Dag 3: Een dagje Pingyao
Voor vandaag hebben we een heel eenvoudig programma, Pingyao bekijken. Wij vinden Pingyao (Píngyáo / 平遥) erg leuk omdat het in de 19e eeuw een rijke (bankiers)stad was en de stad zich in de 20e eeuw niet verder heeft ontwikkeld. Hierdoor is hier nog veel van het China van 100 jaar geleden te zien. Samen met de stadsmuur maakt dit een bezoek aan Pingyao zonder meer de moeite waard. Dat Pingyao bijzonder is blijkt ook uit het feit dat het op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
Maar om 9.00 uur gaan we eerst ontbijten. Ondanks dat het niet bij de prijs van ons hotel in zit doen we het wel in het restaurant van het hotel. Men heeft er brood, pannenkoeken en (drink)yoghurt.

Het centrum van Pingyao, met in de verte de Bell Tower, waar je heerlijk rond kunt lopen
Het centrum van Pingyao, met in de verte de Bell Tower, waar je heerlijk rond kunt lopen

Na het ontbijt pakken we onze spullen en lopen we de deur uit, de oude stad van Pingyao in. We drinken ergens een bakkie koffie (niet zo'n succes) en besluiten te splitsen en rond 13.00 uur weer bij elkaar te komen voor de lunch. Op goed geluk lopen we een beetje door de straatjes, bekijken we allerlei gebouwen (van de buitenkant) en schieten we er lekker op los met ons fototoestel. Op hoofdlijnen lopen we het volgende rondje, The West Street, The South Street, bij de stadmuur linksaf langs de stadsmuur en vervolgens via enkele kleine straatjes weer terug.

Een straatje zoals je er zoveel van ziet in de binnenstad van Pingyao
Een straatje zoals je er zoveel van ziet in de binnenstad van Pingyao

Na de lunch gaan we met zijn vieren naar de oude stadsmuur. Om hierop te mogen heb je een kaartje nodig (120 RMB per persoon) waarmee je ook in een groot aantal andere gebouwen in de oude stad mag. Bij de westelijke poort (Fengyi Gate / 风仪门) gaan we omhoog om vervolgens naar de zuidelijke poort (Yingxun Gate / 迎熏门) weer naar beneden te gaan. We schatten dat we zo ongeveer 30% van de muur lopen waar wij ruim 1 uur en 15 minuten over doen.

De stadsmuur van Pingyao
De stadsmuur van Pingyao

Als afsluiter lopen we nog naar The Former Residence of Lei Lutai. Deze Lei was een van de eerste bankiers in Pingyao en daarmee in China. Het bankieren in China is zo'n beetje uitgevonden in Pingyao. Hier zien we een huis dat eigenlijk best veel op ons hotel lijkt. Het is wel aardig, maar als je het niet bezoekt mis je weinig. Het opmerkelijkst is de maquette van de oude stad van Pingyao die op de eerste verdieping van het laatste gebouw staat.

In Pingyao is men bezig om een weg aan de binnenkant van de stadsmuur aan te leggen. Dat gaat op zijn Chinees. Als je huis in de weg staat heb je pech. In Pingyao is men bezig om een weg aan de binnenkant van de stadsmuur aan te leggen. Dat gaat op zijn Chinees. Als je huis in de weg staat heb je pech.
In Pingyao is men bezig om een weg aan de binnenkant van de stadsmuur aan te leggen. Dat gaat op zijn Chinees. Als je huis in de weg staat heb je pech.

Het is 16.30 uur geweest als we weer buiten staan en iedereen vindt het wel prima voor vandaag. Gabrielle en haar moeder besluiten dat ze nog een geborduurd schilderijtje willen kopen en als ook dat gebeurd is gaan we terug naar ons hotel.
Daar zitten we eerst nog een poos buiten waarbij we onder andere de 157 foto's die we vandaag hebben gemaakt op onze laptop zetten en met z'n allen bekijken. Hierna gaan we eten en vervolgens weer naar onze hotelkamer om nog wat te rommelen (foto's uitzoeken, verslag schrijven en een beetje lezen) waarna we lekker op tijd in bed kruipen.