Dag 10: Een dagje Yanan
Vandaag gaat de wekker om 7.45 uur. We willen proberen om wat eerder op te staan en wat eerder naar bed te gaan zodat we wat meer van het daglicht kunnen genieten. We ontbijten op onze kamer en om even na 9.30 uur staan we buiten. Tjonge het is fris ! Jacob is blij dat hij vandaag voor de tweede keer deze vakantie zijn afritsbroek en niet zijn korte broek heeft aangetrokken. We trekken snel nog een extra shirt aan.

Ons eerste doel is de Treasure Pagoda (Bǎo Tǎ / 宝塔). Dit omdat we dan de zon in de rug hebben als we over de stad kijken. Achteraf is deze keus nogal discutabel omdat het zicht 's middags veel helderder blijkt te zijn.
De entree voor het park vinden we bijzonder hoog, 41 RMB per persoon. Maar op het bord naast het loket staat in de Engelse vertaling een nog veel hoger bedrag, 41 dollar per persoon. Eigenlijk is dit park een heel gewoon parkje met behoorlijke steile trappen. Halverwege staat een pagode (entree 10 RMB per persoon) waar we deze keer maar eens niet in gaan. Je kunt namelijk ook gewoon nog een stuk verder lopen, of eigenlijk traplopen, en dan kom je bij een gebouwtje dat nog veel hoger ligt dan de top van de pagode.
Dit gebouwtje zit op slot, maar er komen net als wij er zitten uit te rusten van de klim een paar Chinezen aan (met een auto) waarvan er één een sleutel heeft. Waarschijnlijk moet een van de andere Chinezen geïmponeerd worden. Wij kijken even naar binnen en zien een grote trom die we even later ook horen. Verder is er volgens ons niet veel te zien.
Terug gaan we niet via de trappen maar via de weg. Na ongeveer vijf kwartier staan we weer beneden. Wat ons erg opvalt is dat het er allemaal erg nieuw uitziet. We zien ook dat men sommige stukken van de weg nog verder aan het opknappen is. Fijn dat men dit allemaal heeft gedaan voordat wij kwamen. Wij vonden het een leuke wandeling.
Als we later het kaartje aan de achterkant van ons toegangskaartje nog eens goed bekijken zien we trouwens dat we ook nog naar een grot hadden gekund. De volgende keer misschien.

Het park met de Treasure Pagoda en helemaal boven een tempeltje of iets dergelijks
Het park met de Treasure Pagoda en helemaal boven een tempeltje of iets dergelijks

Onze tweede attractie van de dag is het Yangjialing Revolution Headquarters (Yángjiālǐng Gémìng Jiùzhǐ / 杨家岭革命旧址), een attractie die wel in onze Lonely Planet en niet in onze Rough Guide staat. Het ligt een paar kilometer uit het centrum, dus nemen we een taxi om er te komen.
In het Yangjialing Revolution Headquarters zijn een vergaderzaal en wat huizen te zien die de communisten (onder andere Mao Zedong) in de jaren 1938 - 1947 hebben gebruikt. Dit is één van de drie plaatsen in Yanan waar je dit soort gebouwen kunt zien en deze drie plaatsen zijn samen met het bijbehorende museum de grote toeristische attractie van Yanan. De Lange Mars is in de buurt van Yanan geëindigd en Yanan is daarna een aantal jaren de hoofdstad van het communistische gebied in China geweest. De nationalisten (Kuomintang) heersten toen nog over grote delen van China.
De entree is 11 RMB per persoon (als we het ons goed herinneren). In tegenstelling tot wat er in de Lonely Planet staat zijn er wel Engelstalige informatieborden. Hierdoor krijgen we een beeld van wat de gebouwen voorstellen. De gebouwen zijn erg somber van inrichting en sommige zijn grotwoningen. Deze streek is bekend om zijn grotwoningen en in en rond Yanan zijn er op dit moment nog veel in gebruik.
In diverse gebouwen hangen foto's maar de bijschriften daarbij zijn vrijwel altijd alleen in het Chinees, dus daar snappen we niet veel van. Ook hier is men volop bezig om alles op te knappen. Het meeste is gelukkig al klaar waardoor we lekker kunnen rondkijken.

