Wandelen in de omgeving van Peking en de rest van China
Wandelingen kan je in China in alle soorten en maten maken. Zo heb je in Hong Kong een aantal lange wandelroutes (> 100 km) die net zo goed zijn bewegwijzerd etc. als GR-paden in Europa. Maar voor de rest is de Tiger Leaping Gorge de enige bewegwijzerde wandelroute die wij in de jaren dat we in China woonden hebben gevonden.

De meeste wandelingen in de omgeving van Peking gaan (voor een deel) over de Chinese Muur
De meeste wandelingen in de omgeving van Peking gaan (voor een deel) over de Chinese Muur

Toch hebben we in de vier jaar dat we in Peking woonden 18, over het algemeen erg leuke, wandelingen in de omgeving van Peking mogen maken. Veruit de meeste van deze wandelingen hebben we op eigen gelegenheid aan de hand van het boekje Hiking around Beijing gemaakt. Dit boek kan je in Peking onder andere bij The Bookworm kopen.
Drie wandelingen hebben we met een gids gemaakt, eentje met de Beijng Hikers en twee met Cycle China. Verder hebben we op basis van Google Earth zelf een wandeling in de Western Hills uitgedokterd, hebben we onze wandeling in Shidu gemaakt op basis van een op internet gevonden beschrijving en hebben we de wandeling van Simatai Great Wall naar Jinshanling Great Wall gecombineerd met een paar dagen Chengde.

Verder hebben we in China boven de 4.000 meter en over dit soort sneeuwvelden gewandeld
Verder hebben we in China boven de 4.000 meter en over dit soort sneeuwvelden gewandeld

Ook tijdens onze vakanties in China hebben we regelmatig een paar uur, een dag of meerdere dagen gewandeld. Wandelingen van een paar uur tot een dag deden we over het algemeen op de gok of op basis van een vage beschrijving of een vaag kaartje waarbij het heel handig is om een gps bij je te hebben zodat je in ieder geval de weg terug kan vinden.
Al onze meerdaagse tochten, behalve die in Hong Kong en de Tiger Leaping Gorge, hebben we met gidsen gemaakt. Dit is niet alleen handig voor het vinden van de route, maar ook voor het vinden van eten en slaapplaatsen. We hebben wel moeten wennen aan het wandelen met gidsen, maar uiteindelijk is het de moeite zeker waard.
Doordat je overal in China reisbureautjes hebt en die inmiddels begrijpen dat die rare buitenlanders wandelen leuk vinden en daar ook nog flink voor willen betalen, kan je in gebieden waar je leuk kan wandelen (en dat is lang niet overal het geval) meestal zonder al te veel moeite wel een gids vinden.

Maar in China kan je ook door dit soort zandwoestijnen wandelen
Maar in China kan je ook door dit soort zandwoestijnen wandelen

Wij hebben van (vrijwel) al onze wandelingen verslagen en foto's online staan en verdeeld over In de omgeving van Peking en In de rest van China.