Dag 9: Voor de derde keer naar Ürümqi
Na een heerlijke nachtrust worden we even na 8.00 uur wakker. We douchen al kost dit Jacob nog wel wat moeite. Hij krijgt geen warm water, maar ja, dan moet je de kraan ook de andere kant op draaien en vervolgens drie minuten wachten, dan wordt het wel warm.
We pakken alles in, checken uit en lopen naar John's. Afgelopen zaterdag hebben we namelijk gezien dat ze hier een vrij uitgebreide ontbijtkaart hebben en die willen we wel eens proberen. We bestellen wat koffie, yoghurt, pannenkoeken, wentelteefjes en vruchtensap, lekker lekker. Het is overigens wel duidelijk dat deze plek in de Lonely Planet staat. Er zijn vijf tafels bezet en alleen het personeel is Chinees.

Na dit ontbijt lopen we naar het busstation. Alles ligt gelukkig redelijk dicht bij elkaar, anders zou het echt te warm zijn om te lopen. Rond het busstation is het duidelijk drukker met kraampjes, stalletjes, etc. dan in de buurt van ons hotel.
Voordat we onze kaartjes kopen proberen we nog even een pinautomaat naast het busstation, en waarachtig, hij doet het. Vervolgens kopen we onze kaartjes, wachten we 20 minuten en om 11.20 uur vertrekt onze bus naar Ürümqi. Ook deze keer verloopt de reis weer voorspoedig en rond 14.00 uur komen we aan op het busstation in Ürümqi.

Het Karez syteem in Turpan in actie, of gaat deze foto over iets anders ?
Het Karez syteem in Turpan in actie, of gaat deze foto over iets anders ?

We nemen een taxi naar het Bogeda Hotel (Bógédá Bīnguǎn / 博格达宾馆). Helaas kunnen we daar niet slapen. Er is een of andere bijeenkomst van de overheid en dus mogen er geen andere gasten het hotel in. Dus gaan we maar naar het reisbureautje bij het hek van dit hotel. Deze keer gaan we niet naar het kanoortje rechts, maar gaan we naar CYTS dat links zit. Daar bespreken we de optie voor de trein naar Kuqa en de mogelijkheden voor een tweedaagse trip naar Heavenly Lake.
Uiteindelijk boeken we voor 420 RMB de heen- en terugreis naar Heavenly Lake inclusief een toegangskaartje voor het park. Zelf zullen we de bus in het park en de overnachting in een yurt en het bijbehorende eten moeten betalen. Wel zullen ze regelen dat we bij de ingang worden opgehaald door een Engels sprekende Kazak die ons naar een yurt zal brengen. Die yurt kost inclusief drie of vier maaltijden 50 RMB per persoon.
Ook zal men hun best doen om kaartjes te regelen voor de trein die over twee dagen om even na 22.00 uur zal vertrekken uit Ürümqi naar Kuqa. Het schijnt alleen zo te zijn dat voor die trein de soft en hard sleepers zijn uitverkocht en dus bestaat er een kans dat we op een hard seat terecht komen. Dat wordt dan 14 uur afzien.

Langs de snelweg Ürümqi - Turpan staat een enorm windmolenpark
Langs de snelweg Ürümqi - Turpan staat een enorm windmolenpark

Nadat we dit geregeld hebben gaan we naar het Tianshan Virtuous Country Hotel waar we twee dagen geleden ook geslapen hebben. Deze keer krijgen we een kamer die 100 RMB goedkoper (458 RMB per nacht) is. De kamer is alleen een beetje kleiner dus wij vinden het prima.
Een minpuntje is echter de internet verbinding. De vorige keer was dat binnen vijf minuten geregeld. Nu beweren de meisjes aan de balie dat ze helemaal geen netwerkkabel hebben. En zonder kabel geen internet. Maar ja, wij weten beter. Dus nadat we duidelijk gemaakt hebben dat we er twee dagen geleden ook waren en dat ze toen wel een kabel hadden, begint er toch iets te dagen.
Vervolgens komen ze eerst met een telefoonkabel aanzetten. Daarna komt er een mannetje kijken en vervolgens komt er toch een netwerkkabel. Iedereen weer tevreden.

Het is 19.30 uur geweest als we eindelijk onze hotelkamer weer verlaten. Eerste doen we boodschappen (drinken, een beetje brood, wat koekjes en wat beleg) voor de komende twee dagen. Vervolgens gaan we eten in een restaurant tegenover ons eerste hotel. We hadden dit al eerder willen proberen maar het kwam er nooit van.
Als we het nog eens goed bekijken beginnen we toch wat te twijfelen, het ziet er toch wel raar uit. Maar ja, laten we het maar proberen. Men heeft een Engelse kaart waar echt van alles en nog wat op staat. Het eten smaakt prima maar is soms wel een beetje raar. Zo hebben wij een bananen salade die wij gewoon een vers fruit salade zouden noemen. Verder heeft men spaghetti met tomatensaus, maar dat lijkt ons gewoon niets.
Als we afrekenen lijkt het totaal bedrag ons wat hoog. Maar ja, we betalen toch maar. Dan besluiten we dat het toch wel erg veel is en vragen we of we de menukaart mogen hebben. Dat kan, maar we krijgen hem niet, want voor die tijd komt men al naar ons toe met het verhaal dat men een fout heeft gemaakt, we krijgen 25% van ons geld terug. Na dit akkefietje gaan we terug naar ons hotel, lekker slapen.