Conclusies / tips
Eind april / begin mei 2008 zijn we drie weken op wandelvakantie geweest naar noord Yunnan en hebben daar onder andere Lijiang, Zhongdian (Shangri-La) en het Lugu Lake bezocht. Voor een uitgebreider overzicht van wat we deze wandelvakantie zoal gedaan hebben kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze wandelvakantie inclusief enkele tips.

Het reizen

Na iedere vakantie in China concluderen we weer dat reizen in China makkelijk is als je de tijd en het nodige geduld heb. Hierbij heeft Yunnan als nadeel dat er relatief weinig spoor ligt waardoor wij deze vakantie eigenlijk alleen gebruik hebben gemaakt van het vliegtuig, de bus, taxi's en privé vervoer.
Ten aanzien van het vliegen is het heerlijk dat je vandaag naar een bureautje kunt gaan en vervolgens morgen naar een andere plek in China kunt vliegen. Hierbij verbaast het ons hoeveel vliegvelden er zijn. Dit biedt de mogelijkheid om tegen wat extra kosten erg snel grote afstanden af te leggen.
De bus hebben we gebruikt om van Lijiang via de Tiger Leaping Gorge in Zhongdian (Shangri-La) te komen en voor ons bezoek vanuit Chengdu aan het Sanxingdui Museum. Beide keren was het even puzzelen, maar met wat geduld kwamen we er beide keren uit. Hierbij moeten we trouwens wel melden dat het ons niet lukt om met de bus vanuit Lijiang naar Yulong Snow Mountain te komen, daar zijn we uiteindelijk met een soort taxibusje gekomen.
Voor kleine afstanden en dit soort tripjes zijn taxi's in China echt geweldig. Ze zijn goedkoop en behoorlijk betrouwbaar. Meestal laten wij ze op de meter rijden, maar dat willen de chauffeurs lang niet altijd. In dat geval spreken we meestal een prijs af wat voor ons als voordeel heeft dat we ons geen zorgen hoeven te maken over omrijden etc.
Bij onze eendaagse wandeling, de Abujie Trek, zat privé vervoer van en naar de wandeling. Onze trekking van Zhongdian (Shangri-La) via Louji, Lugu Lake, Shitousheng (Baoshan) naar Lijiang bevatte vier keer een stuk met een auto. Hierbij is ons één ding duidelijk geworden, je weet nooit precies wat je krijgt en de ene keer is het prima en de andere keer is het een beetje behelpen. Maar in alle gevallen zijn we zonder ongelukken gekomen waar we wilden komen.

De attracties

De grote attractie van de vakantie was natuurlijk het wandelen. Buiten het wandelen hebben we in en rond Lijiang, Zhongdian (Shangri-La) en Chengdu wat dingen bezocht. De oude delen van Lijiang en Zhongdian zijn erg leuk. Chengdu is als stad niet zo interessant. Verder vonden we in Lijiang het Museum of Naxi Dongba Culture en Black Dragon Pool Park erg leuk. Van Yulong Snow Mountain en de omliggende attractie hebben we alleen Yulong Snow Mountain gezien en dat vonden we vooral duur waarbij mee speelde dat het ons behoorlijk wat moeite (gedoe) kostte om er te komen. Wellicht was het verstandiger geweest om in Lijiang een dagtripje te boeken waarbij je Yulong Snow Mountain en nog wat dingen in 1x bezoekt.
Van Zhongdian zal ons vooral de rust en de koude bij blijven. Het Ganden Sumtseling Gompa (het grote klooster van Zhongdian) is zeker een van de mooiste klooster die wij tot nu toe in China hebben gezien. Echter het is wat ons betreft niet bijzonder genoeg om de reis naar Zhongdian te rechtvaardigen. Maar samen met de bijzondere sfeer die wij in Zhongdian hebben ervaren, raden wij iedereen die naar Lijiang gaat aan om ook minimaal één nachtje naar Zhongdian te gaan.
Wij kwamen eigenlijk alleen in Chengdu omdat Ben & Carla vanaf Schiphol rechtstreeks op Chengdu vlogen. Dit was voor hen handig en zo kwamen wij ook nog eens ergens. Dit is volgens ons meteen de enige reden om naar Chengdu te gaan. De reuzenpanda's waar iedereen die in Chengdu komt heen gaat, zitten in een min of meer veredelde dierentuin en kan je dus net zo goed gaan kijken in de dierentuin van Peking of ergens anders.
Tot slot zijn we nog bij het Lugu Lake geweest. Voor ons was dit een heerlijke rustplaats tijdens onze trekking. De standaard manier om hier te komen is echter met een tweedaagse bustocht vanuit Lijiang. Dat lijkt ons de moeite van de reis (2x 6 tot 8 uur in de bus) niet waard. Als je dan vanuit Lijiang toch iets van de bergen wilt zien, adviseren wij om naar Baoshan, of beter nog naar Shitousheng, te gaan. Als de weg die ze aan het aanleggen zijn klaar is, is dit niet alleen leuker, maar ook minder lang reizen.

