Dag 21: Met de bus naar het Sanxingdui Museum
Dit soort maskers schijnen de belangrijkste vondsten te zijn die je in het Sanxingdui Museum kan zien
Dit soort maskers schijnen de belangrijkste vondsten te zijn die je in het Sanxingdui Museum kan zien
Om 8.30 uur gaan we ontbijten en tijdens het ontbijt besluiten we na wat wikken en wegen dat we de gok nemen en met de bus richting het Sanxingdui Museum (Sānxīngduī Bòwùguǎn / 三星堆) gaan. Om even voor 9.30 uur zitten we in een taxi die ons naar een busstation brengt. Daar moeten we even wat zoeken, maar met wat rondkijken, vragen en wijzen kopen we toch relatief soepel vier kaartjes voor een bus. We stappen in een bus en binnen 10 minuten zijn we weer op weg.

Deze bus neemt de snelweg en blijkt het busstation van Guanghan (Guǎnghàn / 广汉) als eindbestemming te hebben. Dat klopt met de omschrijving in de Lonely Planet. Alleen doet de bus er helemaal geen twee uur over. Wij zitten hooguit iets meer dan een half uur in de bus. Dit verschil is wellicht het gevolg van het feit dat onze bus de snelweg neemt en de Lonely Planet nog uitgaat van een route over provinciale wegen.

Als we uitstappen komt net stadsbus nummer 6 aanrijden. Die zouden we volgens onze informatie moeten hebben om bij het museum te komen. We checken dit even en ja hoor voor 2 RMB per persoon mogen we mee. En zo staan we ongeveer anderhalf uur nadat we ons hotel hebben verlaten voor het Sanxingdui Museum. De totale kosten zijn minder dan 100 RMB voor een enkele reis, toch een stuk goedkoper dan een taxi voor een hele dag.
Wat ons achteraf wel opvalt is dat we op de heenweg 14 RMB voor een buskaartje moeten betalen en op de terugweg "slechts" 11,50 RMB. Verder moeten wij 2 RMB voor de stadsbus betalen en betalen de locals slechts 1 RMB. Maar dat zal wel kloppen omdat zij de lokale belastingen betalen en wij niet, of zou er een andere reden zijn ?

Het museum zelf is volgens de Lonely Planet echt geweldig, zelfs de grootste museum hater zou het leuk vinden. Dit vinden wij echt onzin, het is wel een aardig museum, maar wat ons betreft niets bijzonders.
Het museum bestaat uit een park met twee gebouwen. Het eerst gebouw is wel aardig, maar niet zo heel bijzonder. De vondsten die hier te zien zijn zijn misschien wel heel bijzonder, maar dat kunnen wij niet zo goed beoordelen.
Nadat we gebouw 1 bekeken hebben, gaan we lunchen in het restaurant dat ergens anders op het terrein staat. Het is even zoeken, maar dan kunnen we weer buiten op een terrasje eten. In zijn beste Chinees bestelt Jacob wat gerechten en dat is weer een redelijk succes.
Na de lunch lopen we in volle verwachting naar gebouw 2. Want daar zou het dan moeten gebeuren. Helaas valt dat enorm tegen. Dit gebouw wordt op dit moment verbouwd en er is maar één zaal open voor het publiek. Nadat we deze bekeken hebben lopen we een beetje teleurgesteld terug naar de bus.

Wanneer we weer in Guanghan zijn, stappen we bij een soort park uit. Dit Fanghu Park ziet er van buiten behoorlijk indrukwekkend uit. Van binnen is het echter gewoon een standaard Chinees park (entree 2 RMB per persoon) met een zwembad zonder water (entree 20 RMB per persoon). Je kunt echter gratis op de "muur" voor het park komen. Dat geeft wel een aardig uitzicht op het plein voor het park en je hebt er een terras waar we verder geen gebruik van maken. Terwijl we verder lopen naar het busstation kopen we nog even een ijsje. Op het busstation hebben we redelijk mazzel, onze bus naar Chengdu (Chéngdū / 成都) vertrekt vrijwel meteen nadat we zijn ingestapt. Rond 15.40 uur zijn we weer bij ons hotel.

De ingang van het Fanghu Park in Guanghan is veel indrukwekkender dan het park zelf
De ingang van het Fanghu Park in Guanghan is veel indrukwekkender dan het park zelf

Iedereen, behalve Jacob, gaat eerst naar de Starbucks voor een bakkie koffie. Jacob gaat eerst naar het hotel om de laptop te halen zodat hij verder aan dit verslag kan typen. Ondertussen gaat hij ook even op het dak van ons hotel kijken, daar zou namelijk een dakterras zijn. Het blijkt zelfs een erg leuk dakterras te zijn.
Tegen de tijd dat Jacob ook bij de Starbucks komt, heeft de rest de koffie al op en zijn Ben & Carla al wat anders doen. Gabrielle staat buiten op hem te wachten. We besluiten om niet naar de Starbucks te gaan, maar naar het dakterras van ons hotel. Terwijl we daar zitten, schuift eerst Carla en even later ook Ben aan. Tegen 18.00 uur besluiten we dat het tijd wordt om te gaan eten.

Een winkelstraat vlak bij ons hotel in Chengdu
Een winkelstraat vlak bij ons hotel in Chengdu

Gisteravond, tijdens onze wandeling van het restaurant naar het hotel, hebben we enkele restaurantjes gezien waar je buiten kan hotpotten en/of steengrillen. Dat zag er erg geinig uit en daar willen we vanavond wel heen. Net als gisteren rond 18.00 uur moeten we ook vandaag behoorlijk ons best doen, en vooral geduld hebben, om een taxi te vinden. Maar het lukt.
Het restaurantje waar we terecht komen is erg leuk. Je kunt daar voor 27 RMB per persoon onbeperkt eten. Het werkt erg eenvoudig. Binnen staan allemaal bakken met groenten en vlees. Je wijst iets aan en vervolgens krijg je een schoteltje met dat gerecht mee. Je mag net zoveel schoteltjes meenemen als je wilt. Verder lijkt het erg op steengrillen alleen gaat er hier olie en geen zout op de steen en zit er een enorme gasbrander onder de tafel die de steen verwarmt.

Ons laatse avondmaal van deze vakantie, let ook op de gasfles onder de tafel
Ons laatse avondmaal van deze vakantie, let ook op de gasfles onder de tafel

Al die olie, dat spettert zo nu en dan natuurlijk lekker, maar ook daar is een oplossing voor. Iedereen krijgt een schort en iedereen die dat wil kan ook een soort armbeschermers krijgen. Deze armbeschermers lijken erg op de armbeschermers die fietsers in de zomer in Peking gebruiken om hun onderarmen tegen de zon te beschermen.
Het eten is heerlijk en vanavond kunnen we zowaar ook een biertje bij het eten krijgen. Verder is de herrie hier zeker niet minder dan gisterenavond, maar er zijn hier wel voldoende tafeltjes en stoeltjes zodat we vanavond wel op ons gemak kunnen blijven zitten totdat we het eten op hebben. Als we genoeg gegeten hebben betalen we en halen we nog een ijsje voor onderweg.

Net als gisteren lopen we terug naar het hotel. Bij het hotel gaan we naar het dakterras om van het laatste biertje van deze vakantie te genieten.