er één voor één mensen afstappen en uiteindelijk iedereen via een van de paden boven komt. Gabrielle en Magiel via het verharde pad aan de noord zijde en Jacob, Ben en Carla via het onverharde pad aan de zuidkant.
De klim is hier en daar wel steil, maar goed te doen. Vanwege de hitte doen we rustig aan en na iets meer dan 2,5 uur staan we bij de ronde toren. Daar genieten we ruim een half uur van het mooie uitzicht (onder andere op het Miyun reservoir) en het mooie weer.

Het uitzicht op de muur en het Miyun Reservoir halverweg Toren 2 en Toren 3. Tijdens de wandeling werd het zicht (helaas) steeds minder.
Het uitzicht op de muur en het Miyun Reservoir halverweg Toren 2 en Toren 3. Tijdens de wandeling werd het zicht (helaas) steeds minder.