Conclusies / tips
Eind februari 2009 zijn we negen dagen op (wandel)vakantie geweest naar Xishuanbanna, in het zuiden van Yunnan / China. Voor een overzicht van wat we deze (wandel)vakantie zoal gedaan hebben kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze (wandel)vakantie inclusief enkele tips.

Het wandelen

Vergeleken met onze wandelvakantie in het noorden van Yunnan was het wandelen deze vakantie een eitje. Op basis van de aanbiedingen die we kregen en wat we in Jinghong gezien hebben durven we wel te stellen dat de meeste tochten in Xishuangbanna twee of drie dagen (één of twee nachten) duren. Langer is echt een uitzondering.
De omgeving is mooi, maar verwacht niet al te veel bos. Het meeste bos in Xishuangbanna is inmiddels gekapt en vervangen door bananen- en rubberbomen of theestruiken. Veel tropisch regenwoud is er niet (meer).
De meeste gidsen lijken het wandelen te combineren met het bezoeken van dorpjes lokale minderheden. We hebben de indruk dat het wandelen vaak het middel is om in deze dorpjes te komen en geen doel op zich. Dit heeft wel als voordeel dat er ook heel eenvoudige tweedaagse tochten worden aangeboden voor mensen met weinig of geen wandelervaring.
Al met al is Xishuangbanna wel een leuk gebied om te wandelen, maar wanneer je vooral voor het wandelen komt zal je even wat meer tijd moet steken in het met je gids bespreken van de route en jouw wensen. Hierbij hebben wij de indruk dat hoe verder je van Jinghong komt hoe leuker het terrein is.

Op basis van de gegevens uit onze gps hebben we onderstaande grafiek met de hoogteverschillen van de door ons gelopen wandelingen gemaakt. Mocht je de onderliggende gegevens willen bekijken, dan kan je deze excel-sheet met datapunten downloaden.
Voor een Google Maps kaartje met daarop de liggen van de door ons gelopen wandelingen verwijzen we naar de inleidende pagina bij deze vakantie. Daar vind je ook een link naar een kml-bestand dat je kunt downloaden waarna je de route in Google Earth kunt bekijken en / of uploaden naar je eigen gps.

Grafiek met de hoogteverschillen van onze wandelingen in Xishuangbanna
Grafiek met de hoogteverschillen van onze wandelingen in Xishuangbanna

Hotels en eten

Hotels in Xishuangbanna zijn echt belachelijk goedkoop. We hebben vijf verschillende hotelkamers gehad waarbij de duurste 120 RMB en de goedkoopste 30 RMB was. De kamers zijn schoon en de bedden hard, maar verder prima. Verwacht verder geen luxe al hadden de meeste kamers wel een airco en een tv.
Slapen in een lokaal dorpje is zeker aan te raden, maar je moet er wel van houden. Zo vonden we op internet dit verhaal van iemand die het duidelijk niet kan waarderen. Tja, het is heel basic en soms is het niet comfortabel, geen goede stoel, een hard bed, dekens die barsten van het stof, de stank van de waterbuffel waar je wakker van wordt, de rook van het vuur waar op gekookt wordt die constant in de ruimte hangt waar je slaapt, het lawaai van de hanen 's morgens, etc. Hier staat tegenover dat je zo echt meemaakt hoe de lokale mensen leven en proeft wat ze eten. Als je dit mee wilt maken is slapen in een lokaal dorpje zeker aan te bevelen. Voor een wat comfortabeler ervaring kan je trouwens in het Dai Minority Park in Ganlanba gaan slapen.

Ten aanzien van het eten, Jinghong is de enige plek waar je enkele op westerse toeristen georiënteerde restaurants hebt. Voor de rest is het allemaal (3x per dag) Chinees waarbij je vaak geen menukaart zult aantreffen en zelf in de keuken moet aanwijzen wat je wilt eten.
Ga je op een lokale wandeltocht dan is de kans reëel dat je allerlei lokale specialiteiten te eten krijgt. Deze kunnen variëren van verschillende soorten bloemen of blaadjes van bomen tot hond en slakken.

Het reizen

Reizen in Xishuangbanna is erg overzichtelijk. Er rijden geen treinen en vrijwel iedereen komt binnen met het vliegtuig vanuit Kunming. In Jinghong rijden veel taxi's, in de andere plaatsen waar we geweest zijn komt men niet verder dan driewielers die graag passagiers vervoeren. Voor de rest ben je aangewezen op bussen, die afhankelijk van de route meerdere keren per uur of enkele keren per dag rijden.
Een aandachtspunt hierbij is dat er in Xishuangbanna de laatste jaren en op dit moment behoorlijk aan de weg gewerkt wordt. Aan de ene kant kan dit voor behoorlijk oponthoud zorgen, maar als men klaar zal dit diverse reistijden flink verkorten waardoor de aantrekkelijke uithoeken van het gebied eenvoudiger te bereiken worden.

