Wandelen in Xishuangbanna, Yunnan (Jinghong en omgeving)
Dit is de zeventiende en wellicht onze laatste vakantie in China. Het is eind februari 2009 als we op vakantie gaan en we weten inmiddels dat we over een maand zullen verhuizen van Peking (Běijīng / 北京) naar Mexico Stad. Gelukkig vonden we nog een vrije week waarin we op vakantie naar Xishuangbanna (Xīshuāngbǎnnà / 西双版纳) konden. De afgelopen jaren hadden we al regelmatig (vage) plannen om naar Xishuangbanna te gaan, maar het is er tot nu toe nooit van gekomen.
We waren liever drie weken gegaan, maar die tijd hebben we helaas niet. Als we meer tijd hadden gehad zouden we waarschijnlijk ook naar Ruili (Ruìlì / 瑞丽) en Baoshan (Bǎoshān / 保山) en omgeving zijn gegaan. Dat zit er nu niet in.

Omdat we zo weinig tijd hebben, hebben we deze keer wat meer tijd gestoken in het vooraf plannen van de reis. We hebben bij zeven websites gevraagd naar informatie over meerdaagse wandelingen in Xishuangbanna. De resultaten waren erg wisselend.
De mensen van www.navo-tour.com wilden alleen gedetailleerde informatie geven als we eerst de reis boekten en aanbetaalden. Die vielen dus meteen af. De aanbieding van www.forest-cafe.org was het goedkoopst, 200 - 250 RMB per persoon per dag. Maar ja, veel informatie konden ze ons niet geven en het was ook onduidelijk of ze uiteindelijk überhaupt een gids hadden. Dus ook zij vielen af.
De derde die reageerde was www.bannacits.com en die kwamen met een redelijk programma van drie dagen voor 4.200 RMB. Zij hadden echter nogal een raar verhaal over het eten. De lunch zat niet op alle dagen in het pakket.
Daarom kozen we uiteindelijk voor www.ecotourchina.com. Met deze mensen hebben we ook onze 10-daagse trekking door het noorden van Yunnan gemaakt. Hun eerste aanbieding was 7.800 RMB voor vijf dagen, daarmee waren zij veruit de duurste. Zij waren echter wel de enigen die ons konden vertellen hoeveel kilometer we per dag we zouden lopen en in welke dorpjes we zouden starten en eindigen. Wat de doorslag gaf was dat ze ons bod om deze reis voor 5.000 RMB te doen zonder meer accepteerden.
Van de resterende drie websites hebben we geen enkele reactie ontvangen.

Wat ons trouwens opviel was dat de meeste aanbiedingen twee of hooguit drie dagen wandelen bevatten. Het lijkt er dus op dat een flinke meerdaagse trektocht zoals we die vorig jaar april in het noorden van Yunnan (Yúnnán / 云南) hebben gemaakt in Xishuangbanna veel lastiger te maken is. De vijfdaagse tocht die we nu geboekt hebben bevat vier dagen wandelen en een verplaatsing met een auto. Het zijn dus eigenlijk twee aan elkaar gekoppelde wandelingen van twee dagen.

Nadat we op de donderdagavond voor ons vertrek, op zaterdag, de keuze hadden gemaakt en ons bod op vrijdagochtend werd geaccepteerd, moesten we eerst nog 1.500 RMB aanbetalen voordat we helemaal klaar waren. Dat aanbetalen was nog wel even wat gedoe omdat dit in Peking alleen bij de Bank of China kon en dan moet je wel je paspoort meenemen. Daarnaast kostte deze transactie 15 RMB.

Als we op zaterdag 21 februari 2009 vertrekken hebben we voor zondag tot en met donderdag een vijfdaagse reis, met vier dagen wandelen, geboekt. Daarna hebben we nog twee dagen om wat dingen in de omgeving van Jinghong (Jǐnghóng / 景洪) te bekijken.
Op zondag 1 maart 2009 moeten we weer terug en voor de verandering hebben we de tickets voor deze vlucht ook al gekocht. In verband met de beschikbare tickets, de prijzen ervan en het feit dat er geen rechtstreekse vluchten van Peking naar Jinghong zijn, vliegen we op de heenweg met Air China via Chengdu (Chéngdū / 成都) en op de terugweg met China Eastern via Kunming (Kūnmíng / 昆明).

Uiteindelijk hebben we tijdens deze vakantie het volgende gedaan: