Dag 20: Een dagje Chengdu met een bezoek aan de reuzenpanda’s
Voor vandaag is er een vaag plan en weten we allen zeker dat we vliegtickets richting Peking moeten regelen. Normaal gesproken zouden we dit snel via de website van eLong regelen maar dat lukt deze keer niet omdat we op onze Chinese ID-kaarten willen reizen en niet op onze paspoorten. In onze paspoorten zit namelijk een verlopen visum dat zodra we in Peking zijn verlengd moet worden.

Maar voor het zover is gaan we om 8.30 uur eerst in het hotel ontbijten. Het ontbijt valt voor de standaard prijs van de kamers wel een beetje tegen, het is vooral veel Chinees, toast met jam en een klein beetje cornflakes. Maar we doen het ermee.
Hierna gaan we de stad in naar het kantoor van Sichuan Airlines. We hebben een vlucht van Sichuan Airlines gevonden die we willen nemen en het kantoor van Sichuan Airlines zit op loopafstand van ons hotel. Het kopen van het ticket verloopt erg soepel en rond 10.30 uur zitten we in de Starbucks vlak bij het Tianfu Plein waar we met Ben & Carla afgesproken hebben.

Zo ziet het centrum van Chengdu er uit
Zo ziet het centrum van Chengdu er uit

Hier besluiten we om ons plan maar weer eens aan te passen. Het idee was namelijk om vandaag iets buiten de stad te bezoeken en morgen naar de reuzenpanda's te gaan. Maar het is nu al wat laat om naar iets te gaan waar we twee uur voor moeten reizen, dus besluiten we om vanmiddag naar de panda's te gaan zodat we morgen de hele dag hebben om wat anders te doen. Nadat we afgesproken hebben om rond 14.00 uur vanuit het hotel naar de panda's te gaan, gaan we allemaal onze eigen weg.
Wij lopen via enkele winkelstraten richting het hotel. Onderweg komen we er achter dat aan de zuid kant om ons hotel een leuk winkelcentrum ligt dat autovrij is. We ontdekken er zelfs een klein straatje dat 1914 heet en een soort mini 1912 zoals we dat in Nanjing hebben gezien is. Maar ook al is het nog zo klein, je hebt er wel enkele leuke terrasjes. We besluiten dat we hier wel willen lunchen.
Dus we gaan eerst naar het hotel om wat aan dit verslag te typen en uit te rusten. Rond 13.00 uur gaan we naar Swensen's om te lunchen. Dat gaat goed en even voor 14.00 uur zijn we weer in het hotel. Daar komen we Ben & Carla weer tegen, zij zijn bij een Starbucks langs geweest voor hun lunch.

Het straatje '1914' in Chengdu
Het straatje "1914" in Chengdu

Met z'n vieren stappen we in een taxi die ons naar de reuzenpanda's gaat brengen. Nadat we vier kaartjes van 30 RMB per stuk hebben gekocht mogen we het park in. In het park is het erg rustig. Dit is op zich niet raar, want het advies is om er voor 9.30 uur heen te gaan want rond die tijd worden de panda's gevoerd en dan zijn ze het actiefst.
We lopen op ons gemak een rondje en komen het eerst langs de rode panda's. Dat zijn leuke kleine beestjes en ze zijn behoorlijk actief. Nadat we onze fotorapportage klaar hebben lopen we verder.
We komen langs de plek met de "kleine" reuzenpanda's. Echt klein zijn ze niet meer want het werpseizoen is augustus/september dus alle panda's zijn nu minstens een half jaar oud, en wij schatten degenen die wij zien als nog ouder. Deze kleine panda's zijn behoorlijk sloom en zitten achter het glas. Daar is dus eigenlijk niet zo veel aan te zien.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Als we weer verder lopen komen we bij de grote panda's, die zitten op een soort eiland met een gracht en een hek er omheen. Die zijn dus beter te zien en ook een stuk actiever dan de kleintjes. Dus ook hier maken we weer volop foto's terwijl we staan te kijken.
Tot slot gaan we nog even naar de film en het meer waarna we wel zo'n beetje alles hebben gezien dat er te zien is. Als we tegen 17.00 uur het park weer verlaten zijn we erg tevreden. Het is een mooi aangelegd park en we hebben minstens zoveel gezien als we gehoopt hadden.

foto, alleen zichtbaar met javascript aan


Nu gaan we met een taxi naar het Renmin Park (Rénmín Gōngyuán / 人民公园) waar Ben & Carla vanochtend al geweest zijn. Dat was hen goed bevallen, dus gaan we er nu met z'n vieren kijken. Op een heerlijk terrasje in dit park drinken we een bakkie thee. Door een misverstand is dat echter citroenthee (een soort warm citroenwater) in plaats van chrysantenthee.
Terwijl wij hier zitten komen er meerdere mannetje op ons af die onze oren willen schoonmaken, als we betalen tenminste. We overtuigen Ben ervan dat hij dit echt moet doen dus voor 10 RMB heeft hij een kwartiertje later weer perfect schone oren. Voor de rest is dit park een typisch Chinees park met mensen die mahjong spelen, muziek maken, bootje varen, zitten te kletsen, etc. heerlijk !

