Conclusies / tips
Begin september 2007 zijn we een weekje op vakantie geweest naar Kunming en Dali, Yunnan. Voor een overzicht van wat we deze vakantie zoal gedaan hebben kijk je op de introductiepagina van dit reisverslag. Hieronder vind je een korte samenvatting van onze ervaringen tijdens deze vakantie inclusief enkele tips.

Het reizen

Het reizen op zich ging ook deze keer weer prima. Het bezoeken van attracties ging alleen wat moeizamer dan bijvoorbeeld toen we een maandje geleden in Xinjiang waren. Dit komt onder andere dat we eigenlijk heel weinig reisbureautjes hebben gezien die tochtjes langs lokale attracties organiseerden. In Dali hebben we wel veel reisbureautjes gezien. Maar die verkopen vooral busreizen naar steden zoals Kunming, Lijiang, Zhongdian en zelfs Ruli.

De attracties

Eigenlijk hebben we maar twee dingen gezien die echt de moeite waar waren, het Stone Forest en het Zuid-Westen van het centrum van Dali. Al moet Dali het meer hebben van de sfeer dan dat er daadwerkelijk iets bijzonders is te zien.

Hotels en eten

Over de hotels zijn we prima tevreden. En het eten in Kunming en Dali is wat je zelf bestelt. In beide plaatsen is een grote variatie aan eten te krijgen dus voor iedereen wat wils. Overigens is het wel opvallend dat met name Jacob deze keer veel meer last van zijn darmen heeft gehad dan anders. En wat heel erg prettig is, is dat vrijwel alle restaurants in zowel Kunming als in Dali een redelijke koffie verkopen.

Het weer

Het weer was deze keer zonder meer de grote spelbreker. Sinds onze aankomst in Kunming heeft het telkens zacht of iets minder zacht geregend. Alleen de eerste dag was het grotendeels droog. Gelukkig heeft het nooit zo hard geregend dat we de regenbroeken aan moesten. De regenjassen zijn wel heel veel gebruikt.
Onder andere door de regen was het niet zo warm, meestal tussen de 15 en 20 graden. Onze korte broeken zijn niet uit de koffer gekomen en Gerda heeft in Dali zelfs nog een extra vest gekocht omdat ze het koud had.

Algemene indruk

Kunming en vooral Dali zijn erg in trek bij toeristen. Eigenlijk snappen we niet zo goed waarom. Wij vinden het veel minder bekende Pingyao veel leuker dan Dali (al denkt Gerda hier anders over) en de bergen rond Kunming zijn echt niet de mooiste bergen van China. Maar het zal de combinatie met de groene omgeving, de aanwezigheid van minderheden en andere toeristische attracties en de bereikbaarheid wel zijn dat veel reisorganisaties besluiten om naar Kunming en Dali te gaan.