Enkele gebouwen op het terrein van de Yangjialing Revolution Headquarters
Enkele gebouwen op het terrein van de Yangjialing Revolution Headquarters

Het Yanan Revolutionary Museum of wat er nog van over is of wat het worden moet
Het Yanan Revolutionary Museum of wat er nog van over is of wat het worden moet
Binnen drie kwartier zijn we hier uitgekeken. We vinden het nog iets te vroeg voor de lunch en besluiten te voet richting het centrum te lopen om zo bij het Yanan Revolutionary Museum (Yán'ān Gémìng Jìniànguǎn / 延安革命纪念馆) te komen. Het is iets verder dan we dachten, maar goed te lopen. Maar als we aankomen op de plek waar het museum volgens ons moet zijn zien we alleen wat mannen die aan het vegen zijn en een enorm bord. Voor de zekerheid vragen we het aan een Chinees die we zien rondlopen en inderdaad we zijn op de locatie van het Yanan Revolutionary Museum. Dit is vandaag onze derde attractie en ook de derde plaats waar men de zaak aan het opknappen is. Helaas zijn ze hier nog lang niet klaar, sterker nog, ze zijn net klaar met slopen. Alles is weg, alleen de fundering ligt er nog. Wel staat er een bord met hoe het worden moet. De entree is gratis maar dan heb je ook niets.

We zoeken een plekje om te zitten en eten de broodjes en koekjes die we bij ons hebben op. Zo dat was onze lunch. Op naar de vierde attractie. We lopen weer verder richting het centrum en komen bij het Wangjiaping Revolution Headquarters (Wángjiāpíng Gémìng Jiùzhǐ / 王家坪革命旧址). Dit is ongeveer hetzelfde als het Yangjialing Revolution Headquarters. Alleen zien we hier iets minder borden met Engels en is men hier ook aan het opknappen maar iets minder ver gevorderd. We kopen twee kaartjes (16 RMB per stuk) en lopen een rondje. Handig die borden die aangeven hoe je moet lopen. Zeker omdat een deel van het museum aan de andere kant van een klein straatje ligt.
Hier zijn iets meer foto's te zien. Het valt ons echter op dat we sommige foto's al vaker hebben gezien. We vermoeden zelfs dat we een enkele foto vandaag drie keer zien. Maar ja, het ziet er allemaal wel aardig uit en men doet zijn best om de communistische visie op de geschiedenis van China te verkopen. Verder zijn er enkele gebouwen waar we niet in (bij) mogen maar dat komt volgens ons omdat die gebouwen gewoon bewoond worden.
Na een half uur zijn we klaar met het rondje en hebben we voor vandaag wel weer genoeg communisten gezien.

De grote zaal van het Wangjiaping Revolution Headquarters
De grote zaal van het Wangjiaping Revolution Headquarters

We lopen verder richting de Qingliang Shan (Qīngliáng Shān / 清凉山). We kopen weer twee kaartjes (31 RMB per stuk) en lopen de berg op. Volgens het bord bij de ingang zijn er enkele paden en diverse gebouwen. Al vrij snel komen we bij het mooiste gebouw, de Ten Thousand Buddha Cave (Wànfó Dòng / 万佛洞), wat volgens ons gewoon een tempel is, maar wel een hele mooie. Naast de gebruikelijke grote buddha's die deze keer ook erg aardig zijn, bevat deze tempel nog heel veel meer buddha beelden. De hele binnenkant van alle muren is namelijk bedekt met kleine buddha beelden. Dit doet ons denken aan wat we gezien hebben bij de Longmen en de Yungang Caves.

De Ten Thousand Buddha Cave
De Ten Thousand Buddha Cave

Als we verder omhoog lopen wordt het pad een beetje vaag. Maar ja, dat geeft niet. We hebben al gemerkt dat men ook hier aan het opknappen is (ja, alle attracties waar we vandaag geweest zijn is hem aan het opknappen, verbouwen, of herbouwen, het lijkt wel of iemand besloten heeft dat Yanan aantrekkelijk moet worden voor toeristen). Dus een stukje over een onverhard pad daar geven wij niets om.
Dan staan we ineens bij enkele verlaten grotwoningen. Dit biedt ons de kans om eens wat rond te kijken hoe dit soort woningen er nu eigenlijk uit zien. Dit gaat makkelijk omdat men de gevel gesloopt heeft. Jammer alleen dat men al dat afval in de achterbleven ruimtes heeft gegooid. We maken een paar foto's en lopen weer verder.
Dan wordt het toch even lastig, ons pad loopt via een steegje tussen een paar huisjes door en wij denken dat dit niet goed kan zijn. Maar een oude Chinese man die ons ziet lopen stuurt ons toch verder. Als we tussen de huisjes door zijn gelopen zijn we er nog niet. We zoeken nog wat en klimmen over een muur om zo bij een volgend tempeltje en een trap naar beneden te komen. Dit gaat prima totdat we bijna beneden zijn, dan staan we aan de andere kant van een dicht hek waar we op de heenweg ook al voor stonden. Gelukkig is het muurtje naast het hek maar een meter hoog en dus staan we vrij snel weer aan de goede kant van het hek en even later weer op de openbare weg. We vonden het een leuke wandeling (van bijna vijf kwartier) maar vooral vanwege die ene tempel en het stuk dat waarschijnlijk niet de bedoeling was.