Hotels en eten

Onze slaapplaatsen waren deze vakantie zeer divers en varieerden van een bed met wat planken en een slaapzak tot een mooie hotelkamer met een heerlijke douche. Er is echter één ding altijd hetzelfde, alle bedden zijn (erg) hard. Wij nemen dus standaard onze campingmatjes mee waardoor wij ons altijd wel redden. Voor de rest geldt ook in dit deel van China ten aanzien van de hotels, je krijgt waarvoor je betaalt. Hoe duurder hoe luxer. Maar in alle gevallen was onze kamer op zijn minst schoon.
Iets wat erg jammer was, was dat onze kamer in Zhongdian geen verwarming had. Hierdoor werd het er behoorlijk koud waardoor het comfort toch wel een beetje verloren ging.
Het leukst waren echter de nachten tijdens onze trekking. Soms was het behoorlijk Spartaans maar het was iedere keer weer een verrassing waar we die avond zouden slapen.
Het eten in China is Chinees en als je wilt 3x op een dag hetzelfde. Vooral een Chinees ontbijt is aan ons niet besteed. In toeristische of luxere steden als Lijiang, Zhongdian en Chengdu is dat geen enkel probleem en moet zelfs de meest verwende toerist wat naar zijn smaak kunnen vinden. Het leukst hebben we echter gegeten in Chengdu toen we twee keer bij twee verschillende kleine lokale restaurantjes terecht zijn gekomen. Daar hebben we niet alleen heerlijk gegeten, maar ook nog eens erg goedkoop.
Ook tijdens onze trekking was het eten prima verzorgd. De eerste drie dagen aten we een vers geslachte kip, maar nadat we duidelijk hadden gemaakt dat ze die niet in hele kleine stukjes moesten hakken was dit prima eten. Verder waren we aangenaam verrast door de hoeveelheid drinkyoghurt, koekjes, brood etc. die onze gidsen voor ons hadden meegenomen.

Het weer

Het weer was deze vakantie eigenlijk gewoon een groot drama. Wij zijn verbrand, nat geregend, verkleumd en hebben bevriezingverschijnselen gehad. Toch waren er ook een aantal dagen met mooi weer.
De route die wij hebben afgelegd is trouwens sowieso een lastige qua weer. Dit met name door de hoogte verschillen, als het in Lijiang mooi weer is, is het in Zhongdian koud en als het in Zhongdian mooi weer is, is het in Lijiang erg warm. Eigenlijk is er maar een oplossing, en dat is voldoende kleren meenemen zodat je je zowel in de hitte als in de koude goed kunt kleden.

Hoogteziekte

Iets waar we wel rekening mee hadden gehouden en ook behoorlijk mee geconfronteerd zijn, is hoogteziekte. Vooral in Zhongdian hadden we hier last van. Als je hier maar een korte tijd blijft kan je wellicht het beste een fles met zuurstof kopen en daar zo nu en dan even gebruik van maken. Voor de rest maakt dit vooral dat je rustig aan wilt doen.

Reisbureautjes

Een groot deel van onze vakantie werd verzorgd door Eco Tours China. Het was geweldig om te zien op hoe korte termijn we onze trekking bij deze mensen konden boeken. Hierdoor was er geen tijd om over de prijs te zeuren, maar we konden wel een erg leuke trekking maken. Over het algemeen zijn we tijdens deze trekking prima verzorgd en behandeld. Het enige waar we wat over te klagen hebben is het gebrek aan en de kwaliteit van de informatie die we kregen. Dit leidde gedurende de reis tot steeds meer irritaties, maar heeft de pret nooit lang negatief beïnvloed. Hierbij speelde het wellicht een rol dat we door de korte termijn waarop deze trip werd geregeld twee onervaren gidsen meekregen. Achteraf gezien zouden we deze trip zo weer bij Eco Tours China boeken.
Dit gebrek aan feitelijke informatie kwamen we trouwens ook tegen bij Kampa Caravan die onze eendaagse wandeling hebben verzorgd. Hun informaties over hoogtes bleek ook niet te kloppen. Daarnaast kregen we daar wel een ervaren gids mee, maar die had ook niet door dat bij de lunch niet alleen het uitzicht, maar ook het weer van belang is.

Voor de rest vinden we vooral dat er heel veel bureautjes zijn die wat voor je willen organiseren, maar dat ze allemaal ongeveer hetzelfde aanbieden. Enkele van de websites die wij voor deze vakantie hebben bekeken zijn:
-  en.yahtour.com
-  www.chinaodysseytours.com
-  www.cstcd.com
-  www.echinaromance.com
-  www.ecotourchina.com
-  www.khampacaravan.com
-  www.navo-tour.com
-  www.tf-travel.com
-  www.tibet-tours.com
-  www.travelchinaguide.com
-  www.yunnan-roads.com

Algemene indruk

Het was een heerlijke en behoorlijk avontuurlijke vakantie die we iedereen die van wandelen en China houdt kunnen aanraden.

Achteraf zijn we heel blij dat we niet nog een paar dagen langer in de buurt van Chengdu zijn gebleven. Wij vertrokken hier op zaterdag 10 mei en op maandag 12 mei vond hier een hele zware aardbeving plaats.