Dag 4: Een beetje werken/shoppen en op bezoek bij een collega
Deze ochtend gaat de wekker want Gabrielle moet werken, ze moet om 9.00 uur bij de opening van SIAL 2006 zijn. Jacob blijft nog even wat liggen om vervolgens alles in te pakken en te verhuizen. Gabrielle wil namelijk Hotel Sofitel testen of het geschikt is om missies te laten slapen. Dus slapen we van maandag op dinsdag iets luxer en iets (1410 RMB ipv 290 RMB) duurder. Maar dan hebben we wel internet op de hotelkamer wat Jacob nadat hij heeft ingecheckt natuurlijk wel even wil testen voor Gabrielle. Dit levert meteen het eerste negatieve punt op, als je 1420 RMB voor een kamer betaalt mag het internet wel gratis zijn in plaats van 140 RMB voor 24 uur. Verder hebben we nu een douche waar een waterval aan water uit komt en zit de riolering beter in elkaar waardoor je de deur van de douche open kunt laten zonder het riool te ruiken. Maar het bed is nog steeds hard.

Jacob brengt de middag verder door met wat shoppen, hij zoekt een broek maar wat hij zoekt kan hij niet vinden. Wel ziet hij lange broeken in de aanbieding voor 19 RMB (2 euro) per stuk.
Gabrielle gaat 's middags naar een nieuw tuinbouwproject. Dat zit er in het kort zo uit. Alle kleine boertjes raken hun grond kwijt, er wordt een appartementencomplex gebouwd waar ze in mogen wonen, de grond wordt verkocht aan een groot bedrijf en die huurt een deel van de boertjes weer als personeel.
Verder wil een ander Chinees bedrijf (Bright Dairy) een melkveebedrijf met 6.000 melkkoeien in dit gebied (zo'n 50 kilometer van Shanghai) neerzetten. Men schijnt hier ervaring mee te hebben want het bedrijf schijnt nu reeds 30.000 melkkoeien te hebben.

De Nanjing Donglu in de avond
De Nanjing Donglu in de avond

's Avonds gaan we uiteten met Nick, een Chinese collega van Gabrielle die op het consulaat werkt. Na het eten gaan we ook nog even theedrinken bij hem thuis. Hij heeft een appartement van ongeveer 100 m2 in wat wij zien als een buitenwijk van Shanghai. Het ziet er allemaal erg aardig uit en het complex waar hij dit appartement heeft is erg rustig. Toch geeft de toename van de welvaart ook hier problemen, er komen steeds meer mensen met een auto en er zijn eigenlijk geen parkeerplaatsen op het complex. Oftewel, ook hier heeft men parkeerproblemen.