Dag 1: Aankomst in Shanghai
Het moderne gezicht van Shanghai
Het moderne gezicht van Shanghai
Jacob kwam op deze vrijdag terug uit Nederland en was om even na 12.00 uur thuis en om 18.00 uur zouden we naar Shanghai vliegen. Zouden want ons vliegtuig had een beetje vertraging.
Deze vrijdag is het sowieso een bijzondere dag, het is erg bewolkt en tegen 15.00 uur begint het ook nog te regen, iets wat het dat ons betreft wel vaker mag doen in Peking. We zijn redelijk op tijd klaar met pakken en besluiten maar iets eerder een taxi te nemen, met dit weer weet je maar nooit. Maar het valt mee en om 17.00 uur, een uur voor vertrek, checken we in. Het meisje achter de balie zegt dat ons vliegtuig een uur vertraging heeft. Daar kunnen we mee leven.
Als onze vlucht op de borden verschijnt is de vertraging opgelopen tot 1 uur en 40 minuten. Terwijl we zitten te wachten in een behoorlijk volle wachtruimte, er zijn meerdere vluchten met vertraging, ziet Jacob dat er mensen zijn die gratis eten en een fles water krijgen. Als hij bij iemand op de boardingpass spiekt ziet hij wel iets maar geen Shanghai staan, jammer. Hij heeft verder niets te doen dus gaat hij op de borden kijken wie de (on)gelukkigen zijn. Maar wat hij ook kijkt, hij kan er geen wijs uit worden.
Later krijgt hij de kans om nog eens goed op een boardingpas te kijken, hé, dat is wel ons vluchtnummer. Dus gaat hij snel twee bakken met rijst en wat erbij en twee flessen water halen. We hebben ons eten amper op of er gaan al mensen bij de gate waar onze vlucht op staat staan.

Het is inmiddels 20.00 uur, twee uur later dan gepland. Het duurt echter nog bijna een uur voordat we in ons vliegtuig zitten. Uiteindelijk vertrekken we met meer dan drie uur vertraging. Overigens zijn we blij dat we bij de gate zijn gaan wachten want we hebben onze vlucht niet gehoord via de omroeper.
In Shanghai moeten we bijna een half uur in de rij staan voordat we een taxi hebben. Jacob wilde graag met de hogesnelheidstrein, maar daarvoor zijn we op het verkeerde vliegveld, wij komen en vertrekken van Hongqiao Airport (Hóngqiáo Fēijīchǎng / 虹侨飞机场) terwijl je voor de hogesnelheidstrein op Pudong International Airport (Pǔdōng Guójì Fēijīchǎng / 浦东国际飞机场) moet zijn. Uiteindelijk zijn we pas om 0.15 uur in ons hotel (Chuangye Hotel), van te voren hadden we op rond 21.30 uur gerekend. Gelukkig had Gabrielle bij de reservering via elong opgegeven dat we ergens tussen 21.00 en 24.00 uur zouden aankomen, en men had onze reservering doorgekregen en er is nog een kamer vrij. Na nog wat verwarring over het kamernummer, geen 413 maar 513, liggen we uiteindelijk om 0.45 uur in bed.

De rij voor de taxi op het vliegveld van Shanghai
De rij voor de taxi op het vliegveld van Shanghai