Rond 18.15 uur hebben we het allemaal wel gezien en willen we wat gaan eten. We zoeken iets uit in onze Lonely Planet en lopen het park uit op zoek naar een taxi. Dat valt nog niet mee. Rond deze tijd blijken alle taxi's bezet. Maar uiteindelijk lukt het toch en brengt een taxi ons netjes naar het restaurant.
Als we daar aankomen blijkt het totaal anders te zijn dan we verwacht hadden. Het is helemaal geen restaurantje aan een klein straatje met een bijzondere sfeer. Het is gewoon zo'n klein restaurantje op de begane grond van een flat. We kijken elkaar even aan en besluiten het te proberen.
Het is een echt noodle restaurant, of eigenlijk meer een kantine, met een kaart in Chinese karakters die aan de muur hangt. Het lukt ons om wat eten te bestellen, maar drinken, dat hebben ze in principe niet. Het eten dat we geserveerd krijgen, smaakt prima en de ambiance is erg bijzonder. Iedereen is druk bezig en komt hier snel even eten. Het is bestellen aan de balie, naar een tafeltje lopen, je eten is er binnen twee minuten, dat eet je snel op en wegwezen zodat de volgende kan zitten.
Dus als Jacob zijn bakkie leeg heeft en even opstaat om een foto te maken, gaat er prompt een Chinees meisje op zijn stoel zitten. Zij wil op deze plek eten en omdat het nogal druk is, is het belangrijk om zo snel mogelijk een stoel te veroveren. Gelukkig hebben de anderen ook bijna hun eten op en vijf minuten later verlaten we het restaurantje. Goedkoop, 46 RMB voor vier personen, en lekker gegeten.

Het noodle restaurant waar we heerlijk, goedkoop en snel eten
Het noodle restaurant waar we heerlijk, goedkoop en snel eten

We lopen terug richting ons hotel. Dit is nog een hele wandeling, maar dat vinden we niet erg. Het is inmiddels wat afgekoeld zodat het temperatuur wat aangenamer is. Onderweg kopen we nog wat ananas op een stokje, maar verder is er eigenlijk niet zo veel te zien. Chengdu (Chéngdū / 成都) maakt op ons de indruk van een moderne Chinese stad met relatief weinig echte hoogbouw maar ook met relatief weinig karakteristieke straatjes etc.
Als we op het Tianfu Plein komen blijkt dat het waterorgel daar volop in actie is. We zoeken een muurtje om op te zitten en genieten een kwartiertje van dit schouwspel. Ondanks dat we dit al in vele Chinese steden hebben gezien blijven we het aardig vinden om een poosje naar zo'n waterorgel te kijken.
Als we het gezien hebben willen we koffie gaan drinken. Maar waar, we weten inmiddels wel enkele Starbucksen, maar daar kan je alleen binnen zitten. Dus gaan we weer naar de Swensen's om daar de koffie te proberen. Maar ja, daar komt niet zo veel van, bijna iedereen laat zich door de kaart overhalen om een ijs(je) te kopen. Zowel het ijs als de koffie zijn hier prima en je kunt hier lekker buiten zitten.

Dat ding op het stuur van haar fiets is een parasol zodat ze overdag niet in de zon hoeft te rijden
Dat ding op het stuur van haar fiets is een parasol zodat ze overdag niet in de zon hoeft te rijden
Rond 22.30 uur lopen we terug naar het hotel. Ben & Carla lopen nog een rondje waarbij Ben zowaar nog een nieuwe (schone) broek koopt voor de terugweg. In het hotel vragen wij nog even wat informatie op.
Er is inmiddels besloten dat we morgen naar het Sanxingdui Museum (Sānxīngduī Bòwùguǎn / 三星堆博物馆) willen. Op basis van de Lonely Planet schatten we echter dat dit met de bus drie uur reizen (enkele reis) is. Dat vinden we te veel dus willen we een taxi huren voor een dag. Dat hebben we in Xinjiang ook regelmatig gedaan en nu willen we dat weer doen.
Aan de balie vindt men echter dat we iets raars willen. Zo'n taxi is hartstikke duur, volgens hen ongeveer 700 RMB per dag en niet veel sneller dan de bus. Dat van niet sneller geloven we niet echt en 700 RMB is inderdaad wel iets meer dan de 400 - 500 RMB die wij in ons hoofd hadden. Met de bus doen we er volgens deze mensen maar ruim een uur over (een half uurtje voor de taxi naar het busstation en vervolgens nog een half uur bus). Dat lijkt ons wel heel snel, maar ja, iets anders willen ze niet echt regelen. Wel schrijven ze op een papiertje waar we heen moeten voor de bus zodat we dat morgen aan de taxi kunnen laten zien die ons naar de bus moet brengt.

Op ons hotelkamer zoeken we nog wat op internet en vinden we vooral de locatie van het museum en dat je er met de bus kunt komen. Maar welke je dan precies moet hebben en hoe lang dat dan duurt kunnen we niet vinden. We besluiten om morgen tijdens het ontbijt een beslissing te nemen en eerst maar lekker te gaan slapen.