Dag 8: Vertrek vanuit Zhongdian (Shangri-La), naar Louji
Inmiddels weten we dat we vanmiddag rond 13.00 uur zullen beginnen aan een 11-daagse trektocht. Dus vanochtend hebben we vrij waardoor we relatief laat opstaan en "pas" om even na 8.30 uur ons hotel verlaten voor het ontbijt. We willen weer naar The Compass, maar dat blijkt nog dicht te zitten, dus gaan we naar Fragrant Valley Coffee dat net open is en waar men bezig is de vloeren te zwabberen. Hier hebben we een heerlijk ontbijt.

Straatnaamborden in Zhongdian (Shangri-La) bevatten de straatnaam in twee talen (drie schrijfwijzes)
Straatnaamborden in Zhongdian (Shangri-La) bevatten de straatnaam in twee talen (drie schrijfwijzes)
Vervolgens splitsen we. Jacob gaat naar de kachel van The Compass om dit verslag te typen. Ben & Carla gaan wat shoppen, ze zoeken onder andere een dagtocht rugzakje voor de komende trekking en Gabrielle gaat ook nog wat shoppen zij zoekt onder andere een extra rol wc-papier voor de komende dagen. Rond 11.30 uur is iedereen weer in het hotel om onze spullen te pakken en uit te checken.
Vervolgens gaan we met z'n allen naar Noah Café waar we om 13.00 uur hebben afgesproken met iemand van Eco Tours China. Maar voordat het zover is eten we eerst op ons gemak onze lunch waarna het grote wachten begint. Tegen 13.30 uur besluiten we te bellen om te checken of alles goed gaat. Dan blijkt dat het nog meer dan een half uur duurt voordat onze gids er zal zijn. Ze zijn vanochtend uit Lijiang (Lìjiāng / 丽江) vertrokken en wisten niet van de wegomlegging waar wij ook last van hadden toen we naar de Tiger Leaping Gorge gingen.

Even na 14.00 uur meldt de baas van Eco Tours China zich even om te zeggen dat men gearriveerd is en dat onze gidsen zo komen. Een half uurtje later is iedereen er. We krijgen twee gidsen mee. De ene (Li) is de broer van de baas, maar die spreekt geen Engels en de andere (Caroline) wel. Hoe het allemaal precies zit weten we niet, maar op het moment dat we gaan wandelen komt er nog een lokale gids bij die voor de paarden zal zorgen en de weg weet, dus het zal allemaal wel goed komen.
Vervolgens regelen we de betaling, 36.000 RMB voor 11 dagen voor 4 personen inclusief alles. We spreken af dat we de laatste 4.000 RMB na afloop van de tocht in Lijiang zullen betalen, als we tevreden zijn. We hebben gisteren 6.000 RMB gestort dus vandaag gaan er 260 briefjes van 100 RMB over tafel. Vervolgens vragen we de baas of hij ook onze vliegtickets voor Chengdu kan regelen en dat kan hij, dus ook dat regelen we voordat we vertrekken. Ondertussen blijkt dat onze gidsen nog moeten eten wat zij ter plekke doen.

De weg door Potatso National Park
De weg door Potatso National Park

Uiteindelijk is het rond 15.45 uur voordat we (eindelijk) vertrekken. We zitten in een redelijk busje met Li onze oppergids, Caroline onze gids/tolk, een chauffeur en nog een man. De chauffeur heeft er duidelijk zin in. Maar na ruim een uur wordt het allemaal anders.
We gaan van de mooie asfaltweg af een redelijk vlakke onverharde weg op. Deze volgen we en na weer een uur wordt dit een soort kasseienweg. Op het moment dat deze kasseien overgaan in asfalt duurt het nog een minuut en dan zijn we in Luoji (Luòjí / 洛吉), onze eindbestemming voor deze dag. Het is inmiddels 18.30 uur.
De weg die we gereden hebben ging eerst over de hoogvlakte van Zhongdian (Zhōngdiān / 中甸) / Shangri-La (Xiānggélǐlā / 香格里拉). Daar zagen we onze laatste huizen van aangestampte aarde. Vervolgens reden we door het Potatso National Park en ondertussen gingen we zo'n 500 meter omhoog. Zo'n beetje het hele stuk dat we over de onverharde weg reden gingen we naar beneden. Hierbij hadden we enorm mooie uitzichten op enkele kloven en bergen. Uiteindelijk komen we in het kleine dorpje Luoji op ruim 2.100 meter waar zowaar wat nieuwbouw staat.

De onverharde weg richting Louji
De onverharde weg richting Louji

In Luoji genieten we niet alleen van het uitzicht, de omgeving en de ambiance, maar vooral ook van het weer. Het is droog en 10 graden warmer dan in Zhongdian. Dus vanavond geen lange onderboeken meer om warm te blijven.

Nadat de gidsen wat gezocht hebben blijkt dat we juist in de nieuwbouw gaan slapen, perfect. Nadat we wat rondgekeken hebben gaan we eten. Wij worden hierbij in een aparte kamer geplaatst en tot onze verbazing komt onze vrouwelijke gids, Caroline, na een tijdje, maar voordat het eerste gerecht is geserveerd, bij ons zitten. Dit is op zich wel geinig. Zo horen wij dat ze nog studeert en ondertussen ook stadsgids is in Lijiang. Verder heeft ze wel de Tiger Leaping Gorge gelopen maar heeft ze niet zoveel vertrouwen in deze tocht. Ze vindt het allemaal ver lopen en praat over slapen in het bos en dorpjes waar we geen fatsoenlijk eten zouden krijgen. Toch prettig wanneer je gids zoveel vertrouwen uitstraalt.

Dit is zo'n beetje heel Louji, in dat nieuwe pand in het midden van de foto sliepen wij
Dit is zo'n beetje heel Louji, in dat nieuwe pand in het midden van de foto sliepen wij

Tegen 21.00 uur zijn we uitgegeten, het was overigens best lekker, en gaan we naar onze kamer. Daar rommelen we wat en tegen 22.00 uur gaan we slapen. We verwachten dat we morgen rond 7.30 uur ontbijt hebben en daarna een lange dag gaan wandelen, maar zeker weten doen we dit niet . . .