Dag 5: Bezoek aan de Longmen Caves en de reis van Luoyang naar Xian
Vandaag gaan we naar de Longmen Caves (Lóngmén Shíkū / 龙门石窟) en willen we naar Xian (Xī'ān / 西安) rijden. We schatten dat dit laatste ruim vier uur zal kosten en willen ons niet haasten bij het bekijken van de Longmen Caves. Daarom staan we vandaag iets eerder op en ontbijten we om 8.00 uur. Dit ontbijt is in het Western Restaurant van ons hotel. We vermoeden dat het restaurant in het westelijke deel van het hotel ligt, anders zouden wij niet weten waarom dit het "Western" restaurant zou moeten heten. Een uitgebreid Chinees ontbijtbuffet met een paar sneetjes witbrood en een kan koffie durven wij niet echt een "westers" ontbijt te noemen. We redden ons prima en met een volle maag stappen we in de auto.

Zo zien de Longmen Caves uit, allemaal uitgehakte nissen (grotten) in een berg. Er is een tijd geweest dat in iedere nis (grot) minstens één buddhabeeld (maar meestal meer) zat.
Zo zien de Longmen Caves uit, allemaal uitgehakte nissen (grotten) in een berg. Er is een tijd geweest dat in iedere nis (grot) minstens één buddhabeeld (maar meestal meer) zat.

Om even over 9.30 uur zitten we in de auto en ruim een half uur later zijn we bij de Longmen Caves (entree 80 RMB per persoon). De Longmen Caves zijn dezelfde soort grotten als de Yungang Caves in Datong waar we vorig jaar juli met Hans & Edine zijn geweest.
Bij zowel de Longmen Caves (in Luoyang) als de Yungang Caves (in Datong) gaat het om grotten gemaakt in een rotswand. Deze grotten zijn hooguit een meter of 10 diep en bevatten buddha beelden. In Datong zouden het er 50.000 zijn en hier in Luoyang 100.000. Dus onze verwachtingen waren aanzienlijk, het zou hier nog mooier zijn dan in Datong. Beide attracties staan overigens op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De hoofdattractie van de Longmen Caves gezien van de overkant van de rivier. Vooral de beelden rechts, op deze foto bijna niet te zien, vinden wij erg mooi.
De hoofdattractie van de Longmen Caves gezien van de overkant van de rivier. Vooral de beelden rechts, op deze foto bijna niet te zien, vinden wij erg mooi.

De Longmen Caves hebben als voordeel dat de omgeving veel mooier is, er loopt een rivier langs de berg waarin de grotten zijn uitgehakt. Verder is de hoofd buddha veel mooier dan die in Datong vooral ook omdat er naast deze hoofd buddha nog een aantal erg mooie en grote beelden staan. Ondanks deze voordelen vinden wij de Yungang Caves toch leuker dan de Longmen Caves omdat er bij de Longmen Caves veel meer nissen (grotten) zijn waar helemaal geen buddha meer in staat. Verder zijn enorm veel beelden door mensen beschadigd. Hierdoor is er in Luoyang gewoon minder te zien dan in Datong.

Zo zien de middelgrote grotten eruit. Enkele grotere buddhabeelden en de muren bedekt met vele (piep) kleine buddhabeeldjes. Helaas zijn de meeste beelden (beeldjes) verdwenen of beschadigd.
Zo zien de middelgrote grotten eruit. Enkele grotere buddhabeelden en de muren bedekt met vele (piep) kleine buddhabeeldjes. Helaas zijn de meeste beelden (beeldjes) verdwenen of beschadigd.
Het is vandaag erg druk bij de Longmen Caves, we weten niet of het hier altijd zo druk is, maar alles wijst erop dat het hier normaal gesproken veel drukker is dan wat we vorig jaar in Datong zagen.

Nadat we langs de beelden zijn gelopen nemen we de brug naar de overkant van het water om via die kant, en een tempel (Xiāngshān Sì / 香山寺), terug te lopen. Dit geeft trouwens nog een paar erg leuke vergezichten. Voor de tempel hoeven we niet apart te betalen want ons kaartje geeft niet alleen toegang tot de hoofdattractie, maar ook tot een aantal grotten aan de andere kant van de rivier, de tempel die daar staat en een bloementuin die daar ligt. Van deze laatste drie bezoeken we alleen de tempel.

