Dag 6: Erhai Lake, Drie Pagoda's en Chongsheng Tempel
Het is 8.30 uur wanneer ik wakker word. Nadat ik gedoucht heb is Gerda ook wakker. We ontbijten voor het gemak in het hotel. Dit is een heel behoorlijk ontbijt.
Even na 10.15 uur gaan we op stap. Eigenlijk hebben we niet zo veel zin, het staat weer te regenen en het ziet er eigenlijk niet naar uit dat het vandaag droog wordt. Maar ja, je moet wat en van de hele dag op je hotelkamer zitten worden we ook niet vrolijk. Dus hebben we besloten om met de boot naar Wase (Wāsè) te gaan. Dat schijnt een leuk klein plaatsje aan de overkant van het Erhai Lake (ěrhǎi hú / 洱海湖) te zijn. Volgens ons boek is het een uur lopen vanaf de noordelijke poort dus gaan we lopend op zoek naar de boot. Omdat ons hotel aan de andere kant van het centrum ligt en omdat we rustig aan doen, is het 12.00 uur voordat we bij de boten zijn.

De weg van Dali naar het Erhai Lake is niet echt een leuk wandelpad, maar langs de weg zijn hier en daar wel leuke dingen te zien
De weg van Dali naar het Erhai Lake is niet echt een leuk wandelpad, maar langs de weg zijn hier en daar wel leuke dingen te zien

Daar blijkt er geen boot naar Wase te zijn. Als we naar Wase willen kunnen we wel de boot nemen, maar dan moeten we aan de overkant nog met de bus. De boten die er wel zijn, gaan allemaal naar een ander punt waarvan het ons niet duidelijk is wat daar te doen is. Verder kost z'n boot 150 RMB per persoon. Dat vind ik wel heel erg duur, ik zeg dat ook en we lopen even een stukje terug om te overleggen. Dan komt er een mannetje naar ons toe en zegt dat we voor 80 RMB per persoon mee mogen. Oké, laten we het dan maar proberen.

Vissers op het Erhai Lake
Vissers op het Erhai Lake
Als we op de boot zijn, vertrekt deze vrijwel meteen. Het blijkt dat de boten een soort pendeldienst onderhouden met een plek aan de overkant die tegenwoordig Tianjingge Scenic Spot heet. Eigenlijk is hier niet veel bijzonders te zien. Er zijn de gebruikelijke souvenirstalletjes en een nog niet gerestaureerd tempeltje met een schitterend dak en een gerestaureerde (nieuwbouw ??) tempel die echt de moeite niet waard is.
Wij proberen om voorbij de tempel verder de heuvels op te lopen. Het is inmiddels droog en de wolken zijn wat opgetrokken waardoor er meer, onder ander de overkant van het meer, te zien is. Helaas eindigt ons pad al snel bij een gesloten poort en een hoge muur. Verder zijn er geen paden zodat er weinig anders op zit dan met de boot terug te gaan. We hadden inmiddels al besloten om niet naar Wase te gaan omdat we om 16.00 uur terug moeten zijn voor de laatste boot. Het leek ons de moeite van het zoeken van een bus etc. niet waard.

Het enige gebouw aan de overkant van het Erhai Lake dat wij de moeite waard vonden
Het enige gebouw aan de overkant van het Erhai Lake dat wij de moeite waard vonden, klik hier voor een detailopname

Al met al zitten we binnen een uur na aankomst weer in de boot terug en dat terwijl we ondertussen ook nog op ons gemak wat geluncht hebben. Even na 15.00 uur staan we weer aan wal. We nemen deze keer de bus (lijn 2) terug naar het centrum van Dali. Als we daar aankomen regent het weer en besluiten we om ergens een bakkie koffie te gaan doen. Het is goed dat je in Dali zoveel aardige restaurantjes hebt waar je een redelijke bak koffie kunt drinken.
Na de koffie lopen we richting het hotel. Het regent nog steeds en we vinden het verder wel prima. Onderweg naar het hotel gebeurt er een klein wonder, het wordt droog en lijkt ook een poosje droog te blijven. Dus stellen we onze plannen bij en besluiten we naar de Drie Pagoda's (Sāntǎ Sì / 三塔寺) te lopen.

