Dag 4: Met de auto van Pingyao naar Luoyang
Dit is de dag waarop we naar verwachting het verst moeten rijden. We schatten de afstand Pingyao - Luoyang op 550 kilometer. Na bestudering van onze kaarten hebben we gisteren besloten om via Yuncheng (Yùnchéng / 运城) en Sanmenxia (三门峡) te rijden en niet de snelweg Taiyuan (Tàiyuán / 太原) - Luoyang (Luòyáng / 洛阳) te nemen. We schatten dat we zo wel iets meer kilometers moeten rijden, maar op basis van onze kaarten is het volstrekt onduidelijk in hoeverre de snelweg Taiyuan - Louyang al klaar is. Als het tegen zit is deze voor minder dan 30% klaar. Dus kiezen we maar voor de zekere optie.
We hebben afgesproken om rond 9.00 uur te ontbijten waarna we nog een bakkie doen inpakken en met de auto de oude binnenstad van Pingyao uitrijden. Tegen 10.30 uur rijden we de snelweg bij Pingyao op en rond 15.30 uur zijn we in ons hotel in Luoyang.

De binnenplaats van ons hotel in Pingyao. Rechts zie je twee deuren van twee hotelkamers.
De binnenplaats van ons hotel in Pingyao. Rechts zie je twee deuren van twee hotelkamers.

Met name het eerste deel van de reis, ongeveer tot Yuncheng verloopt zeer soepel. We stoppen een keer om te tanken en onze voorruit te laten wassen maar verder kunnen we flink opschieten. Het is erg rustig op de snelweg en de omgeving is erg mooi, veel diepe kloven in de lössplateau waar we over rijden. Helaas zien we er weinig van omdat het erg heiig is.
Rond Yuncheng wordt het drukker en gaat de snelweg weer door de bergen waardoor we weer last hebben van vrachtwagens die met een snelheid van 30 kilometer per uur over de snelweg kruipen.
Rond 13.00 uur rijden we rond Sanxiamen. We besluiten om bij de eerste benzinepomp na 13.00 uur te stoppen om wat te eten.

Even tanken, eerst staan er vijf of zes Chinezen rond onze auto, maar zodra Gabrielle hier een foto van wil maken lopen ze weg
Even tanken, eerst staan er vijf of zes Chinezen rond onze auto, maar zodra Gabrielle hier een foto van wil maken lopen ze weg

Helaas blijkt onze kaart niet helemaal juist en sluit de snelweg Pingyao - Yuncheng niet aan op de snelweg Luoyang - Xi'an. Er ontbreekt ongeveer 20 kilometer snelweg. Gelukkig is de weg redelijk bewegwijzerd waardoor we de route redelijk makkelijk vinden.
Het vinden van eten is wat lastiger. We stoppen nog wel bij een benzine pomp met een paar winkeltjes en een restaurant maar na een bezoek aan de goorste toiletten die we tot nu toe gezien hebben, besluiten we om door te rijden.
Een eindje verderop komen we op de snelweg en zien we aan de andere kant dat Xi'an nog 255 kilometer is terwijl we een eindje verderop zien dat we zelf nog 95 kilometer moeten. Helaas vinden we op dit stuk geen benzinepomp meer zodat we ons maar op de koekjes storten die we nog bij ons hebben.

De snelweg Sanmenxia - Luoyang is overigens een stuk drukker dan de snelweg van vanochtend en gaat behoorlijk door de bergen met het bijbehorende oponthoud. Maar al met al is de reis behoorlijk soepel verlopen. We betalen vandaag in het totaal 180 RMB aan tol en aan het eind van de dag staat de kilometerteller voor deze vakantie op bijna 1.200 km.

Ons hotel in Luoyang, het Luoyang Grand Hotel (Luòyáng dà Jiǔdiàn / 洛阳大酒店) is een groot Chinees hotel waar weinig mis mee is. Er is zelf gratis internet op de hotelkamer (wel zelf een computer meenemen).

Ons hotel in Luoyang, wel iets anders dan ons hotel in Pingyao
Ons hotel in Luoyang, wel iets anders dan ons hotel in Pingyao

Nadat we onze spullen op de hotelkamer hebben gebracht gaan we met de auto naar "de stad" op zoek naar koffie. Dat valt nog niet mee, maar in de buurt van een nieuw winkelcentrum (ergens in de buurt van de kruising van de Jinguyuan Lu en de Zhingzhou Zhonglu) parkeren we de auto en lopen we verder.
We komen langs een behoorlijk nieuw winkelcentrum en daar vinden we op de eerste verdieping een RBT. Dit schijn te staan voor Rabbit. Hier drinken we een prima koffie en eten we een wafel, heerlijk. Bij het betalen gebeurt er iets raars, om een voor ons volstrekt onduidelijke reden krijgen we 40% korting op onze bestelling.
Na nog een koffie is het al 18.00 uur voor we weer buiten zijn. Wat nu, het is te laat om nog naar een attractie te gaan en we hebben nog geen zin (trek) om te gaan eten. Overigens schijnt er in Luoyang zelf ook niet zoveel te beleven te zijn. We besluiten een rondje te lopen waarbij we zowaar een geldautomaat vinden die geld wil geven van Nederlandse girorekeningen. Verder maakt Luoyang op ons de indruk van een redelijke nette stad waar men hier en daar wat aan het bouwen is, oftewel een doorsnee Chinese stad.

Tegen 19.30 uur besluiten we iets bij de McDonalds te gaan eten waarna we terug gaan naar ons hotel. De dames nuttigen een voetmassage en de heren testen de aangeboden internetverbinding. Eigenlijk was het een dag zonder hoogtepunten, we hebben wel twee foto's gemaakt, maar toch gaan we met een voldaan gevoel naar bed.