Dag 12: Een rustdag bij Lugu Lake
Vandaag staat er een rustdag op het programma en daar willen we ons ook zo veel mogelijk aan houden. Dus als we ergens na 7.00 uur wakker worden van allerlei geluiden draaien we ons nog maar eens om. Even na 8.00 uur staat Jacob toch maar op om de laptop te pakken en zijn achterstand in het schrijven van verslagen weg te werken. De zon schijnt inmiddels lekker en als hij het raam iets open doet horen we de vogeltjes, wie wil er niet zo wakker worden ? !

Ons uitzicht vanuit onze hotelkamer in Luoshui (aan het Luku Lake) als we 's morgens opstaan
Ons uitzicht vanuit onze hotelkamer in Luoshui (aan het Luku Lake) als we 's morgens opstaan

Terwijl Jacob bezig is staat Gabrielle ook op en zij begint wat kleren te wassen. Het is inmiddels 10.00 uur geweest als we onze hotelkamer verlaten. We zijn ruim te laat voor het ontbijt in het hotel dat tot 9.00 uur geserveerd wordt. We willen naar een café waar volgens onze Lonely Planet lekkere koffie is. We checken even of Ben & Carla op hun kamer zijn en waarachtig dat is zo. Zij gaan graag mee dus gaan we met zijn vieren op stap.

De heerlijk rustige boulevard van Luoshui
De heerlijk rustige boulevard van Luoshui

We volgen de aanwijzingen die we bij de receptie krijgen en komen zo op de boulevard van Luoshui (Luóshuǐ / 落水), Loushui is het dorpje/ stadje aan het Lugu Lake (Lúgū Hú / 泸沽湖) waar alle toeristen, en wij dus ook, komen. We lopen een stuk over de boulevard, die we erg aardig en rustig vinden, en komen zo bij Husi Teahouse. Daar hebben ze zelfs een terras aan het water (en onder de bomen). We strijken hier neer om pas na 15.00 uur te vertrekken.
In tussentijd ontbijten we, genieten we van het uitzicht, kletsen we wat, lopen we een keer een stukje over de boulevard en checken we via het draadloze netwerk van Husi Teahouse onze e-mail. We vermaken ons prima op deze rustdag. Wel zijn we een beetje bang te verbranden. Iedereen is flink aan het vervellen van de verbrandingen op onze eerste dag in Lijiang (Lìjiāng / 丽江) en gisteren heeft de paar uur zon die we toen hadden hier en daar alweer wat verbrand.
Tegen 13.00 uur komen ook onze gidsen, (Li en Caroline) langs en zij strijken bij ons neer. Li wil onze lunch betalen maar wij vinden het nog wat vroeg voor de lunch dus wacht hij een uurtje. Ondertussen hebben Ben & Carla een gesprekje met de eigenaar van de toko waardoor er vanaf vandaag ook "beach chairs" op het bord staat waar dit in het Chinees al op stond.
Tegen de tijd dat we gaan eten begint het te waaien en besluiten we naar binnen te gaan. Daar is het wel wat frisjes, maar genieten we toch van de gerechten die Ben samen met Li heeft uitgezocht. Nadat alles op is vertrekken we.

Het Luku Lake
Het Luku Lake

Ben & Carla gaan naar het Mosu Folk Custom Museum (Mósú Mínzú Bówùguǎn / 摩俗民族博物馆). Gabrielle gaat een broek uit het hotel halen om die bij de kleermaker die we langs de boulevard hebben gezien te laten repareren en Jacob gaat naar het hotel om nog een poosje te typen en de ruim 800 foto's die we inmiddels met zijn allen gemaakt hebben te organiseren en te back-uppen.
Terwijl iedereen zo bezig is verandert niet alleen het weer, het begint zachtjes te regenen, maar ook het beeld van de stad. De bussen uit Lijiang (= zeven uur rijden) beginnen te arriveren. Zo was er om 15.00 uur maar één bootje op het meer, maar om 16.00 uur zijn er een stuk of tien bootjes met toeristen op het meer te zien.

Terwijl wij vandaag lekker uitrusten zijn er anderen die hard moeten werken
Terwijl wij vandaag lekker uitrusten zijn er anderen die hard moeten werken

Tegen 19.30 uur gaan we met zijn allen, dus inclusief Li en Caroline, eten in hetzelfde restaurant als gisterenavond. Dan horen we ook dat Ben & Carla wel naar het Mosu Folk Custom Museum gelopen zijn maar vervolgens vonden dat het er toch wel heel klein en gewoon uitzag en dus zijn ze niet naar binnen gegaan. Voordat ze vervolgens naar het hotel gingen om nog meer van deze rustdag te genieten, zijn ze bij een lokale kapper langs geweest waar Ben zich uitgebreid heeft laten scheren.
Het eten vinden we deze keer een stuk minder dan normaal, het is wat vettig en zo. Desondanks eten we ons buikje vol waarna we terug gaan naar het Husi Teahouse waar we onder het genot van een bakkie koffie de foto's van de afgelopen dagen bekijken. Op de heenweg nemen we de door Gabrielle ontdekte binnendoor weg. Er schijnt een verharde en een onverharde variant te zijn. Vanwege de regen kiezen wij voor de verharde variant. We doen dit zonder zaklamp en dat gaat maar net, want het is erg donker. Op de terugweg lopen Gabrielle en Carla, die iets eerder weg gaan, via dezelfde weg terug. Jacob en Ben vinden het even later te donker en nemen dezelfde (verlichte) route als vanochtend.

Rond 22.00 uur is iedereen weer in het hotel en gaan we slapen, het laatste stukje van deze heerlijke rustdag.