Het klooster van Yanan
Het klooster van Yanan
Het is inmiddels even na 15.30 uur en we willen vandaag nog een attractie doen. We hebben gisteren en vandaag al regelmatig iets gezien wat op een enorme tempel lijkt, daar willen we wel eens gaan kijken. Het staat echter in geen van onze boeken beschreven.
Op ons gevoel lopen we een straatje in. Dit is echter wel een erg klein straatje om de toegang tot zo'n groot complex te zijn. Dus nadat we het straatje bekeken hebben willen we terug lopen. Maar dan is er weer een oud mannetje dat zegt dat we verder moeten. Hij loopt zelfs een stuk met ons mee. En inderdaad hij heeft gelijk, wij komen via een flinke klim bij een enorm klooster.
Voor zover wij kunnen oordelen is het een taoïstisch klooster en behoorlijk nieuw, er wordt nog aan gebouwd. We kijken wat rond en vinden de trappen in het complex erg steil. Ondanks dat het nieuw is vinden we met name de tekeningen in de verschillende gebouwen mooi.
Onderweg komen we nog een mannetje tegen dat ons een kaartje wil verkopen. Maar daar trappen we niet in, volgens ons is hij namelijk geen echte kaartjesverkoper. Dus lopen wij gewoon langs hem heen. Maar als we ergens anders vier Chinezen bij een soort gelijk mannetje kaartjes zien kopen doen wij dat toch ook maar. Voor 2 RMB per persoon je geweten sussen is natuurlijk erg goedkoop.
Als we helemaal boven zijn zien we dat je hier ook met de auto kan komen en er nog een derde pad is. Via dit paadje komen we uiteindelijk in hetzelfde straatje als op de heenweg uit. Alleen lopen we nu door een oud (arm) buurtje in plaats van een nieuw aangelegd pad (trap).

Het is bijna 17.00 uur als we weer onderaan de berg (heuvel) staan. We zijn behoorlijk moe en hoeven wat ons betreft dus ook niet veel meer te bekijken. We willen alleen nog wel even boodschappen doen voor morgen. Verder hebben we vandaag twee keer een wasserette voor auto's gezien en de auto is behoorlijk smerig. Dus rijden we nog even naar een wasserette om de auto te laten wassen. Dit doen ze in Yanan zeker niet slechter dan in Peking.
Tegen 18.00 uur is de auto weer schoon en gaan we op zoek naar wat te eten. We zijn erg moe (lui) en rijden een rondje met de auto, we zitten er nu toch in. We zoeken iets van een groot restaurant wat er iets beter uit ziet dan gemiddeld. Helaas, zoiets vinden we niet.
Uiteindelijk brengen we toch de auto naar het hotel en gaan we te voet opzoek naar een restaurant dat we gisteren zagen. Helaas dat vinden we niet en we komen uiteindelijk terecht in een klein restaurantje. Eten bestellen doen we deze keer door rond te lopen en wat dingen bij anderen op tafel aan te wijzen. Het eten is redelijk.

Als we terugkomen in ons hotel doet onze kamersleutel het niet meer. Wij terug naar beneden. De dame achter de balie heeft een heel verhaal waar we niets van snappen. Het enige wat wij steeds zeggen is dat we het niet begrijpen en nog een nacht willen blijven. Uiteindelijk komt het er dan toch uit "money" zegt ze. Dat dachten wij wel. De 400 RMB die we gisteren betaald hebben was volgens ons al wat weinig voor twee nachten slapen en de borg. Dus betalen we nog 200 RMB waarna we onze kamer weer in kunnen.
Uiteindelijk is het 20.30 uur als we op onze hotelkamer komen. We bekijken de foto's van deze dag, lezen en schrijven nog wat en even na 22.30 uur liggen we in bed.