Dag 3: Rondje langs enkele historische huizen en de Franse wijk
Deze keer slapen we wel uit, het is 10.00 uur voordat we ons bed uit komen. We hebben eigenlijk nog geen plan voor de dag en gaan eerst langs een supermarkt om vervolgens op een bankje langs de Bund te ontbijten. Wat is het hier al druk zo 's morgens. Hier horen we ook voor het eerst in China een paar kerkklokken. Op een of andere manier vermoeden wij echter dat we geen echte klokken maar een bandje of een cd'tje horen. Ergens langs de Bund staat een kerk. We hebben er gisteren even kort in gekeken, maar er was een kerkdienst gaande dus zijn we maar weer vertrokken.

Op zondagochtend is het erg druk op de Huangpu River
Op zondagochtend is het erg druk op de Huangpu River

Na het ontbijt willen we naar het huis waar de Chinese Communistische Partij in 1921 voor het eerst bij elkaar kwam (Zhōnggòng Yīdàhuìzhǐ / 中共一大会址). Dit blijkt niet zo'n bekende toeristische attractie te zijn, onze taxichauffeur moet een paar keer op een kaart kijken en de weg vragen. Als we de indruk hebben dat het echt mis gaat vragen we hem te stoppen, we betalen en stappen uit. We puzzelen even met onze boeken en komen tot de ontdekking dat hij wel de goede kant op reed, nu gaan we maar lopen, zo ver is het niet meer.
Het huis zelf kost niet veel 3 RMB per persoon, maar je hebt dan ook niets. Een deel is afgesloten in verband met een renovatie en slechts een klein deel van de overblijvende tentoonstelling heeft naast de Chinese teksten ook Engelse teksten, het grootste deel heeft alleen Chinese teksten. Dit terwijl onze Lonely Planet zegt dat er Engelse uitleg zou zijn. De beelden van Mao en zijn vrienden die de Rough Guide beloofd zien we trouwens ook niet. We lopen een rondje en binnen 10 minuten staan we weer buiten.
Tijd voor koffie. En dat kan hier goed, want dit pand ligt min of meer in (aan de rand) van Xintiandi (Xīntiāndì / 新天地), een gebied met allemaal kroegen en winkeltjes met van die spulletjes waar wij graag naar kijken, maar eigenlijk nooit kopen. Daar ergens drinken we op een terrasje een heerlijk bakkie.

Wie wil hier geen koffie drinken
Wie wil hier geen koffie drinken

Tja wat nu te doen. We wilden eigenlijk nog wel naar het huis van Sun Yatsen (Sūnzhōng Shān Gùjū / 孙中山故居), maar volgens de informatie op de achterkant van onze kaart van Shanghai is dat op zondag dicht. Voordat we koffie gingen drinken zijn we echter nog even bij de I waar we langskwamen binnengelopen. En waarachtig dit was de eerste keer dat we in China bij een I kwamen die meer deed dat de eigen toeristische uitjes verkopen. Men had er ook gewoon wat folders. En de folder van het huis van Sun Yatsen heeft het er helemaal niet over dat het op zondag dicht is. Dus besluiten we om de gok maar te wagen, en we lopen die kant op. Hierbij lopen we door het Fuxing park (复兴公园), het park van de Nederlandse kunstkoeien een paar maanden geleden hebben gestaan, voordat ze naar Shenyang gingen.
Het zit mee, het huis is open. En wat nog veel belangrijker is, het is een leuk huis, helemaal jaren 20 - 30 stijl en lijkt erg op vergelijkbare Europese huizen. Je moet er hoezen over je schoenen doen (dit hebben we wel vaker gezien in China) en wordt in groepjes door een gids door het huis geleid. Ze spreekt alleen Chinees, maar als ze klaar is en alle Chinezen meeneemt naar de volgende kamer, start ze een bandje met een Engelse tekst. Hierdoor kunnen wij telkens heerlijk op ons gemak rondkijken en naar de "Gids" luisteren, prima geregeld. Tegen 15.00 uur staan we weer buiten. Nu hebben we echt geen plan meer. Shanghai is best een leuke stad, maar vooral om te shoppen (en uit te gaan schijnt) en een beetje rond te lopen. Verder is er eigenlijk niet zo veel te zien.

In Shanghai zijn er meerdere straten waar je met de fiets niet in mag
In Shanghai zijn er meerdere straten waar je met de fiets niet in mag

We besluiten wat rond te gaan lopen door de oude Franse concessie. We houden ons niet helemaal aan het gebied dat de Lonely Planet aanbeveelt, volgens Gabrielle zijn er iets meer naar het westen ook een aantal leuke straten. We lopen totdat we geen zin meer hebben en zien inderdaad een aantal erg leuke straten die ons eerder aan Europa dan aan China doen denken.

Ook dit is Shanghai
Ook dit is Shanghai

Voor ons eten gaan we eerst kijken op het terras van Sasha's. Dat vinden we echter te lawaaierig waardoor we daar alleen iets drinken. De rekening valt mee, het blijkt dat men hier net als bij Paulaner waar we gisteren zaten rond 18.00 happy hour heeft waarbij alle alcoholische dranken voor half geld zijn.
Uiteindelijk eten we bij Simply Thai. Het terras is er echter vol en dus komen we binnen te zitten. Het eten is er prima en de kleine loempiaatjes doen ons erg denken aan de Vietnamese loempiaatjes die je in Nederland in van die kleine stalletjes kunt kopen. Erg lekker.
Na het eten nemen we een taxi naar de Bund om nog even naar de lichtjes te kijken en vervolgens lopen we naar ons hotel. Daar zijn we tegen 20.30 uur dus nog genoeg tijd voor een spelletje Kolonisten van Catan.