De Drie Pagoda's van Dali
De Drie Pagoda's van Dali

Ik ben niet echt onder de indruk van de Chongsheng Tempel
Ik ben niet echt onder de indruk van de Chongsheng Tempel
Het is 17.00 uur geweest als we bij de Drie Pagoda's aankomen. Gelukkig is het terrein tot 19.00 uur open want anders zou de 121 RMB entree per persoon echt te veel zijn geweest. En voor dit geld mag je niet eens met de golfwagentjes, dan moet je weer 15 RMB extra betalen.
In ons boek uit 2003 heet dit park nog de Drie Pagoda's. Inmiddels heet het The Chongsheng Temple and Three-Pagoda's Culture Tourist Area. En is het een van de meest nepperige tempels die ik tot nu toe in China heb gezien.
De informatieborden vertellen een helder verhaal. Op deze plek heeft ooit een tempel gestaan. Die is op een gegeven moment verdwenen en alleen de drie pagoda's zijn altijd blijven staan. Vervolgens heeft de lokale overheid in 2005 besloten om het tempelcomplex te herbouwen, ik vermoed dat men dit eerder heeft besloten en dat het in 2005 klaar was.
Uiteraard melden de borden dat de herbouw is gebeurd op basis van historisch materiaal etc. etc. Maar wanneer er daken zijn zonder diertjes, daken zijn waar de diertjes in de verkeerde volgorde staat, fonteinen, buddha-beelden van staal, tempels met daarin meer winkeltjes dan buddha-beelden, dan begin ik toch te twijfelen.
Een ander bord vertelt wel helder wat de missie van dit complex is, het is nu een AAAA-attractie en het moet een AAAAA-attractie worden. Wat mij betreft is het eerder een AAA-attractie.

Maar als echte Hollanders lopen we toch zo'n beetje het hele complex rond, en dat kost tijd want het is behoorlijk groot. Verder ligt het tegen de heuvels aan waardoor je bij iedere tempel weer een mooier uitzicht krijgt op het Erhai Lake. Van alle tempels die we onderweg zien, een stuk of zes, is alleen de laatste, (= achterste en hoogst gelegen) een beetje interessant. De buddha beelden zijn niet om aan te zien, maar de muren en de deuren zijn deze keer wel aardig bewerkt.
Het is inmiddels 18.30 uur geweest als we daar zijn, dus tijd om terug te gaan. We proberen nog even te smokkelen en met een golfkarretje terug te rijden. Helaas vraagt men naar onze kaartjes en als we ons van de domme houden vragen ze het zelfs in het Engels. Daar kunnen we niet tegenop, dus gaan we lopen. Tegen de tijd dat we bij de uitgang komen is het net 19.00 uur geweest en zit deze dicht. Gelukkig wordt er naast de poort nog wat gebouwd en via iets wat een winkel of een restaurant moet worden komen we aan de andere kant van de muur.

Maar het beklimmen van de Chongsheng Tempel geeft ons wel een mooi uitzicht op de omgeving
Maar het beklimmen van de Chongsheng Tempel geeft ons wel een mooi uitzicht op de omgeving

We willen deze keer eigenlijk wel met een taxi, maar die zien we niet. Wel is er een mannetje met een overdekte driewieler, dus mag hij ons naar het centrum van Dali brengen. Daar gaan we op zoek naar een restaurantje om te eten.
Als we rond 21.30 uur terug zijn in ons hotel blijkt dat we morgen niet om 6.30 uur kunnen ontbijten. Wel kan men voor 7.00 uur een taxi regelen die ons naar het vliegveld brengt. Dat is dan even niet anders. We gaan naar onze hotel kamer, doen onze dingen en zetten voordat we naar bed gaan de wekker op 6.25 uur.