Dag 7: Een dagje Xian (Big Goose Pagoda, Stadsmuur, Moslimkwartier en de Moskee)
Ook deze ochtend zitten we rond 9.00 uur aan het ontbijt. Voor vandaag hebben we niet echt een plan. We willen een aantal dingen in de stad gaan bekijken, de Big Goose Pagoda, de Small Goose Pagoda, de stadsmuur, het moslim kwartier en de moskee.
Voordat we weg gaan boeken we nog een extra nachtje Xian (Xī'ān / 西安) en plegen we via Skype (we hebben betaald voor 24 uur internet op onze hotelkamer) nog een telefoontje naar de jarige broer van Jacob.

Hierna gaan we op stap. Vandaag gaan we niet met de eigen auto, maar nemen we de taxi. Dit werkt perfect in de stad. Het verkeer in Xian is trouwens een groot drama. Mensen die vinden dat het in Peking een gekkenhuis is, moeten eens in Xian gaan kijken. Er is volstrekt geen doorkomen aan. Men is wel bezig om een metro aan te leggen, maar die is (voorlopig) nog niet klaar.

Als eerste gaan we naar de Big Goose Pagoda (Dàyàn Tǎ / 大雁塔) (entree 25 RMB per persoon). Het is inmiddels 11.00 uur als we daar aankomen. De Big Goose Pagada is een pagode met daar omheen iets wat op een klooster lijkt. In diverse gebouwen zijn mooie tekeningen / schilderijen en tegen de muur gemaakte beelden van marmer en hout (we weten geen betere beschrijving) te zien.
De pagode zelf is vooral leuk voor het uitzicht dat je hebt als je boven bent. Hiervoor moet je overigens wel extra betalen. Aan de ene kant hebben we pech, het is nog steeds erg mistig waardoor je niet zo ver kunt kijken. Aan de andere kant hebben we flink mazzel want net als wij de pagode beklimmen (het is dan 12.00 uur) begint op het plein ten noorden van de pagode een voorstelling met geluid en enorm veel fonteinen. Een beter zicht op dit spektakel dan vanuit de pagode is volgens ons niet mogelijk.
Voor het overige is het in het complex druk en behoorlijk commercieel. Er is zelf een terrasje waar je wat kunt drinken. Wij genieten daar van een prima cappuccino uit een zakje.

De Big Goose Pagoda Een van de vele "schilderijen" die hier wij zagen
De Big Goose Pagoda Een van de vele "schilderijen" die hier wij zagen

Tegen 13.00 uur verlaten we de pagode weer en lopen we richting het noorden. Daar hebben we een groot aantal computerwinkels gezien en Jacob wil nog een paar cd-rom's kopen op foto's op te branden.
Onderweg zien we allerlei gebouwen die net nieuw zijn of opgeknapt worden en een bord met wat uitleg. Kennelijk wil men hier net als bij het Terracotta Leger een enorm winkelgebied voor toeristen aanleggen. Hier vinden we ook nog iets van een touristinfo maar zoals we al zo vaak gemerkt hebben, moet je niet verwachten dat je hier leuke info over toeristische attracties kunt vinden. Wel vinden we er een Chinees die op een bankje ligt te slapen, maar ook dat vinden we niet zo bijzonder meer (na anderhalf jaar China ga je de raarste dingen gewoon vinden). Hier is ook een KFC waar we lunchen en we het plan voor de rest van de middag bespreken. De Small Goose Pagoda (Xiǎoyàn Tǎ / 小雁塔) sneuvelt tijdens dit overleg.

Nadat Jacob zijn cd-roms heeft gekocht gaan we met de taxi naar de Zuidpoort van de stadmuur. De taxichauffeur wil nog een stukje doorrijden, maar Jacob laat hem ergens bij de poort stoppen. Tip, niet doen, gewoon de taxichauffeur laten bepalen waar je er uit moet, hij weet de weg veel beter.
Wij stappen dus uit en een mannetje wijst ons dat we naar het oosten zouden moeten lopen. Dat doen we dus ook en komen door een paar erg leuke straatjes met alweer winkeltjes voor toeristen. Vervolgens komen we bij een opgang naar de muur waar we kaartjes (40 RMB per stuk) kopen.

Hij lacht wel vriendelijk, maar toch mogen we er niet langs
Hij lacht wel vriendelijk, maar toch mogen we er niet langs

Boven krijgen we de teleurstelling van de dag. We (of in ieder geval Jacob) willen naar het stuk boven de Zuidpoort en we staan nu een eindje naar het oosten. Dat is niet erg, we zouden er heen kunnen lopen. Maar dat mag nu net niet. Er hangt een lint en er staan twee mannetjes die je tegenhouden als je er overheen stapt. Jacob weet dit uit ervaring. Waren we nu toch maar iets langer in de taxi blijven zitten, dan had die ons waarschijnlijk wel bij het juiste loketje uit de auto gezet.
Er zit dus niets anders op dan een stukje naar het oosten te lopen. De muur is wel aardig, maar als je eenmaal in Pingyao bent geweest dan valt dit toch wel een beetje tegen. De muur van Xian is wel breder (en misschien ook wel hoger) maar door de omgeving heb je in Pingyao veel meer het gevoel dat je op een stadmuur loopt. Bij de eerst volgende mogelijkheid (bij de Heping Lu) nemen we de trap naar beneden.

