Dag 3: Een dagje Kunming
Vandaag zitten we weer om 9.00 uur aan ons ontbijt. En deze keer is Gerda ook (bijna) op tijd. Na het ontbijt versturen we nog enkele e-mailtjes en tegen 10.30 uur gaan we de stad in. Inmiddels zijn we onze kaart van Kunming kwijt. Dit blijkt achteraf een voorbode van een dag met hobbels te zijn.

De Eastern Pagoda in Kunming
De Eastern Pagoda in Kunming
Gisteravond heeft Gerda onze Lonely Planet en Rough Guide geleend en uitgezocht waar ze heen wil. We gaan eerst naar de Eastern Pagoda (Dōngsì Tǎ / 东寺塔), die zou mooier zijn dan de Western Pagoda (Xīsì Tǎ / 西寺塔). Een taxi levert ons netjes af en wij bekijken in vijf minuten de Eastern Pagoda. Eigenlijk is er niets te zien, je kunt er een (gratis) rondje omheen lopen maar dat is dan ook alles. De Western Pogada ligt vlakbij en via een autoloze straat lopen we daar heen. Hierbij komen we nog langs een raar gebouw wat wel iets weg heeft van een poort in een stadmuur zoals we die wel vaker gezien hebben. Alleen is het hier gewoon een kantoorgebouw of zo iets.
De Western Pagoda is iets minder onderhouden, er groeit meer gras op het dak etc. Toch vinden we de Western Pagoda leuker. Om de Western Pagoda heeft men namelijk een tuin aangelegd en dat ziet er leuk en fris uit. Als we halverwege deze tuin zijn begint een mannetje wat te roepen, ooh we moeten een kaartje kopen. Veel is het niet waard, maar de 0,5 RMB die wij per persoon moeten betalen wel.

Als we hier uitgekeken zijn lopen we richting het Yunnan Provincial Museum. Tenminste dat denken we. Na tien minuten blijkt dat we bij de uitgang van de pagode niet links maar rechtsaf hadden gemoeten. Nu vinden we het te ver en dus laten we een taxi ons brengen. Overigens heb je wanneer je in Kunming een taxi neemt regelmatig de indruk dat hij omrijdt. Dit komt omdat er veel kruisingen zijn waar je met de auto niet linksaf mag. Je moet dan een stuk doorrijden en vervolgens een u-bocht maken om toch de gewenste afslag te kunnen nemen.

Het is inmiddels 11.30 uur geweest als we bij het Yunnan Provicial Museum (Yúnnánshěng Bówùguǎn / 云南省博物馆) aankomen. Als we binnen komen is het ons niet helemaal duidelijk hoe het met de kaartjes zit. We zien wel een mannetje waar een bordje "show your ticket" bij staat, maar niet echt een loket waar we dit kaartje kunnen kopen. Wel staat er een tafel waar je iets van een gids kunt regelen.
Dus gaan we eerst maar naar de tijdelijke tentoonstelling die voor de kaartjescontrole is. Deze tentoonstelling bestaat uit foto's die een Chinees (Rita Zhao) heeft gemaakt van Thailand, maar de meeste foto's zijn foto's die Prinses Maha Chakri Sirindhorn van Thailand heeft gemaakt van China. Wij vinden het leuk om andermans foto's van China te zien en wat blijkt, we herkennen behoorlijk wat plaatsen omdat we daar inmiddels zelf ook zijn geweest.

Vervolgens willen we de rest ook zien, dus gaan we naar de kaartjescontrole en vragen we waar we de kaartjes kunnen kopen. Dat blijkt dus te kunnen bij de tafel waarvan wij dachten dat je er een gids kon regelen. Op dit moment zit daar echter niemand. Dus loopt er een mannetje met ons mee om ons de kaartjes te verkopen. Alleen zit de kassa met de kaartjes op slot. Dus besluit het wel aanwezige personeel dat we zonder kaartje naar binnen mogen.

Een van de bronzen voorwerpen in het Yunnan Provicial Museum
Een van de bronzen voorwerpen in het Yunnan Provicial Museum

Buiten de tijdelijke tentoonstelling is er op de eerste verdieping een tentoonstelling over het Dian koninkrijk of de bons periode. Dit is een mooie tentoonstelling, info is oké, er zijn aardige dingen te zien en de algehele opzet is leuk. Op de tweede (en laatste) verdieping is ook van alles en nog wat te zien maar dat zijn meer de standaard dingen die we wel in meer Chinese musea hebben gezien. Verder is de belichting daar erg slecht waardoor we dit een stuk minder vinden.

Wanneer we weer buiten zijn, gaan we lunchen. Hiervoor nemen we de taxi naar Salvador's Coffee House . Daar genieten we van een Westerse lunch en een heerlijke bak koffie. Deze lunch kost precies 9x zoveel als onze Chinese lunch van gisteren.

