Wandelen in en rond Peking, Jiufengshan (Jiufeng National Forest Park)
Dit soort borden wijzen ons aan het begin van onze wandeling de weg
Dit soort borden wijzen ons aan het begin van onze wandeling de weg
Het is al weer even geleden maar vandaag, maandag (ja, Gabrielle had een dag vrij) 1 december 2008, gaan we weer eens een keertje wandelen. Deze keer hebben we wandeling nummer 15, van Jiufengshan (Jiūfēngshān / 鹫峰山) naar Jiangoucun (Jiàngōucūn / 涧沟村), uit ons wandelboekje "Hiking around Beijing" uitgezocht. Aangezien het een vrije dag is haasten we ons niet te veel en klokslag 10.00 uur rijden we de parkeergarage uit. De route, vier ringweg, Jingcheng Expressway, vijfde ringweg, Badaling Expressweg, de weg naar Beianhe (Běiānhé / 北安河) en dan nog een klein stukje, rijdt soepeltjes en in minder dan een uur parkeren we de auto bij de ingang van het Jiufeng National Forest Park.

We kopen twee kaartjes, die kosten nu 10 RMB per stuk omdat het laag seizoen is, anders kosten ze 15 RMB per stuk, en gaan op pad. Op zich leent de beschrijving in ons boek zich niet zo goed voor het volgen van de voorgestelde route. Er zijn veel te veel zijwegen en paadjes.
We lopen gewoon een beetje op ons gevoel omhoog, veel anders dan omhoog lopen kan je hier trouwens niet. We lopen eerst een stukje over een betonweg en nemen dan al snel een pad aangelegd met rotsblokken, dat eigenlijk meer een trap is, omhoog. Hierbij volgen we eerst de route richting de "Jiufeng Peak" en een stukje later de route richting de "Sightseeing Tower over Beijing".

Het weer is vandaag niet slecht, het is iets van 10° C. Alleen als we verder naar boven lopen, we beginnen op iets boven de 100 meter en het hoogste punt dat we bereiken ligt rond de 750 meter, merken we dat het zo nu en dan waait. Tijdens een pauze bij een uitzichtpunt merken we dat er zo nu en dan een enorme koude rukwind langs komt. Dit maakt het wandelen er niet aangenamer op. Doordat het in de zon niet koud is en we flink moeten klimmen, zweten we behoorlijk en dan is zo'n enorm koude wind extra ongenaam.

Het uitzicht vanaf Jiufengshan (Jiufeng National Forest Park)
Het uitzicht vanaf Jiufengshan (Jiufeng National Forest Park), klik hier voor een grotere versie.

Bij de Sightseeing Tower over Beijing genieten we niet al te lang van het uitzicht, er staat te veel wind en we kunnen geen plekje uit de wind vinden. We lopen weer verder. Hier houdt het aangelegde pad trouwens op en gaan we verder over een bergpaadje. Nadat we een hoogspanningsmast zijn gepasseerd moeten we door iets van een valleitje richting een nog hoger punt. Hier waait het behoorlijk hard.
Omdat we inmiddels ruim twee uur onderweg zijn, we de indruk hebben dat het steeds harder gaat waaien, we vandaag geen zin hebben om kou te leiden en we het niet erg vinden om op tijd thuis te zijn, besluiten we een alternatieve route te zoeken. We nemen een pad naar rechts in de hoop dat we zo met een mooie boog terug kunnen lopen naar de auto.

Het eerste stuk van deze alternatieve route, tot we bij een tempel komen, gaat over een bergpaadje. Dit paadje is behoorlijk steil en er liggen regelmatig losse stenen of een laagje los zand. Vooral dit zand is verraderlijk en we glijden allebei een keer uit. Achteraf weten we dat Jacob nog maanden last zou hebben van zijn schouder als gevolg van deze val.
Bij deze tempel zoeken we een plekje met een mooi uitzicht waar we onze boterhammen op eten. Het is jammer dat het vandaag niet bijzonder helder is. Want op een mooie heldere dag moet je hiervandaan over een heel groot stuk van Peking kunnen kijken.
De tempel zelf is behoorlijk dicht en het ziet er ook niet uit alsof hij de komende maanden ooit open gaat. Er is echter wel iets raars te zien. Er komen hier allerlei mensen met auto's en jerrycans om water uit een slang te tappen. Je zou bijna denken dat het heel bijzonder water is, want water is in Peking niet op de bon of bijzonder duur.

Na deze pauze lopen we weer verder. Nu hebben we weer een pad aangelegd met rotsblokken en een eindje verderop lopen we ook een stukje over een betonweg en daarna weer een stukje over een bospaadje om het laatste stuk weer over een betonweg te lopen. Tegen 14.45 uur zijn we weer bij de auto.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Al met al is dit vooral op een heldere dag een mooie wandeling en moet je het niet doen als er een koude wind staat. Verder hebben we nog eens goed op Google Earth gekeken en gezien dat er meerdere opties zijn voor wandelingen in dit gebied die minder klimmen inhouden. Wellicht dat we in de toekomst een van deze alternatieven nog eens gaan proberen. Een groot voordeel van wandelen in dit gebied is namelijk dat het lekker dicht bij Peking ligt.

Voor meer foto's van deze wandeling kijk je in dit fotoalbum met 9 foto's van deze wandeling, dat is inclusief de bovenstaande foto's.