Dag 9: Vertrek uit Xian en aankomst in Yanan
De wekker staat om 9.00 uur maar die horen we niet want om 8.30 uur gaat de telefoon van Gabrielle. Lekker op zondag om 8.30 uur een werk gerelateerd telefoontje en dat terwijl je op vakantie bent. Deze ochtend doen we rustig aan. We kijken wat we komende dagen willen doen, schrijven wat achterstallige verslagen en pakken onze spullen. Gelukkig hoeven we pas om 12.00 uur uit te checken en daar maken we maximaal (op enkele minuten na) gebruik van.

Hij houdt (dag en nacht) het verkeer in de gaten
Hij houdt (dag en nacht) het verkeer in de gaten
Vervolgens rijden we naar Yanan (Yán'ān / 延安). Volgens onze kaart hebben we de laatste 100 - 150 kilometer geen snelweg. Dus dat wordt afwachten hoe lang dit gaat duren. Het gaat allemaal perfect. De route Xian uit is niet zo druk en we vinden soepeltjes de snelweg die we hebben moeten.
Het heeft vannacht een beetje geregend, de auto in nu echt goor, maar het zicht is wel veel beter en hoe verder we bij Xian vandaan komen hoe beter het wordt. De eerste 100 kilometer op de snelweg is het nog een beetje druk met als hoogtepunt een vrachtwagen die achteruit rijdt op de rechter rijbaan.
Het tweede deel van de weg is het lekker rustig en de snelweg blijkt in ieder geval tot aan Yanan door te lopen. De snelweg is nog zo nieuw dat de benzinepompen nog niet klaar zijn. Gelukkig hebben we nog genoeg benzine in de tank om Yanan te halen, maar het had geen 100 kilometer verder moeten zijn.
Het hoogtepunt van het tweede deel is een rund op de weg. Verder genieten we volop van de omgeving. Het is hier erg mooi en we kunnen er nu eindelijk ook iets van zien. We stoppen zelfs een paar keer op de vluchtstrook om enkele foto's te maken. Voor Nederlanders is zoiets misschien raar, maar voor Chinezen echt niet. Die gebruiken de vluchtstrook ook als bushalte en als verkoopplaats voor appels.

Tegen 15.30 uur zijn we in Yanan en na wat zoeken vinden we ook het hotel dat Gabrielle op het oog heeft, het Yasheng Hotel (Yàshèng Dàjiǔdiàn / 亚圣大酒店). We gaan naar de balie, krijgen een prima kamer te zien en checken in (kosten 190 RMB per nacht voor twee personen).
Eerst rommelen we nog wat op onze kamer. Zo drinken we voor het eerst koffie op basis van de door ons zelf meegebrachte zakjes oploskoffie. Het kost nog wel wat moeite om de waterdispenser aan de gang te krijgen zodat daar warm water uit komt, maar de schakelaars bij het bed bieden uitkomst.

Oeps, een koe op de weg
Oeps, een koe op de weg

Vervolgens gaan we naar buiten voor een rondje door de omgeving. We vermaken ons prima met het bekijken van gebouwen, het verkeer en allerlei winkels. We kunnen overigens wel merken dat hier minder westerse toeristen komen, we krijgen meer bekijks.
De boeken beschrijven Yanan als een behoorlijk saai stadje. Misschien juist wel daarom valt het ons mee. Er is een heel aardig centrum met de standaard winkeltjes, maar ook met een aantal mooie kledingzaken en een heel behoorlijk warenhuis waar we wat brood en beleg kopen voor ons ontbijt van morgen. Verder zien we ook redelijk wat bouwkranen, gebouwen die nog niet zo lang geleden gebouwd zijn en gebouwen waar het teken voor de sloop op geschilderd is. Oftewel, volgens ons doet Yanan behoorlijk mee in het Chinese proces van stadvernieuwing.

Ook in Yanan weet men hoe je een kruispunt het beste kunt blokkeren
Ook in Yanan weet men hoe je een kruispunt het beste kunt blokkeren