Dag 1: Vertrek uit Peking, aankomst in Shijiazhuang
We wonen inmiddels bijna 17 maanden in Peking en vandaag beginnen we aan onze eerste grote vakantie in China. Het plan is om in 14 dagen met de auto van Peking naar Xi'an en terug te rijden. Op de heenweg hebben we gezelschap van de ouders van Gabrielle. In Xi'an zullen zij het vliegtuig naar Peking nemen zodat zij hun vliegtuig naar Nederland kunnen halen. Wij hebben dan nog een week voor de terugreis naar Peking.

We hebben met name de heenreis, voor ons doen, grondig voorbereid. Er is een plan van wat we elke dag gaan doen en voor de eerste week zijn alle hotels geboekt, net als de terugreis van de ouders van Gabrielle. Voor dit soort activiteiten maken we gebruik van onze reisgidsen, The Lonely Planet en The Rough Guide, en van eLong waar we vrijwel al onze reserveringen doen. Het reserveren van de hotels voor de eerste week leek ons erg nuttig omdat deze week samenvalt met de grote oktober vakantie en het overal waarschijnlijk (erg) druk is.

De Longxing Temple
De Longxing Temple
Nadat we getankt hebben, rijden we rond 10.45 uur de vierde ringweg op. Het is erg druk. Het eerste uur rijden we ongeveer 60 kilometer. Gelukkig rijdt de volgende 200 kilometer een stuk sneller en tegen 14.00 uur komen we in de buurt van Zhengding (Zhèngdìng / 正定). Daar gaan we snelweg af. We betalen 80 RMB tol, en gaan op zoek naar de Longxing Temple. Zodra we de snelweg afkomen zien we het eerste bord met Longxing Temple al staan en de rest van de route is ook prima bewegwijzerd. Alleen als we op een gegeven moment op iets wat op een parkeerplaats lijkt komen twijfelen we even, maar inderdaad dit is de parkeerplaats die we hebben moeten. Nadat we de gebruikelijke wierookverkopers duidelijk hebben gemaakt dat we niets nodig hebben gaan we naar de tempel.

De Longxing Temple (Lóngxīng Sì / 隆兴寺) (40 RMB per persoon) is een van de mooiste, zo niet de mooiste tempel die wij tot nu toe in China hebben gezien. Niet dat de boeddha beelden zo bijzonder zijn, maar er staan wel een aantal hele grote en mooie. Verder lopen er een paar monniken rond. Maar wat het bijzonderst is, is de constructie van de gebouwen. Het is allemaal van hout en de dakconstructie is op een aantal plaatsen erg goed te zien.
Verder kan je in de grootste tempel (Pavilion of Great benevolence) met een trap twee verdiepingen omhoog waardoor je een beetje over alles heen kunt kijken. Hier kan je ook met twee bruggetjes naar twee naastgelegen gebouwtjes waarvan één een aantal foto's over de restauratie van Pavilion of Great benevolence bevat. In het andere gebouwtje staat op de begane grond een maquette van Pavilion of Great benevolence en de twee bijgebouwen.
Verder zien we hier ook daken met figuurtjes, maar deze keer zien we ook figuurtjes die we nog nergens anders gezien hebben. We zijn helemaal onder de indruk.
Helemaal achter op het terrein is een nog niet zo lang geleden aangelegde tuin. Het complex is al redelijk groot en met deze tuin erbij kan je er zonder moeite meer dan een uur rond lopen. Wij lopen hier ongeveer twee uur rond. Het is even na 16.00 uur als we weer bij de auto zijn.

De brug die de grootste tempel verbindt met een gebouw dat er naast ligt
De brug die de grootste tempel verbindt met een gebouw dat er naast ligt

Bij de parkeerplaats is ook nog iets dat op een attractiepark lijkt en er schijnt in de buurt ook nog een pagode te zijn. We besluiten echter om maar op zoek te gaan naar ons hotel. We rijden binnendoor naar Shijiazhuang (Shíjiāzhuāng / 石家庄). Dit is de hoofdstad van de provincie Hebei. Gabrielle heeft de route goed uitgezocht, alleen een weg waar we linksaf opwillen blijkt een paar meter lager te liggen, dus dat gaat even niet. Hierdoor rijden we een extra rondje en na wat zoeken zien we op een gebouw Yanchun Hotel (Yànchūn Jiǔdiàn / 燕春酒店) staan. Dat gebouw lijkt volgens Gabrielle echter niet op wat zij gereserveerd heeft. Maar dat klopt ook want zij heeft het Yanchun Garden Hotel geboekt en dat ligt net iets verderop.

Het Yanchun Garden hotel (Yànchūn Huāyuán Jiǔdiàn / 燕春花园酒店) is een geweldig hotel. Het is een Chinees hotel met westerse kamers. De kamers zijn ruim, alles ziet er netjes uit en men spreekt er prima Engels. En voor de prijs 660 RMB voor vier personen (twee kamers) hoef je het ook al niet te laten.

We zijn helemaal toe aan eten als we in het hotel aankomen. Daarom besluiten we om gebruik te maken van het restaurant op de tweede verdieping. Ook dit is prima, al vergeet men wel bijna het hoofdgerecht van Jacob te serveren. Maar ja, men heeft een Westerse kaart en bedient op zijn Chinees. Hierdoor krijgt de vader van Gabrielle twee voorgerechten tegelijk en Jacob, die het zelfde had besteld, krijgt pas veel later iets te eten. In deze kleine chaos lukt het Gabrielle om het hoofdgerecht van haar vader op te eten. Maar alles komt goed en het eten is lekker.

Een stukje van het park waar we 's avonds door lopen. Door het gebruik van gekleurd licht zijn de bomen 's avonds groener dan overdag.
Een stukje van het park waar we 's avonds door lopen. Door het gebruik van gekleurd licht zijn de bomen 's avonds groener dan overdag.

Na het eten lopen we nog even een rondje door de stad, het park en het plein achter / naast ons hotel. Het People's Square (Rénmín Guǎngchǎng / 人民广场) is helemaal klaar voor morgen met de viering van 1 oktober en de opening van het eerste internationale strip festival dat hier morgen van start schijnt te gaan. Het is overal gezellig druk met mensen en in het park zien we allerlei mensen hun hobby uitoefenen, dansen, zingen, mondharmonica spelen, etc. Na ruim een uur zijn we weer terug bij ons hotel.