Nu willen we met de taxi maar het moslimkwartier. De eerste chauffeur die we vertellen dat we naar de moskee willen, stuurt ons zijn taxi weer uit. Gelukkig hebben we dit in Peking ook wel eens meegemaakt en dus proberen we gewoon de volgende. Die wil ons wel brengen en begint een heel verhaal tegen Jacob. Jacob snapt er eigenlijk niets van, maar begrijpt wel dat hij ons niet bij de moskee, maar in de buurt van de moskee gaat afzetten, prima, dat is precies wat we willen.
We worden afgezet aan het begin van een winkelstraat die we inlopen. Dit is echt heel erg leuk (en ook druk). Aan het eind van deze straat komen we bij de Drum Toren (Gǔ Lóu / 鼓楼) en zien we een bordje met Moskee erop. Dat volgen we en hierbij komen we door een smal straatje met nog veel meer stalletjes met allemaal spulletje voor toeristen. Erg leuk en we kopen voor de verandering ook nog wat. Bijvoorbeeld een T-shirt van Kuifje voor 30 RMB (± 3 euro).

Het is een moskee, maar wij vinden het erg veel lijken op de vele tempels en klossters die we inmiddels in China hebben gezien
Het is een moskee, maar wij vinden het erg veel lijken op de vele tempels en klossters die we inmiddels in China hebben gezien

Vervolgens komen we bij de Grote Moskee (Dàqīngzhēn Sì / 大清真寺) waar we voor 12 RMB (per persoon) in mogen. Dit is voor ons de eerste keer dat we in een moskee zijn, dus we weten niet hoe andere moskeeën er uit zien. We vermoeden echter dat die er nogal anders uit zien dan deze. Het valt ons namelijk op dat deze moskee erg veel lijkt op al die tempels die we het afgelopen jaar al gezien hebben. Er is echter één groot verschil, om 16.30 uur wordt er opgeroepen voor het gebed en komen er allemaal mannen de tempel in om in het achterste deel te gaan bidden. Dit achterste deel is dan ook met een hek afgesloten voor toeristen.

Zulke mooie (en lekkere) dumplings hebben wij nog niet vaak gezien
Zulke mooie (en lekkere) dumplings hebben wij nog niet vaak gezien
Het is tegen 17.00 uur als we de moskee weer uitkomen. We lopen nog wat door de straatjes rond de moskee waar men volop bezig is met het klaarmaken en (ver)kopen van eten. Allemaal erg leuk om een beetje rond te wandelen.
Vervolgens besluiten we om te gaan eten. De meeste attracties zijn dicht en voor een uurtje naar het hotel gaan heeft ook geen zin. De vader van Gabrielle wil op zijn laatste avond in China Chinees eten dus wij gaan op zoek naar zo'n goed verlichte zaal met allemaal tafeltjes. Die vinden we aan een plein vlakbij de Bell Tower (Zhōng Lóu / 钟楼) (richting de Drum Tower).
Het restaurant heeft drie verdiepingen en gezien het aantal groepen (met onder andere westerse toeristen) die we zien moet het prima zijn. Wij krijgen een tafeltje aan het raam en dan blijkt het een dumpling restaurant te zijn. Perfect, vooral Gabrielle is namelijk gek op dumplings. De kaart is helaas 100% Chinees dus kiezen we op de gok het 80 RMB per persoon menu. Inderdaad het is niet echt goedkoop, maar je krijgt wel waar voor je geld. We eten echt heerlijk.

Voordat we terug lopen naar ons hotel nemen we nog enkel nachtfoto's van de Drum en de Bell Tower. Handig dat het om 18.30 uur al donker is.
Bij het hotel gaan de ouders van Gabrielle de koffers klaar maken voor het vertrek morgenochtend en gaan wij nog even met de auto op stap. Eerst langs de wasserette om wat kleren te laten wassen. Helaas die is om 20.30 uur dicht. Maar naast de wasserette is wel een supermarkt waar we wat yoghurtjes en cakejes kunnen kopen voor het ontbijt van morgen. Vervolgens gaan we op zoek naar de autowasserij die we gezien hadden. De voorruit van onze auto zit namelijk dicht met lijken en de rest van de auto zit onder een dikke laag stof. Helaas is deze wasserette ook dicht. Dus vertrekken we met alleen het ontbijt weer naar ons hotel.

We zijn behoorlijk moe en het schrijven van ons dagelijks verslag schiet er deze avond dan ook bij in. Jacob kan het nog net opbrengen om de foto's op de laptop te zetten en een laatste cd te branden voor de ouders van Gabrielle. Om 23.00 uur kruipen we moe maar voldaan in ons bed.