Het is al bijna 14.30 uur voordat we de lunch op hebben. We lopen, terwijl het net niet droog is, naar de bank om te proberen Gerda haar bankpasje terug te krijgen. Het kost enige moeite omdat wij niet helemaal begrijpen wat zij zeggen en zij heel weinig begrijpen van wat wij zeggen. Maar wanneer we Renée bellen en haar even vragen om te tolken, blijkt dat ze het bonnetje van Gerda haar pintransactie willen hebben. Dat heeft ze wel, maar ligt in het hotel.
Na wat heen en weer gepraat blijkt haar paspoort en het feit dat we nog weten hoe laat we ongeveer gepind hebben genoeg om het systeem in werking te krijgen. We moeten nog een paar minuten wachten maar uiteindelijk krijgt Gerda haar pinpas terug.
Jacob maakt van de gelegenheid gebruik om te vragen of het briefje van 50 RMB vals is of niet. We hebben het gisteren van het mannetje gekregen dat ons van de Western Mountains naar Kunming bracht en niemand wil het van ons aannemen. Verder vinden we het zelf ook wel een beetje raar aanvoelen. En ja hoor, het is vals. Dan willen ze weten hoe we eraan gekomen zijn en Jacob probeert uit te leggen hoe het zit. Vervolgens willen ze zijn paspoort om er een kopie van te maken en komt er nog een heel verhaal waar we niets van snappen.
Vervolgens vraagt de mevrouw naar Jacob zijn geld, hij snapt het eigenlijk niet maar misschien wil ze controleren of hij nog meer valse briefjes heeft dus geeft hij alles wat hij op zak heeft. Zij houdt alleen de briefjes van 100. Ondertussen is er iemand anders aan het bellen en van hem krijgt Jacob een telefoon. Een mevrouw aan de andere kant vraagt wat Jacob wil. Tja, zegt hij, eigenlijk niets, we hebben een briefje van 50 laten checken en willen nu eigenlijk gewoon weg. Maar ja, zolang wij 2200 RMB aan de andere kant van het glas hebben liggen, gaan wij niet. De telefoon gaat terug en er gebeurt niet veel.
Dus wachten we maar af. Uiteindelijk krijgen wij onze 2200 RMB terug in briefjes van 50. Tja, van ons had dat niet gehoeven maar als we nu (eindelijk) weg mogen vinden wij het prima, en dat mag.

Het binnen terrein van de Yuantong Tempel in Kunming
Het binnen terrein van de Yuantong Tempel in Kunming

Het is inmiddels 15.45 uur als we weer buiten staan. We besluiten niet naar de beoogde tempel te gaan, de dames willen even schoppen in de winkeltjes langs het Green Lake Park (Cuìhú Gōngyuán / 翠糊公园). Met een half uurtje zijn ze klaar en dus gaan we alsnog naar de Yuantong Tempel (Yuántōng Sì / 圆通寺).
Dat gaat helaas niet vanzelf. Wanneer we in onze Lonely Planet willen kijken om te zien hoe we daar moeten komen, blijken we geen Lonely Planet meer te hebben. We gaan nog terug naar de bank en de diverse winkeltjes, maar vinden hem helaas niet. Oké, dan mag de Rough Guide zich vanaf nu bewijzen.
Uiteindelijk komen we toch bij de Yuantong Tempel terecht. Onze eerste blik door de deur doet ons even twijfelen, er wordt wel heel veel gebouwd. Maar we kopen toch maar kaartjes (4 RMB per stuk). Binnen valt het bouwen aan de ene kant wel mee, wat we zagen was een stuk van de buitenmuur die opnieuw gebouwd wordt, maar aan de andere kant is men nog op diverse andere plaatsen aan het restaureren / herbouwen.
De tempel zelf is niet zo bijzonder. Wel bijzonder zijn de figuurtjes op de daken, we vermoeden Thaise invloeden, en de vele schildpadden die we in de vijver in het midden van het complex zien. Verder is het handig dat tempels daken hebben, hierdoor hebben we niet zo'n last van de regen die inmiddels weer valt. Na 40 minuten hebben we het allemaal wel gezien.

In de vijvers van de Yuantong Tempel zitten een paar schildpadden
In de vijvers van de Yuantong Tempel zitten een paar schildpadden

Inmiddels is ook bekend dat we vanavond met een zakenrelatie van Gabrielle gaan eten. Voor de rest hebben we geen plannen en gaan we naar het hotel waar we rond 17.45 uur aankomen.
Even voor 19.00 uur zitten we weer in de taxi, nu richting "1910 La Gare Du Sud" waar we met z'n vijven gaan eten. Na het eten gaan we nog een bakkie doen bij "Lan Bai Hong French Café". Uiteindelijk zijn we om even voor 22.00 uur weer bij het hotel. Daar gaat Gabrielle nog wat drinken met de mannen terwijl Jacob en Gerda naar hun kamers gaan.