Conclusies / tips
In augustus 2007 zijn we drie weken op vakantie geweest naar Xinjiang, het westen van China, daar hebben we onder andere Ürümqi, Turpan, Kuqa en Kashgar bezocht. Voor een uitgebreider overzicht van wat we deze vakantie zoal gedaan hebben kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

Het reizen

Reizen in China is meestal prima te doen. Er rijden overal openbare bussen, de treinen zijn goed en er zijn overal reisbureautjes en taxi's die je voor een dagtripje naar een attractie willen brengen. Het enige waar we ons een beetje op verkeken hebben is de beschikbaarheid van kaartjes en de tijdstippen waarop gereisd wordt. Zo moesten we in Ürümqi vier dagen wachten wanneer we een soft-sleeper kaartje voor de trein wilde hebben en verkocht men in Kuqa sowieso alleen hard-seat kaartjes voor de trein.
Over de bussen waar we zelf in gezeten hebben waren we redelijk tot goed tevreden. Ook Jacob (190 cm) had meestal genoeg beenruimte. Overigens kan een bus met een nieuwer, moderner uiterlijk best minder beenruimte hebben dan een wat oudere bus.
Vooraf waren we wellicht nog het meest terughoudend over de Chinese chauffeurs. De bus- en taxichauffeurs waar we langer mee op stap zijn geweest vonden we over het algemeen redelijk tot goed rijden, dus dat viel zeker niet tegen. Vooral de buschauffeurs vonden we netjes rijden en we vonden het tijdens onze tocht naar Kanas Lake opvallend dat er om de twee uur van chauffeur werd gewisseld.

De attracties

Wat ons betreft heeft Xinjiang twee grote attracties, de bergen en de woestijn. Voor sommige mensen zijn de mensen (de minderheden) ook een attracties. Hoe het ook zij, wanneer je naar Kashgar gaat kan je dit allemaal binnen een dagtocht afstand zien. Dus als je weinig tijd heb, ga een dag of drie naar Kashgar en je hebt het allemaal gezien.Wij hebben er bijna drie weken over gedaan. Hierdoor hebben we verschillende bergen en verschillende woestijnlandschappen kunnen zien.
Voor de rest zijn er de kleinere attracties zoals de oude steden, de verschillende buddha grotten, etc. Over het algemeen zijn deze attracties aardig maar wij hebben geen echte must-see gezien. Ze geven wel een goed beeld van de geschiedenis van dit deel van China.

Voor ons is wandelen een speciale attractie en op zich kan dit heel goed in Xinjiang. Je kunt gewoon aan de ene kant van de woestijn beginnen en doorlopen tot je geen zin meer hebt of er letterlijk dood bij neervalt.
Wanneer je wat gestructureerder wilt wandelen is het Xinjiang wat ons betreft net als in de rest van China, vooral goed zoeken en soms zit het mee en soms zit het tegen. Rond de drie meren die wij bezocht hebben, Kanas Lake, Heavenly Lake en Karakul Lake, kan je redelijk tot goed wandelen. Alleen het vinden van het juiste pad is een probleem. Bij Kanas Lake, waar we met een groep waren, hebben we weinig energie gestoken in het uitzoeken van de mogelijkheden. Bij Heavenly Lake kan je zeker leuk wandelen, maar zorg dan wel dat je niet zoals wij maar twee halve dagen hebt. Wanneer je een hele dag hebt kan je wat uitgebreider door de bergen dwalen. Dankzij de kaart (1:100.000, uitgegeven door het Lanzhou Institute of Glaciology and Geocryology) die er van het gebied rond Karakul Lake is (van, is dit het meer waar het het eenvoudigst om lekker te wandelen. Het nadeel is echter dat dit meer op ruim 3.600 meter hoogte ligt waardoor er een aanzienlijke kans is op, symptomen van, hoogteziekte en een afnemende conditie waardoor het lastig is om er even twee of drie dagen naar toe te gaan en er dan een paar forse wandelingen te maken.

Hotels en eten

Over het algemeen hadden we niet de hele goedkope hotels en binnen die hotels niet de goedkoopste kamer. Op het Tianshan Virtuous Country Hotel in Ürümqi na betaalden we telkens tussen de 200 en 300 RMB per kamer per nacht.
De hotels die wij hadden waren over het algemeen prima. Op het Tianshan Virtuous Country Hotel in Ürümqi na hadden ze allemaal bedden die zo zacht waren als een paar planken met een paar dekens erover. Gelukkig waren we hierop voorbereid en met onze campingmatjes (self-inflatabels) onder het laken konden we overal prima slapen.
Ook ten aanzien van de geluidsisolatie waren alle hotels ongeveer hetzelfde, slecht. Gelukkig was er zelden lang veel herrie en anders konden we altijd nog terug vallen op onze oordopjes. Die overigens ook erg handig zijn in een yurt met snurkende Franse gasten.
Verder hadden we één keer tijdelijk geen stroom en één hotel met kakkerlakken in de badkamer. Ook hadden we één keer dat het beoogde hotel vol zat.
Wat erg meeviel was dat de meeste hotels een (trage) internet aansluiting op de hotelkamer hadden. Wat ook meeviel was dat in vrijwel ieder hotel wel iemand was die een beetje tot goed Engels sprak.
Geen enkel hotel had een echt westers ontbijt. Gelukkig hebben we zowel in Ürümqi als in Kuqa als in Kashgar een bakker gevonden zodat we altijd iets van brood konden eten. Verder is het natuurlijk heerlijk om een keer pannenkoeken of wentelteefjes in John's information service & café on the silk road in Turpan of Kashgar te eten.

Het weer

Het weer in Xinjiang is eigenlijk een regelrechte ramp. In augustus kan je in Turpan overdag niet naar buiten omdat het te warm is en bij het Karakul Lake kan je als de zon niet schijnt of als het waait niet naar buiten omdat het te koud is. We hebben nachten gehad dat we zonder enige deken of laken nog enorm lagen te zweten en we toch hebben we ook de lange onderbroek en de handschoenen die we bij ons hadden aangehad.
Overigens hebben we vrijwel geen regen gehad en de meeste plaatsen in Xinjiang zien er uit alsof dat dit niet bijzonder is.

Algemene indruk

We vonden dit een erg leuke vakantie. De natuur en de landschappen in Xinjiang zijn erg de moeite waard. Wij zijn blij dat we er bijna drie weken over gedaan hebben en vonden Ürümqi een zeer aangename stad om te zijn, ook al is er weinig te zien. Kuqa is wat ons betreft de verrassing van deze vakantie, we vinden het een soort klein Kashgar en daardoor wat relaxter.
Wanneer je weinig tijd heb kan je met een bezoek aan Kashgar inclusief een dagtrip naar de bergen en een andere dagtrip naar de woestijn een aardige indruk krijgen van Xinjiang.