Als we tegen 13.30 uur het terrein af lopen hebben we behoorlijk trek. Bij de grotten zelf kan je, behalve ijsjes, niets te eten kopen (erg onchinees). Gelukkig hebben we bij de tempel nog een pak koekjes kunnen scoren.
Tussen de ingang en de parkeerplaatsen een soort straat met allerlei winkeltjes etc. waar sommige mensen in ons gezelschap een Starbucks hopen te vinden. Helaas voor hen, die zit er niet. Dus belanden we in een Chinees restaurant met een Engelstalige menukaart. We eten daar prima en tegen 14.45 uur zitten we weer in de auto.

Jacob heeft ergens nog een kaart van de omgeving gekocht waar een voor ons nieuwe snelweg op staat. Deze zou iets ten zuiden van de Longmen Caves moeten liggen en zou ons vervolgens rechtstreeks naar de snelweg richting Xian kunnen brengen. Na wat kijken op andere kaarten besluiten we de gok te wagen en niet de bekende weg terug door de stad te rijden.
Het begint meteen goed, onze vrij brede weg wordt een stuk smaller en slingert zich een berg over. Aan de andere kant zien we wel tolpoortjes, maar geen borden. Dus rijden we een tolpoortje door om het bord aan de andere kant te kunnen lezen. Dat gaat niet de goede kant op, dus draaien we en komen we weer bij de tolpoortjes. Mogen we weer tol betalen. Gelukkig weet Jacob in zijn beste Chinees de man in het loketje er snel van te overtuigen dat we fout gereden zijn en geen zin hebben om nog een keer te betalen.
De weg die we vervolgens nemen brengt ons terug naar Luoyang en we rijden op één of twee straten langs ons hotel. Oftewel, ons plan lukt niet en kost ons 15 - 30 minuten extra. Na bijna een uur draaien we eindelijk de snelweg op.

Probeer met dit soort toeristen je spullen maar eens goed te houden Probeer met dit soort toeristen je spullen maar eens goed te houden
Probeer met dit soort toeristen je spullen maar eens goed te houden

Voor de rest verloopt de reis zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Het enige wat ons opvalt is dat het asfalt op het traject Sanmenxia - Xian het slechtste is dat we deze vakantie op een snelweg zien het heeft redelijk wat hobbels en hier en daar een gaatje. Verder is het zicht, net al gisteren, niet best, waardoor we erg weinig van de omgeving zien.
Ondanks dat het al donker is als we in Xian aankomen kunnen we ons hotel redelijk makkelijk vinden waar we tegen 19.30 uur aankomen. Als we uit de auto stappen valt het ons op hoe rokerig de lucht is. Dit zal de komende dagen niet veel beter worden.

Deze keer slapen we in het Mercure Hotel. Dit klinkt veel duurder dan het is. Zonder ontbijt betalen wij 229 RMB voor een tweepersoonskamer per nacht. Alleen is de nacht van vrijdag op zaterdag bijna 2x zo duur. Dat we niet meer betalen komt onder andere doordat we gebruik hebben gemaakt van een aanbieding op de internetsite van Mercure Hotel.
Het hotel is verder zoals je mag verwachten van een internationale keten. Zo is er wel internet op de hotelkamer, maar daar moet je dan wel apart voor betalen.

Nadat we onze spullen op onze hotelkamer gebracht hebben gaan we eten in het een van de restaurants van het op hetzelfde terrein gelegen Sofitel. Ons hotel heeft geen restaurant. Daar betalen wij het enorme bedrag van 168 RMB per persoon voor een redelijk buffet. Onze lunch voor vier personen kostte minder dan dit buffet per persoon.
Na het eten bekijken we de foto's van vandaag, rommelen we nog wat en even voor 23.00 uur liggen de meeste van ons behoorlijk vermoeid in bed.