De attracties

Voordat we gingen vroeg iemand wat er te zien was in Xishuanbanna, eigenlijk niets zeiden we, en dat klopt eigenlijk wel. Er is niet één afzonderlijk ding waarvoor je volgens ons naar Xishuangbanna zou moeten. Er zijn echter wel een aantal dingen die met zijn allen maken dat het een leuk gebied is om, vooral in de winter, naar toe te gaan. Zo is het er warm op het moment dat het in de rest van China koud is. Je kunt er heel aardig wandelen en er leven behoorlijk wat minderheden allemaal met hun eigen klederdracht. Verder kan je er nog echt kleine lokale dorpjes bezoeken, en er slapen, waarbij je echt ervaart hoe deze mensen leven.
Ten aanzien van de diverse parken etc. die je in en rond Jinghong hebt is onze mening dat wanneer je al een paar dagen bent wezen wandelen ze niet heel veel meer toevoegen. Mocht je nog een paar dagen over hebben dan is het wel leuk, maar kom je er niet dan mis je niet veel.
Wanneer je wandelen in combinatie met een overnachting in een lokaal dorp niet ziet zitten dan is het Dia Minority Park in Ganlanba echt iets om naar toe te gaan. Voor de rest zou je dit dan het beste kunnen combineren met wat andere dingetjes en dat bijvoorbeeld via het Mei Mei Café kunnen regelen. Dan krijg je een Engelssprekende gids mee en hoef je je verder niet druk te maken.

Reisbureautjes / gidsen

Reisbureautjes en gidsen zijn hier eigenlijk van hetzelfde soort als alle reisbureautje en gidsen in China, alles kan en niets kan. Als je het vraagt kan alles, maar wanneer je onderweg bent blijkt de reis toch net iets anders dan je had verwacht. De beste oplossing hiervoor bestaat uit twee onderdelen, een standaard pakket uitzoeken waarvan je vermoed dat het degene is die het meest lijkt op wat je wilt en je er vervolgens bij neerleggen dat het anders gaat. Tenzij je natuurlijk heel goed Chinees spreekt en veel tijd en energie in eindeloze discussies met je gids wilt steken.
Overigens is het wel verstandig om te laten merken wat je ergens van vindt want toen wij zeiden dat we voor die dag wel genoeg thee hadden gedronken kregen we de volgende dag helemaal geen thee meer omdat onze gids dacht dat we geen thee meer wilde hebben. Vooral als het om eten en drinken gaat zijn ze vaak bereid om goed te luisteren naar de wensen van hun klanten.
Achteraf zijn we redelijk tevreden over onze keuze voor www.ecotourchina.com. Maar als we alles geweten hadden dan kan het best zijn dat we eerst een vrije dag in Jinghong hadden gepland om in die dag een tocht via het Mei Mei Café te regelen. Maar ja, het nadeel van op het laatste moment iets regelen is wel dat je het volle pond betaalt en dat je maar moet afwachten of er een gids beschikbaar is.

Het weer

Het weer in Xishuanbanna hangt nogal af van de periode dat je gaat en de plek waar je bent. Zo ligt Jinghong op ongeveer 550 meter en Xiding op ongeveer 1.800 meter wat ongeveer 10° C scheelt. Dit merkten we niet alleen overdag, in Xiding was 's middags aangenaam en in Jinghong echt heet, maar vooral ook 's morgens. De regio kent namelijk een enorm verschil in dag en nacht temperatuur. Zelfs in Jinghong heb je in februari 's morgens om 8.00 uur graag een jas of trui en een lange broek aan.
Wat een beetje tegenviel was het zicht dat we hadden. Alle dagen was er behoorlijk wat of heel veel mist waardoor je niet heel veel van de omgeving kon zien. Het was echter wel alle dagen droog. We vermoeden dat het mooiste seizoen om te gaan, net na het regenseizoen is. Dan is het meestal droog, is alles nog lekker groen, schijnt het niet zo mistig te zijn en zijn sommige wegen nog niet zo vreselijk stoffig.

Malaria

We hebben hier geen uitgebreide informatie over, maar op basis van wat wij wisten hebben wij geen preventieve medicijnen geslikt. Volgens de reisbureautjes en gidsen die we hierover gehoord hebben komt in Xishuanbanna geen malaria voor.
Wat zonder meer waar is, is dat we niet veel muggen gezien hebben. Dit kan in het regenseizoen, of aan het eind daarvan, natuurlijk best anders zijn. We hebben overigens ook nergens klamboes gezien, maar wel diverse hotels met elektrische apparaatjes die een niet zo gezond goedje verspreiden dat muggen verjaagd.

Algemene indruk

Vooral het heerlijke weer maakte dit tot een heerlijke vakantie. Het wandelen was iets te eenvoudig maar de dorpjes waar we doorkwamen en sliepen waren erg leuk. Voor de rest heeft Xishuanbanna wat ons betreft niet zo veel te bieden.