Conclusies / tips
Begin oktober 2006 zijn we twee weken met de auto op vakantie geweest naar onder andere Pingyao, Luoyang, Xian, Yanan en Wutaishan. Voor een uitgebreider overzicht van wat we deze vakantie zoal gedaan hebben kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

Het reizen

In het totaal hebben we in 14 dagen bijna 3.800 kilometer met onze auto gereden. Hierdoor hebben we erg veel tijd in onze auto gezeten. Achteraf zijn we blij dat we met de auto zijn gegaan. Overal waar we geweest zijn kan je ook met de trein en de bus komen. Met de auto ben je echter veel flexibeler en stop je makkelijker langs de weg om een foto te maken.
Hier staat tegenover dat wanneer je alleen naar Xian of Pingyao wilt je volgens ons veel beter met de (nacht)trein kunt gaan. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe.
De wegen zijn ons over het algemeen meegevallen. De snelwegen zijn prima, het verkeer op de snelwegen (vooral veel vrachtwagens) maakt echter wel dat je goed moet opletten. Wanneer je op regionale wegen komt wordt de reistijd onvoorspelbaar. De wegen kunnen heel goed maar ook erg slecht zijn en verder weet je nooit hoe druk het zal zijn.
Tot slot rijden in het donker doe je niet voor de lol. Het zicht is vaak slecht doordat je verblind wordt door tegenliggers. Samen met het feit dat er veel slecht of onverlichte weggebruikers zijn, maakt dit de kans op een ongeluk veel groter dan overdag. De meeste vrachtwagens hebben voor voldoende licht maar achter niet veel meer dan de gemiddelde Nederlandse fietser.
Een bijzonder aandachtspunt wanneer je met eigen vervoer reist zijn de kaarten. Ongeveer 95% van alle wegwijsborden zijn zowel in Chinese karakter als in het Pinyin. Van alle overige verkeersborden bevat slechts een enkel bord Pinyin. Wij hebben gemerkt dat een kaart met Chinese karakters het handigst is. Hierbij is het echter heel erg handig wanneer je van een aantal belangrijke plaatsen het Pinyin bij de karakters schrijft zodat je zelf ook weet waar je bent. Voor de rest geldt dat de kaarten die wij hadden behoorlijk maar niet 100% betrouwbaar zijn.

De attracties

Bijna overal waar we zijn geweest was men bezig om toeristische attracties verder aan te kleden, toegankelijker te maken, te renoveren etc. Het is duidelijk dat het toerisme in China enorm in de lift zit. Het is te verwachten dat het de komende jaren overal veel drukker zal worden.
Wat ons betreft in Pingyao de absolute topper van deze vakantie. Het Terracottaleger was ook erg leuk, de Longmen Caves vielen een beetje tegen. Verder hebben we diverse tempels gezien waarbij het soms mee en soms tegen viel. Ons bezoek aan Wutaishan viel tegen omdat we eigenlijk onvoldoende warme kleren en te weinig geld bij ons hadden. Wij konden er niet pinnen of met een creditcard betalen om zo een beter hotel te betalen. Wandelen kan er prima, maar je moet wel zelf je pad zoeken, iets waar wij niet zo goed in zijn.
Een heel bijzondere attractie waren alle dorpjes etc. die we gezien hebben. Wij vinden dit erg leuk. Ook de twee grote opstoppingen die we op dat moment met zeer gemengde gevoelens beleefden zullen altijd een van de belangrijkste herinneringen aan deze vakantie blijven. Dit soort dingen geven toch een bijzonder inzicht in het "normale" leven in China.

Hotels en eten

Over het algemeen hadden we goede hotels. Het boeken via internet (elong.net en chinohotels.com) is perfect gegaan. Over het algemeen vonden we de bedden wat hard, maar doorvoor hebben wij onze campingmatjes bij ons die we in ons bed leggen. Verder waren vrijwel alle hotels redelijk gehorig waardoor het verstandig is om oordopjes mee te nemen.
Eten is in China geen probleem. Zelfs langs de snelweg kan je eten kopen. Lekker eten is wat anders en erg afhankelijk van je persoonlijke smaak. Voor het bestellen van eten zijn een paar opties als je geen of slecht Chinees spreekt zoals wij. De makkelijkste is door het restaurant lopen en dingen aanwijzen die anderen op tafel hebben staan. Hiernaast maken wij gebruik van de kaarten waarop zowel in het Engels als het Chinees en met een plaatje per kaart één gerecht staat. Overigens hebben we ook een restaurant gehad waar men naar onze Lonely Planet wees zo van, ja wijs daar maar in aan wat je wilt eten.

Algemene indruk

Wij vonden het een erg leuke maar erg vermoeiende vakantie. Leuk zijn alle attracties en alles wat we gezien hebben van het "gewone" Chinese leven. Vermoeiend was het vele autorijden en de taalbarrière die dingen als inchecken in een hotel of het bestellen van eten tot een hele opgaaf kunnen maken. Als we de kans krijgen gaan we zeker nog een keer zo'n reis maken.